Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

West-Vlaanderen krijgt Flanders Make centrum

10 okt 2017 - 10.52u.

De derde vestiging van onderzoekscentrum Flanders Make zal in West-Vlaanderen opgestart worden. Voor het project wordt in 2018 al 15 miljoen euro vrijgemaakt.

Flanders Make is het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie. Vanuit vestigingen in Lommel en Leuven en met de steun van 10 onderzoeksinstellingen van de Vlaamse universiteiten stimuleert het centrum open innovatie via hoogkwalitatief onderzoek. In Lommel en Leuven zijn in totaal ongeveer 250 onderzoekers aan de slag. Er wordt onderzoek gevoerd op vlak van mechatronica, productontwikkelingsmethodes en geavanceerde productietechnologieën.

Focus op mechatronica en machinebouw

De nieuwe West-Vlaamse vestiging zal focussen op mechatronica en machinebouw. Met 40% van de tewerkstelling bevindt het hart van de mechatronicasector zich in West-Vlaanderen en verschillende West-Vlaamse bedrijven investeerden in Flanders Make.

De locatie van de vestiging is nog niet beslist en zal afhangen van gesprekken met de West-Vlaamse afdelingen van de UGent en de KULeuven. Wel staat vast dat beide universiteiten zullen samenwerken binnen dit project. 

15 miljoen euro voor opstart

In 2017 kreeg Flanders Make 2017 18,4 miljoen euro subsidie van de Vlaamse overheid. Daarnaast haalt het project onder andere ook ruim 5 miljoen euro inkomsten uit samenwerkingen met bedrijven. Voor de nieuwe vestiging maakt het kabinet van minister Muyters 15 miljoen euro vrij in 2018.

Het Vlaams budget voor onderzoek en ontwikkeling is fors gestegen en zit ver boven het Europese gemiddelde. In 2019 wordt in totaal een half miljard euro meer geïnvesteerd dan in 2014. Naast Flanders Make zijn ook imec-iMinds, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) strategische onderzoekscentra die ondersteund worden.


UP