Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Waar vind ik in Vlaanderen risicokapitaal?

1 jul 2016 - 15.30u.
Cover brochure

Zoals elk jaar inventariseert Agentschap Innoveren & Ondernemen de spelers die risicokapitaal aanbieden op de Vlaamse kmo-markt. In de recent geactualiseerde brochure wordt een overzicht gegeven van het risicokapitaalaanbod in Vlaanderen voor bedragen tot €10 miljoen. De info is gebaseerd op de vrijwillige medewerking van de risicokaptaalmaatschappijen zelf.

Ten opzichte van de editie van 2015 werden er weer heel wat veranderingen geconstateerd. Zo konden er 3 nieuwe fondsen worden toegevoegd, terwijl er anderzijds een aantal fondsen konden worden geschrapt, o.m. door de vereenvoudiging van het instrumentarium binnen PMV.

Vanaf deze editie wordt per risicokapitaalverschaffer ook opgenomen in hoeverre zij al dan niet een blijvend fonds zijn (‘evergreen’), dan wel een vaste einddatum hebben voor nieuwe investeringsprojecten. Op die manier wordt een duidelijker beeld gegeven van de fondsen die kunnen worden gecontacteerd.

Ook werd er in deze editie weer extra aandacht besteed aan de actualisatie van de crowdfundingplatformen, gezien het snel wijzigende landschap en het stijgend volume aan financiering via crowdfunding in België.

U vindt in deze brochure een onderverdeling van de risicokapitaalmarkt in vier groepen: de publieke en de private risicokapitaalverschaffers enerzijds en andere financieringsinitiatieven en informatie over crowdfundinginitiatieven anderzijds. Daarnaast bevat de rubriek ‘Ondersteunende overheidsinitiatieven’ meer uitleg over de initiatieven FINMIX, het Europese instrumentarium op gebied van ondersteuning van financiering van kmo’s (o.m. via het Junker-plan) en ARKimedes.

In totaal vindt u informatie over 72 risicokapitaalverschaffers of platformen. Per risicokapitaalverschaffer kan u een fiche raadplegen met een aantal basisgegevens: sectorale voorkeur, financieringsvormen, investeringsstadium en minimale en maximale deelname. Deze gegevens zijn voor elke risicokapitaalverschaffer ook opgenomen in een handige overzichtstabel zodat u vrij snel een eerste selectie kan maken van de maatschappijen die voor u van belang zijn.

Meer informatie?

Bekijk de brochure online of download ze gratis. Wenst u graag een gedrukt exemplaar, vul dan het contactformulier in.

Wenst u te bekijken welke financieringsmix voor u interessant is?

FINMIX is een project van het Agentschap Innoveren & Ondernemen dat zich richt tot ondernemingen met innovatieve uitdagingen, stevige groeiambities of overnameplannen die op zoek zijn naar bedrijfsfinanciering. FINMIX biedt u de mogelijkheid om uw plan voor te stellen aan een panel van financieringsexperten. Deze experten beoordelen uw ondernemingsplan en adviseren u over de meest aangewezen financieringsmix.

Bekijk onze website www.finmix.be voor verdere info of om een aanvraag in te dienen.


UP