Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Vlaanderen bekroond als Europese Ondernemende Regio 2014

4 sep 2013 - 15.00u.
Logo EER

Het EU-Comité van de Regio's heeft Vlaanderen uitgekozen als Europese Ondernemende Regio van het jaar 2014 en bekroond met het prestigieuze EER-label. Minister-president Kris Peeters nam de award vandaag in ontvangst tijdens een ceremonie georganiseerd door het EU-Comité van de Regio's (CvdR).  De European Entrepreneurial Region (EER) award is een erkenning voor de EU-regio's met de beste politieke visie en het meest vooruitstrevende actieplan voor ondernemerschap. Vlaanderen was een van de drie regio's om de onderscheiding voor 2014 te ontvangen, samen met de regio’s Marche (Italië) en Noord-Brabant (Nederland). Naast de 3 regio’s die de award en de titel ontvangen kregen vier andere regio’s een eervolle vermelding: Wallonië, Isla de Gran Canaria (Spanje), Limousin (Frankrijk) en Marijampole (Litouwen).

In haar kandidatuur heeft Vlaanderen benadrukt dat het stimuleren en ondersteunen van Vlaamse bedrijven, groot en klein, in elke fase van hun levenscyclus, de belangrijkste doelstelling is. Vlaanderen beschouwt – in uitvoering van Vlaanderen in Actie – drie onderwerpen als de belangrijkste uitdagingen voor de economie in de nabije toekomst en deze zullen terug te vinden zijn in de acties die in het EER-jaar georganiseerd worden:

  • Innovatie en creativiteit: innovatie als kern van het economisch succes van de Vlaamse bedrijven en de industrie;
  • De zorgzame samenleving: bedrijven ondersteunen die nieuwe technologieën en diensten, als antwoord op de uitdagingen van de snel verouderende Vlaamse bevolking, aanbieden;
  • Vlaanderen als dynamische en groene stedelijke regio: bedrijven stimuleren bij het creëren en gebruiken van duurzame en milieuvriendelijke oplossingen, met aandacht voor duurzaam energiegebruik.

Minister-president Peeters: “De erkenning als ondernemende regio bevestigt dat Vlaanderen het goed doet op vlak van ondernemerschap, ook in economisch moeilijke tijden. Onze ondernemersgraad ligt bij de allerhoogste in Europa en stijgt nog. De maatschappelijke waardering voor ondernemerschap zit al enkele jaren in de lift.”

Vlaanderen zal als Europese Ondernemende Regio van het jaar 2014 tal van evenementen organiseren. Verschillende Vlaamse organisaties zullen hieraan meewerken, zoals Agentschap Ondernemen, Flanders Investment and Trade, IWT en Vleva.

Alle activiteiten die georganiseerd worden als Europese ondernemende regio van het jaar 2014, zijn terug te vinden op: www.agentschapondernemen.be/eer

De EER award werd voor het eerst gelanceerd in 2010 en staat open voor elke regio in Europa, ongeacht de grootte, bevolking en rijkdom. Ieder jaar worden drie succesvolle regio's gekozen door een jury van CvdR-leden, vertegenwoordigers van de Europese Commissie en van bedrijfsorganisaties BusinessEurope, UEAPME en Eurochambres. Het Comite van de Regio's (CvdR), dat het label toekent, is samengesteld uit 344 politieke EU vertegenwoordigers van regionale en lokale gemeenschappen. De Europese Unie is verplicht om het CvdR te raadplegen in alle zaken die van invloed zijn in lokaal en regionaal bestuur. Meer info: http://cor.europa.eu en http://cor.europa.eu/nl/.


UP