Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

City of Things – Slimme steden en gemeenten

Op 27 oktober keurde minister Muyters de oproep City of Things goed. De minister voorziet 4 miljoen euro om alle Vlaamse steden en gemeenten – groot én klein – de kans te geven slim aan de slag te gaan met smart city-toepassingen. 

Slim parkeren, gezondheidszorg op afstand, efficiënt energieverbruik…de innovatieve mogelijkheden van het Internet of Things om het leven aangenamer en duurzamer te maken, lijken eindeloos. Voor Vlaanderen ligt hierin een kans om niet enkel mee te zijn met de vierde industriële revolutie, maar zélf een pionier en topspeler te worden in de geconnecteerde wereld. Met een enorm potentieel in baanbrekende nieuwe technologieën en een ontluikend kmo-ecosysteem heeft onze regio alvast de grondstoffen in handen.
Tijd om een versnelling hoger te schakelen door op een slimme manier samen te werken aan een slimmer, beter en duurzamer Vlaanderen.

City of Things

Begin dit jaar  bouwden Vlaanderen, Stad Antwerpen en imec samen ‘City of Things’ uit, een digitale stad verweven met de werkelijke stad om de mogelijkheden van smart cities te onderzoeken. In deze proeftuin wordt de technologie door gebruikers in de praktijk getest. Vandaag worden de lessen uit dit project doorgetrokken naar Vlaanderen. Met deze oproep kunnen Vlaamse steden en gemeenten kennis opdoen over de technologie, de noden van de gebruikers en over de zakelijke kant. Met deze oproep zullen steden en gemeenten ondersteunt worden in het verwerven van de noodzakelijke inzichten om over te kunnen gaan tot een daadwerkelijke implementatie (een commerciële aanbesteding of een eigen ontwikkeling) van smart city toepassingen met gebruik van Internet of Things technologieën. Dit omvat onder andere het bepalen van het samenwerkingsmodel, technische studie, gebruikersonderzoek, bepalen van de noden, enz.

Oproep in 2 fasen

De indiening gebeurt in twee fasen. In een 1e fase, tot en met 31 januari 2018, kunnen projectideeën aangemeld worden via het specifiek daarvoor ontworpen formulier. De aanmelding dient om na te gaan of het potentiële projectvoorstel voldoende beantwoordt aan de doelstellingen van de oproep en om afstemming tussen projecten in een zo vroeg mogelijk stadium te stimuleren. In een 2e fase moeten de subsidieaanvragen ingediend worden via het aanvraagformulier. De aanvraag, inclusief alle bijlagen, moet uiterlijk op 30 april 2018 om 12u ’s middags verzonden zijn naar cityofthings@vlaio.be.

Alle nuttige documenten (wettelijk kader, handleiding, aanmeldingsformulier en aanvraagformulier met de bijlagen) kan u hieronder vinden.

UP