Merke: digitale tool voor marktkramers

Markten en kermissen zijn uiteraard fysieke events, maar informatie zoals goedgekeurde attesten, standplaatsen en andere data kan digitaal en centraal beheerd worden. Bijvoorbeeld via de tool Merke. Die tool kunnen lokale besturen met steun van VLAIO aankopen. De steden Brugge en Tongeren gebruiken de tool al: “Hoe meer gemeentes in het systeem stappen, hoe gemakkelijker het wordt”.

Efficiënte administratie

Merke digitaliseert en centraliseert de administratie van markten en kermissen. Lokale besturen kunnen er alle administratieve processen in inbrengen: beheer van aanvragen, standplaatsen, aan- en afwezigheden, … De attesten die marktkramers en foorreizigers (éénmalig) in Merke opladen, zijn zichtbaar voor alle deelnemende lokale besturen. Dat maakt de tool laagdrempelig en gebruiksvriendelijk voor zowel de marktkramer en foorreiziger als voor de deelnemende gemeenten.  

Van handmatig naar digitaal

“Voor we met Merke aan de slag gingen, verliep het administratief proces handmatig, nu werken we efficiënter en sneller”, vertelt Ann Salliau, markleider van de stad Brugge. De stad Brugge koos niet zomaar voor de tool. Ann: “We kozen Merke na een uitgebreide analyse van verschillende oplossingen. De continuïteit, gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheid tot uitbreiding gaven de doorslag. Ook de specifieke behoeften en criteria van de stad, waaronder adaptieve user interfaces in lay-out en gebruikersomgeving, en een efficiënt gebruik van data, werden door Merke het best beantwoord. Bovendien heeft Merke functies zoals een contactmarktplaats voor foorreizigers, waardoor het eenvoudiger wordt om nieuwe standhouders te vinden en te integreren. Dat leidt tot een meer gestroomlijnde organisatie en een betere ervaring voor zowel lokale besturen als standhouders.”

We werken efficiënter en sneller. Ik zou het zeker aanbevelen aan lokale besturen die de organisatie van markten en kermissen administratief willen vereenvoudigen en hun dienstverlening verbeteren.

Ann Salliau
Markleider stad Brugge

“Ik zou het zeker aanbevelen aan lokale besturen die de organisatie van markten en kermissen administratief willen vereenvoudigen en hun dienstverlening verbeteren.” zegt Ann. “De ontwikkelaar van de tool (Mentoring Systems) denkt ook proactief mee bij het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten.”

Databank voor lokale besturen

Ook Tongeren werkt intussen zo’n vijf jaar met de tool. Daarvoor was de administratie van markten en foren net zoals in Brugge een tijdrovend werkje. Natascha Verjans, marktleider bij de stad Tongeren: “We scanden alles manueel in en voegden dit toe aan het dossier van de standhouders. Eigenlijk waren we als plaatsmeesters al meer dan twintig jaar vragende partij voor een databank die toegankelijk is voor alle gemeentes. Toen Brugge begon met Merke, waren we meteen geïntrigeerd. Zeker omdat we goede contacten hadden met de stad. Zo is Merke ook in Tongeren opgestart.”

We scanden alles manueel in en voegden dit toe aan het dossier van de standhouders. Eigenlijk waren we als plaatsmeesters al meer dan twintig jaar vragende partij voor een databank die toegankelijk is voor alle gemeentes.

Natascha Verjans
Markleider stad Tongeren

Bron van informatie

“We brengen in Merke alle nodige gegevens van standhouders van zowel markten als kermissen in”, aldus Natascha. “Goedgekeurde attesten, informatie over hun standplaats, … Kortom, alles wat een plaats heeft in het dossier. Maar we kunnen er ook data aan onttrekken, bijvoorbeeld aanwezigheden van het afgelopen jaar. Wie stond er wel en wie niet? De efficiëntiewinst is gewoon heel groot, net als de gebruiksvriendelijkheid: de icoontjes en instructies maken de tool heel intuïtief om mee te werken. Bovendien heb je eigenlijk alleen maar een e-mailadres en je smartphone nodig om ermee aan de slag te gaan. Specifieke knowhow, een vooropleiding, bepaalde software: allemaal niet nodig.”

“Ik zou het op mijn beurt zeker aanraden bij andere besturen. Niet alleen omwille van de opgesomde voordelen, maar ook omdat je de tool gemakkelijk kan modelleren of personaliseren naar de eigen noden. En hoe meer gemeentes in het systeem stappen, hoe gemakkelijker het wordt, omdat dan meer en meer data uitgewisseld kan worden. Als de gebruiker (markt- of foorkramer) hiervoor toestemming geeft, is de informatie zichtbaar voor andere deelnemende gemeenten, wat het administratief een stuk gemakkelijker en overzichtelijker maakt.”

 

Raamovereenkomst digitale tool Merke

VLAIO sloot een raamovereenkomst met Mentoring Systems, de ontwikkelaar van de digitale tool Merke. Merke laat toe om markten en kermissen volledig digitaal te beheren. Wil je met jouw gemeente ook instappen? Dan voorziet VLAIO een financiële tussenkomst voor lokale besturen die een abonnement van minimum 4 jaar afsluiten.