30 jaar eengemaakte markt: Succesverhalen, uitdagingen en vooruitzichten voor Vlaamse kmo’s

Dit jaar vieren we het 30-jarig bestaan van de interne markt binnen de Europese Unie! Wat heeft de interne markt bijgedragen aan jouw bedrijf? En welke obstakels staan ons in de toekomst te wachten? Het Enterprise Europe Network Vlaanderen is vastbesloten om deze belangrijke mijlpaal niet onopgemerkt voorbij te laten gaan.

Dit event is afgelopen

Op dinsdag 12 december 2023 organiseren we in samenwerking met VLAIO en FIT workshops omtrent CE-markering, intellectuele eigendom, duurzaamheid en Europese steun voor Vlaamse kmo's.

We sluiten deze bijeenkomst af met een paneldebat, waarin EU-experts en bedrijfsleiders met elkaar in gesprek gaan over de uitdagingen die de interne markt met zich meebrengt. Daarna nodigen we je uit om tijdens onze netwerkborrel bij te praten en te netwerken.

Inschrijven: Deelname is gratis, inschrijven is verplicht. Schrijf je hier in voor 1 december. Ben je toch verhinderd? Stuur dan een mail naar enterprise.europe@vlaanderen.be of laat je vervangen door een collega.  

Programma

12.00 – 13.30 uur: Lunch en netwerking

13.30 – 14.00 uur: WelkomstwoordInleiding tot de interne markt door Caroline de Gruyter, Europa correspondente, columniste en hoogleraar

14.00 – 15.00 uur: Workshop 1 & 2

Workshop 1 - Veranderingen in het octrooilandschap: wat betekent het nieuwe eenheidsoctrooi voor jouw kmo:  Het eenheidsoctrooi, ook wel bekend als het “unitary patent”, kan sinds 1 juni 2023 aangevraagd worden. Wil je heldere antwoorden over de kansen en bedreigingen die dit éénheidsoctrooi voor jouw kmo biedt, en hoe je je kan voorbereiden op deze nieuwe realiteit? Pieter Callens, advocaat gespecialiseerd in intellectuele eigendomsrechten, licht de voor- en nadelen van deze éénvormige bescherming in 17 EU-lidstaten toe.

Workshop 2 - CE-markering en normen: Veel producten moeten van een CE-markering zijn voorzien om in de EU te mogen worden verkocht. Die CE-markering geeft aan dat een product volgens de fabrikant aan alle EU-eisen voldoet qua veiligheid, gezondheid en bescherming van het leefmilieu. Wanneer is het aanbrengen van de CE-markering verplicht, of net verboden? Wat is de link tussen normen en CE-markering? Wat is de rol van een aangemelde instantie? Casper Vanden Bilcke, nationale verbindingsofficier voor markttoezicht, FOD Economie beantwoordt al jouw vragen.

15.00 – 15.20 uur: Koffiepauze

15.20 – 16.20 uur: Workshop 3 & 4

Workshop 3 - De weg naar duurzaam ondernemen: Naar een eerste duurzaamheidsrapport: Wat houdt duurzaam ondernemen in? Welke Europese regelgeving, zoals CSRD, komt er op ons af en wat is de impact daarvan op jouw kmo? Maaike Van Overmeire, duurzaamheidsadviseur bij Enterprise Europe Network Vlaanderen, licht toe hoe je je als kmo op deze regelgeving kan voorbereiden en geeft tips voor het opstellen van jouw eerste duurzaamheidsverslag. Zet de stap naar circulair ondernemen: Heb je de ambitie om circulair te ondernemen, en weet je nog niet hoe? Liesbeth Peters, VLAIO bedrijfsadviseur, helpt je op weg en toont aan de hand van praktijkvoorbeelden hoe jij eerste stappen kan zetten naar circulair ondernemen. Je krijgt daarbij ook een zicht op de begeleiding en subsidies waarop je als onderneming een beroep kan doen om deze transformatie vorm te geven. Groene subsidies:  Wist je dat je bij het VLAIO Contact Center terecht kan met specifieke, inhoudelijke vragen, bijvoorbeeld over groene warmte? Bart Deltour van het VLAIO Team Bedrijfstrajecten geeft je meer info en maakt jou wegwijs in het subsidielandschap voor groene investeringen. Aan de hand van concrete voorbeelden over de GREEN-subsidie illustreert ze hoe duurzaamheid voor jouw kmo financieel haalbaar wordt. 

Workshop 4 - Europese steun voor ondernemingen: EU financieringsmogelijkheden - Horizon Europe, Digital Europe en European Defence Fund. Ann Van Hauwaert, coördinator NCP Flanders verheldert de beschikbare subsidiemogelijkheden van de drie programma’s en de kansen voor bedrijven.European Innovation Council funding - EIC Accelerator funding. Magali Parent, adviseur bij Enterprise Europe Network Vlaanderen & NCP Flanders, zal de subsidiemogelijkheden uitvoerig bespreken, met specifieke aandacht voor de EIC Accelerator. Tjorven Delabie, CEO van Arcsec Space, zal zijn ervaringen delen.

16.40 – 17.30 uur: Panelgesprek: Uitdagingen voor de interne markt?

Moderator: Stef Dehullu 

Panel:  Maurits Pino, adviseur Strategy and Regulation: Single market & Industrial Policy, Europese Commissie/DG Grow Caroline de Gruyter, EU-expert Eline Blanchaert, sales & HR directeur, Klingele Chocolade Tjorven Delabie, CEO Arcsec Space

17.30 – 19.00 uur: Netwerkdrink 

Uiterste inschrijvingsdatum
Organisator
Enterprise Europe Network i.s.m. VLAIO en FIT

Dit event is afgelopen

Locatie

Adres

Virginie Lovelinggebouw (VAC Gent) Koningin Maria Hendrikaplein 70 9000 Gent