Te land, ter zee en in de lucht: Vlaanderen zet verder in op strategisch belangrijke sectoren

Publicatiedatum
Met de ondertekening van een nieuw clusterpact, bevestigt Vlaams minister van Innovatie Jo Brouns de verdere samenwerking tussen overheid, kenniscentra en ondernemingen (triple-helix) binnen de speerpuntclusters. Deze clusters zetten in op innovatieve samenwerking binnen en tussen sectoren die voor Vlaanderen van groot strategisch belang zijn om een ambitieuze lange termijnstrategie en competitiviteitsprogramma te realiseren. Interclusterprojecten TRUCE en Re2Live zijn mooie illustraties van deze ambities.

Zes speerpuntclusters

Zes Vlaamse speerpuntclusters ondertekenden het nieuwe clusterpact: Catalisti (chemie), De Blauwe cluster (mariene sector), Flanders’ FOOD (voeding), Flux50 (energie), MEDVIA (healthtech) en VIL (logistiek). Zij zijn dé onmisbare schakel in het innovatielandschap als facilitator, matchmaker, influencer, subsidie adviseur, bruggenbouwer, nodendetector, projectuitvoerder en kennisdeler. Stuk voor stuk sluiten ze aan bij de sterkten van de Vlaamse industrie en kennisinstellingen, zodat ondernemingen ook in de toekomst economisch het verschil kunnen en zullen blijven maken. Met een nieuw clusterpact verlengen de clusters vandaag samen met de overheid hun gezamenlijke engagement om de positie van Vlaanderen als een Europese innovatieleider verder uit te bouwen.

Nieuw clusterpact

De investering van de Vlaamse overheid is niet min: het gaat om 4,5 miljoen euro per jaar en dat voor een termijn van 10 jaar sedert 2017. Maar voor wat hoort wat: voor iedere euro van de overheid moeten de bedrijven minstens ook één euro investeren in de clusterwerking. Daarnaast staat meer dan 80 miljoen euro ter beschikking bij VLAIO voor de financiering van onderzoeks- en innovatieprojecten die de clusters kunnen uitvoeren om de competitiviteit van hun clusterleden te ondersteunen.

We zijn opgetogen over wat de speerpuntclusters realiseren in de sectoren die strategisch belangrijk zijn voor onze regio. We bereiden samen de toekomst voor en samen blijven we bedrijven ondersteunen, begeleiden en versterken bij de duurzame en digitale transformatie van hun business.

Jo Brouns
Vlaams minister van Economie en Innovatie

1700 ondernemingen

Alle clusters werken vanuit een bottom-up benadering, wat hun impact verklaart: het zijn onze ondernemingen die bepalen waar de noden en behoeftes liggen. De zes speerpuntclusters vertegenwoordigen vandaag al 1700 unieke Vlaamse ondernemingen, die beroep doen op de clusters om hun competitiviteit te verhogen door innovatie. Deze bedrijven genereren samen maar liefst 14% van de tewerkstelling en 18% van de toegevoegde waarde in Vlaanderen. Uit deze cijfers blijkt het belangrijk economisch en maatschappelijk draagvlak van deze initiatieven.

De clusters zijn een enorme hefboom voor innovatieve ontwikkelingen in Vlaanderen. Via de strategisch belangrijke sectoren kunnen we onze troeven als kennisregio ten volle uitspelen. Samenwerking is daarbij cruciaal, ook voor de uitdagingen van morgen waarvoor veel ondernemers vandaag al oplossingen zoeken. VLAIO zal de komende jaren met veel overtuiging zijn rol opnemen om de clusterwerking te coördineren, stimuleren en versterken.

Mark Andries
Leidend ambtenaar VLAIO

Interclusterprojecten

De speerpuntclusters zetten sterk in op samenwerking tussen ondernemingen en kenniscentra, maar ook tussen clusters onderling. Want wie succesvol wil innoveren, moet over het muurtje kijken en samenwerken met andere partners. Interclusterprojecten situeren zich op de raakvlakken van twee of meerdere speerpuntclusterdomeinen en bundelen bedrijven uit verschillende sectoren, die samenwerken om een gezamenlijk doel te bereiken.

Door het creëren van een directe verbinding tussen de afdelingen Coldstore en Storage zal meer dan 82% van de elektriciteitsvraag van Storage worden ingevuld met lokaal opgewekte groene stroom. Het intercluster project Logigrid van VIL en Flux50 was voor mij een eye-opener.

Stefaan Verhelst
managing director bij Luiknatie

Maak kennis met twee interclusterprojecten

  • 1

    samenwerking tussen Catalisti en Flanders’ FOOD

    Heel wat voedselverpakkingen bestaan uit niet-recycleerbare, plastic materialen. Het TRUCE-project zoekt naar innovatieve oplossingen voor verpakkingen die je wel volledig kan recycleren, zonder dat ze hun flexibiliteit en functionaliteit verliezen. Het gaat dan om materialen op basis van monopolyethyleenstructuren (> 95% PE).  Door een brede waaier aan industriële partners uit de hele waardeketen te betrekken, kan het TRUCE-project innovaties op industriële schaal testen op verpakkingslijnen. Hiermee doet dit intercluster-project een belangrijke bijdrage aan de circulaire omslag die de Vlaamse economie wil maken.

    Naast speerpuntclusters Catalisti en Flanders’ FOOD bestaat het consortium ook uit bedrijven Amcor, Borealis, Bostic, Eastman en Puratos en kennisinstelling UGent.

  • 2

    samenwerking tussen speerpuntclusters VIL en Flux50

    Het Re2Live-project onderzoekt hoe Vlaamse bedrijven kunnen inspelen op de groeiende markt van lithium-ion batterijen voor elektrische voertuigen, hoe ze eventueel een tweede leven kunnen krijgen als opslag in energiesysteem en hoe ze kunnen worden gerecycleerd wanneer het einde van hun levensduur in een voertuig werd bereikt. Deze intercluster onderzoekt de volledige waardeketen van autobatterijrecyclage en stationair hergebruik vanuit economisch, technisch, operationeel en maatschappelijk oogpunt. Op deze manier wordt niet alleen een oplossing gevonden voor een toekomstig afvalprobleem, maar creëert het Re2Live-project ook opportuniteiten voor de Vlaamse industrie en logistiek.

    Naast speerpuntclusters VIL en Flux50 bestaat het consortium ook uit kenniscentra Sirris, VUB, VITO en Agoria en heel wat Vlaamse bedrijven.

 

Wat zijn speerpuntclusters?

Clusterorganisaties faciliteren een netwerk van bedrijven - actief in een bepaald domein - die door middel van onderlinge samenwerking en samenwerking met kennisinstellingen hun competitiviteit wensen te verhogen.

De rol van VLAIO 

VLAIO is verantwoordelijk voor de uitvoering en coördinatie van het Vlaamse clusterbeleid. 
Door deze clusterwerking willen we samenwerking tussen ondernemingen, kennisinstellingen en overheden faciliteren.

Ontdek de clusters

 

Delen: