Primeur binnen Interreg Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen: innovatieve samenwerking tussen kmo’s

Publicatiedatum

Geïnspireerd door de succesverhalen in Interreg Vlaanderen-Nederland werd in Interreg Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen het allereerste CrossRoads FrWVl-project ingediend. De stuurgroep van dit programma besliste om 10 miljoen euro vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling toe te kennen. De komende jaren zullen de Vlaamse, Waalse en Franse partners op zoek gaan naar kmo’s uit de grensregio die samen willen werken aan product- en procesinnovaties voor vier maatschappelijke uitdagingen.

Inspiratie uit Interreg Vlaanderen-Nederland

Voor wie vertrouwd is met Interreg Vlaanderen-Nederland, is CrossRoads al lang geen onbekende meer. Dit programma ondersteunde tussen 2010 en 2022 reeds drie succesvolle CrossRoads projecten: CrossRoads, CrossRoads 2 en CrossRoads2 Sustainable Energy. In deze projecten werden kmo’s geholpen om een partner te vinden over de grens voor het gezamenlijk realiseren van innovaties. Het programma kan uitpakken met mooie cijfers: zo namen aan CrossRoads2 202 bedrijven deel in 118 innovatietrajecten. Ook in de programmaperiode 2021-2027 wordt dit initiatief verder gezet, met de goedkeuring van CrossRoads Vlaanderen-Nederland.

Kmo-projecten in de grensregio België-Frankrijk

Dit succesverhaal inspireerde ook partners in de grensregio tussen België en Frankrijk. Aan Vlaamse zijde hadden de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen en de VLAIO bedrijfsadviseurs meteen interesse. Zij staken de koppen samen met de Waalse partner Wallonie Entreprendre en de Franse partners Conseil Régional Hauts-de-France en Grand E-Nov+. De VLAIO bedrijfsadviseurs konden hierbij hun ruime ervaring delen als projectpartner in twee CrossRoads projecten binnen Interreg Vlaanderen-Nederland. Dit leidde tot de indiening van het allereerste CrossRoads FrWVl project in Interreg Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen!

De stuurgroep gaf groen licht aan dit project, waardoor de partners op 1 januari 2024 effectief van start konden gaan. POM West-Vlaanderen neemt de rol van project- en communicatieverantwoordelijke op zich. POM Oost-Vlaanderen verzorgt de financiële administratie richting de bedrijven. De VLAIO bedrijfsadviseurs zullen samen met beide POMs instaan voor de matchmaking en advisering van Vlaamse kmo’s. Dit alles in samenwerking met de Waalse en Franse projectpartners die het nodige zullen doen om Waalse en Franse bedrijven te betrekken. Het project eindigt in maart 2029.

Het Crossroads FrWVl-project zal grensoverschrijdende kmo-projecten ondersteunen om te komen tot product- en procesinnovaties en het bijzonder wat betreft het in de markt zetten van producten, processen of diensten. Deze laatste stap in het innovatieproces vormt vaak een moeilijke hindernis voor kmo's.

Het project focust hierbij op vier maatschappelijke uitdagingen: (1) circulariteit, (2) duurzaam gebruik van materialen, energie en water, (3) digitalisering en industrie 4.0 en (4) zorg. Hiervoor voorziet het project zes projectoproepen, waarvan de eerste in de 2de helft van 2024 zal worden geopend. Kmo’s uit de grensregio die een project willen indienen, moeten samenwerken met een bedrijf aan de andere kant van de grens. Die samenwerking kan bestaan uit een Frans en een Vlaams bedrijf, een Frans en een Waals bedrijf of een Frans, een Vlaams en een Waals bedrijf. Het kmo-project mag maximaal 24 maanden duren.

Grensoverschrijdende samenwerking biedt heel wat kansen. Samenwerking stimuleren over de landsgrenzen heen en gebruik maken van elkaars competenties is een absolute meerwaarde als we de hedendaagse maatschappelijke uitdagingen willen aanpakken. Dankzij Interreg Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen kunnen we dit via concrete samenwerkingsprojecten verwezenlijken. 

Wouter Baekelant
Projectleider CrossRoads POM West-Vlaanderen

Financiële middelen

De totale budget van het CrossRoads FrWVl-project bedraagt 19.219.550,04 euro waarvan 10.000.000 euro door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) wordt gefinancierd, via Interreg Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen. Ook VLAIO onderstreept de waarde van dit project en het strategische karakter ervan voor Interreg Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen. VLAIO ondersteunt hen dan ook graag met 448.144,47 euro vanuit het Fonds voor Innoveren en Ondernemen. Daarnaast geven ook de provincies West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen cofinanciering voor een respectievelijk bedrag van 147.067,02 euro en 78.533,24 euro.

Het grootste gedeelte van het budget gaat naar innovatieve kmo-projecten. Indien hun project wordt goedgekeurd, kunnen deze kmo-projecten aanspraak maken op een subsidie van 50%, ter waarde van maximaal 250.000 euro. Crossroads FrWVl ambieert hiermee de ondersteuning van een 32-tal projecten, goed voor een bedrijfsparticipatie van ongeveer 70 kmo’s. Doordat elk bedrijfsconsortium 50% van zijn projectkost zelf zal financieren, zal meer dan 7,5 miljoen euro aan private investeringen worden gegenereerd. 

Ontdek hier meer over het CrossRoads project.

Neem zeker ook een kijkje op de website van Interreg France-Wallonie-Vlaanderen voor meer info over welke mogelijkheden het programma jou kan bieden. 
 

Delen: