Bijna de helft van de student-zelfstandigen blijft na afstuderen zelfstandige

Publicatiedatum

Studenten hoger onderwijs combineren in ons land steeds vaker hun studies met de opstart van een eigen ondernemend project. Ze maken hierbij gebruik van het statuut student-zelfstandige. Vooral in Vlaanderen is dit statuut populair. Student-zelfstandigen kunnen rekenen op de steun van overheden en onderwijs.

Aantal student-zelfstandigen in Vlaanderen sterk toegenomen

Steeds meer studenten combineren hun studie met ondernemen. Het aantal student-zelfstandigen in Vlaanderen stijgt jaar na jaar en verdubbelde de laatste vijf jaar. Ook niet-studerende jongeren kiezen vaker voor een zelfstandig statuut. In 2022 had bijna 7% van alle jongeren tussen 18 en 25 een zelfstandig statuut.

Studenten die een onderneming opstarten krijgen het sociale-fiscale statuut 'student-zelfstandige’. Dit statuut werd ingevoerd in 2017 en biedt studenten die een eigen zaak willen starten enkele belangrijke sociale en fiscale voordelen. Die voordelen maken het makkelijker om de sprong naar het ondernemerschap te wagen.

Bijna 1 op 5 van de jonge zelfstandigen is student-zelfstandige

Ondanks de recente opeenvolgende crisissen (gezondheidscrisis en energiecrisis) houdt het aantal jonge zelfstandigen (van 18 tot en met 25 jaar) stand. Het aandeel zelfstandigen in de leeftijdsgroep 18-25 jaar neemt zelfs toe. Van deze groep jonge zelfstandigen is 17% student-zelfstandige.

Na afstuderen blijft 45% actief als zelfstandige in hoofd- of bijberoep

Ook na hun studies zetten studenten hun zelfstandige activiteit vaak verder. Het statuut student-zelfstandige vormt een opstap voor een zelfstandige activiteit in hoofd- of bijberoep. 45% van de student-zelfstandigen actief in 2017 zet hun zelfstandige activiteit 5 jaar later nog altijd verder als zelfstandige in hoofd- of bijberoep.

Samen sterk voor jong ondernemerschap

De federale en Vlaamse overheid steunen verschillende initiatieven die ondernemerschap bij jongeren stimuleren. De Vlaamse overheid steunt via het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) tal van partners die het ondernemende potentieel van jongeren aanwakkeren en hen verder begeleiden. Zo bieden Vlajo, My Machine en Unizo Onderwijs en Ondernemen ondersteuning rond ondernemend onderwijs, van kleuterklas tot en met het hoger onderwijs. Jongeren die in hun plaatselijke jeugdhuis experimenteren met hun ondernemend project, kunnen bij de jongerencoöperatie Haven terecht om op te starten in een veilige leeromgeving.

Met steun van VLAIO investeren ook studentensteden in Vlaanderen in krachtige ecosystemen voor student ondernemerschap: Pitch Please (Hasselt-Genk), Startup 2440 (Geel), Take Off Antwerp (Antwerpen), Manestarters (Mechelen), LeJon (Leuven), Broeikas (Aalst), Gentrepreneur (Gent), Turbo (Brugge) en Start@K (Kortrijk).

Meer cijfers

We bundelden cijfers over ondernemerschap bij jongeren in een infographic. Bekijk de infographic (in pdf).

Delen: