Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Vlaanderen trekt 100 mio euro uit voor meer en ambitieuzer ondernemerschap

25 mei 2016 - 9.05u.
Groepsfoto partners

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers. De geselecteerde projecten werken op drie vlakken: sensibilisering, begeleiding op maat van de levenscyclus van een bedrijf en hoge groeibedrijven.

Creëren van een cultuur van (ambitieus) ondernemerschap in Vlaanderen.

Ondernemen begint bij een juist beeld van ‘de ondernemer’ en nadenken over ondernemer worden.  Ondernemerschap moet aantrekkelijk zijn voor iedereen. We gaan ondernemerschap in Vlaanderen stimuleren door de optie ‘ondernemer zijn’ in veel meer hoofden te planten door projecten die de beeldvorming willen verbeteren.

Begeleiding op maat van de levenscyclus van het bedrijf met de focus op (pre)starters en met aandacht voor financiering en continuïteit.

Van (pre)start over groei tot stopzetting of bedrijfsoverdracht: in elke levensfases heeft een bedrijf andere en specifieke wensen en noden. We bieden een goede mix van begeleiding, inspiratiesessies en netwerkingsmogelijkheden voor zowel startende als gevestigde ondernemers aan, waarbij ook aandacht geschonken wordt aan de toegang tot financiering en continuïteit. 

Hoge groeibedrijven/ambitieus ondernemerschap.

Om competitief te blijven, volstaat het niet dat Vlaanderen focust op ‘meer starters’ alleen. Snelle groeiers dragen het meest bij tot de netto jobcreatie en innovatie. Bedrijven met een hoog groeipotentieel hebben gespecialiseerde programma’s nodig. We bieden hen selectieve netwerken aan om kruisbestuivingen bij onze hoge groeibedrijven te stimuleren. 

Monitoring

Voor het eerst worden in de contracten met de partnerorganisaties ook concrete engagementen, concrete resultaten en een jaarlijkse evaluatie vastgelegd, met een koppeling naar de financiering.

Het geheel vormt een mix van projecten, evenementen en acties, die gericht op de specifieke noden van (potentiële) ondernemers.  Het Agentschap Innoveren en Ondernemen zal de hele operatie begeleiden en ondersteunen.

Ontdek alle ondersteunde projecten op de website van Agentschap Innoveren & Ondernemen: www.vlaio.be/ambitieusondernemerschap.

QUOTES:

“De dag van de ondernemer is ondertussen een gevestigde waarde en de jaarlijkse hoogdag voor elke ondernemer. De samenwerking met de overheid hierin is een waardering voor het ondernemerschap in Vlaanderen, én samen met de overheid kunnen we de toekomst beter voorbereiden en het ondernemerschap alle kansen geven.”
Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder – Unizo

“Het imago van de ondernemer kan alleen verbeterd worden als mensen het verhaal achter de ondernemer kennen. Dat willen wij tonen via een breed gamma aan acties: TV-programma, festival van de ondernemer, online campagne…”
Pascal Cools - General Manager Flanders District of Creativity vzw

"We willen een grote groep inspireren en warm maken voor ondernemerschap. Ze worden gestimuleerd om hun idee kenbaar te maken, hun team te versterken door middel van matchmaking en een kwalitatief ondernemersplan te maken om zo de hoofdprijs weg te kapen in de Bizidee Ondernemingsplanwedstrijd. We ondersteunen zo de deelnemers met een mooi startkapitaal om hun ondernemersdroom te realiseren. "
Sabine Eevers, Projectmanager Bizidee

“Angst voor falen werkt remmend voor ondernemers.  We willen actief het taboe rond falen doorbreken.  Met de steun van Agentschap Innoveren & Ondernemen kunnen we een platform creëren waarbij deze verlammende angst voor falen kunnen helpen overwinnen.”
Karen Boers, Managing Director - Startups.be

‘Ondernemen in Vlaanderen’ krijgt dit najaar een nieuwe jas aangemeten. Geen klassieke beursopstelling meer maar een bruisende ontmoetingsruimte waar advocaten, fiscalisten, sales-, digital- en e-commerce-experts, overheidsdiensten en marketeers klaarstaan om advies te geven waarmee je meteen aan de slag kan.”
Ann Debaere, Directeur Events, Fairs & Seminars - Roularta

“Dankzij dit partnership met Agentschap Innoveren & Ondernemen nemen we drempels voor het inwinnen van advies van topexperten weg en staan we (startende) ondernemers bij met praktisch advies. Met EYnovation bieden we start-ups en scale-ups een professioneel klankbord en een onderbouwde groeistrategie.”
Wouter Desmet – vennoot EY

“We houden ondernemers in eerste instantie een spiegel voor met de detectiescan. Vaak zijn die héél druk bezig met hun ‘core business’ maar riskeren zo in de problemen te komen of kansen te missen.”
Christine Mattheeuws, Voorzitter - NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen)

“Er is nood aan specifieke begeleiding voor ambitieuze digitale bedrijven die met een groeispurt bezig zijn.  Groei in de software industrie vereist een aangepaste benadering omdat het anders verloopt dan in de ‘niet digitale’ sectoren.  Ze staan hier voor een dubbele uitdaging, het realiseren van externe groei én interne groei”
Omar Mohout - Sirris  I   Carine Lucas – Agoria

“Eén van de zaken waarop we kunnen focussen is of alle aspecten om duurzaam te kunnen groeien aanwezig zijn. Is de management structuur aangepast? Is er voldoende financiering? Is de bedrijfscultuur geschikt voor duurzame snelle groei?” 
Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder - Voka

“We kunnen een oplossing bieden voor groeipijnen en internationalisering.  We helpen starters groeien zodat ze ook een gevestigde waarde kunnen worden op internationaal niveau.”
Gert Gijbels – Afgevaardigd Bestuurder - Netwerk Ondernemen

“Het is belangrijk dat bedrijven even buiten het dagdagelijkse werk treden en terug aandacht hebben voor de structuur, de werkprocessen, de omkadering van het bedrijf zodat efficiëntieverbeteringen kunnen worden doorgevoerd.  Dit alles met het oog op een sterkere concurrentiepositie. “
Freija Jongbloet - VCB


UP