Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Verplichte energieaudits voor grote ondernemingen

13 okt 2015 - 11.42u.
Afbeelding energiebesparing

Tegen 5 december 2015 moeten alle grote ondernemingen een verplichte energieaudit hebben ondergaan en deze registreren in de VEA-databank.

Om bedrijven op de hoogte te stellen hiervan zijn een aantal communicatieacties lopende zoals de reportage op Kanaal Z - Z Energie en een infosessie op 27 oktober 2015 in Brussel georganiseerd door Agoria en het Vlaams Energieagentschap.

Meer informatie over deze verplichting vindt je hieronder.

Voor wie geldt de verplichting?

De maatregel kadert in het Europese streefdoel om de energie-efficiëntie in de EU tegen 2020 met 20% te verhogen en het energieverbruik los te koppelen van de groei. Voor de uitwerking koos de  Vlaamse Regering er in 2014 voor deze verplichting te koppelen aan de procedure van de Vlaamse milieuregelgeving (VLAREM). De verplichting is dus van toepassing voor vestigingen met een meldings- of vergunningsplicht en die bovendien voldoen aan de volgende criteria:

  • ofwel het aantal voltijds equivalenten (VTE) werknemers > 250
  • ofwel de omzet ≥ 50 miljoen euro én het balanstotaal ≥ 43 miljoen euro.

Opgelet: indien de onderneming meerdere vestigingen heeft dan moet de omzet en het balanstotaal verdeeld worden onder de vestigingen.

Volgende vestigingen zijn vrijgesteld van de energieauditverplichting:

  • Vestigingen die beschikken over een conform verklaard energieplan volgens Vlarem II, art. 4.9.1.
  • Vestigingen die toegetreden zijn tot één van de energiebeleidsovereenkomsten (EBO)
  • Vestigingen die beschikken over een energiemanagementsysteem EN16000 of ISO 50001

De energieaudit is vier jaar geldig en er is geen verplichting om energiebesparingsmaatregelen uit te voeren. Een interne of externe energiedeskundige kan de energieaudit uitvoeren en er zijn geen opleidings- en erkenningseisen. De kwaliteitscontrole van de energieaudits en de energiedeskundigen gebeurt door het Vlaamse Energieagentschap (VEA).

Informatie-event op 27 oktober 2015 over hoe te voldoen als grote onderneming aan de verplichte energieaudits.

Webapplicatie

Bedrijven moeten voor 1 december 2015 de energiedata invullen in de webapplicatie op http://energieloket.vlaanderen.be . Ook de vrijgestelde vestigingen (behalve voor EBO) moeten deze webapplicatie invullen op basis van hun energieplan of resultaten van hun energiemanagementsysteem. Het betreft steeds gegevens van besparingsmaatregelen (proces en niet proces-gebonden zoals van gebouwen en eigen transport) die een zekere impact hebben op het energieverbruik. Via de applicatie kan de energiedeskundige het energierapport opladen, de energiebalans van de vestiging invullen en de lijst van besparingsmaatregelen beschrijven.

Om toegang te kunnen krijgen tot de webapplicatie, is het belangrijk dat de auditplichtige bedrijven de registratieprocedure correct en volledig doorlopen. Via onderstaande link van het Vlaams Energieagentschap vindt u meer informatie over de verplichte energieaudit voor grote ondernemingen en vindt u ook een gebruikershandleiding waarin de procedure stap voor stap wordt uitgelegd. Link: http://www.energiesparen.be/energiebeleid/voor-bedrijven/verplichte-energieaudit-voor-grote-ondernemingen


UP