Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Opheffing beroepskennis van 16 beroepen

9 jun 2017 - 15.58u.

Bij de Zesde Staatshervorming werd de bevoegdheid rond de vestigingswetgeving overgedragen van het federale niveau naar de gewesten. Naast de algemene voorwaarde rond basiskennis bedrijfsbeheer, behoren 16 gereglementeerde 'ambachtelijke' beroepen sinds die datum tot het Vlaamse beleidsdomein Economie, Wetenschap en Innovatie. 

Sinds 18 januari 2016 is hierover een gewijzigde Europese Richtlijn van toepassing, met een grote impact op de gereglementeerde beroepen. Mede hierdoor komt de huidige vestigingswetgeving zwaar onder druk te staan en dringt zich een grondige evaluatie op.

De Vlaamse Regering beslist in dit kader, na advies van de SERV, opnieuw principieel om vanaf 1 januari 2018 de koninklijke besluiten op te heffen over de beroepsbekwaamheden slager-groothandelaar; droogkuiser-verver; restaurateur of traiteur-banketaannemer; brood- en banketbakker; kapper; schoonheidsspecialist; masseur; voetverzorging; opticien; dentaaltechnicus; begrafenisondernemer; beenhouwer-spekslager en over de uitoefening van zelfstandige activiteiten rond fietsen en motorvoertuigen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. ​

Voor meer informatie over de te bewijzen kennis voor u start (bedrijfsbeheer, beroepskennis, andere diploma's), raadplaag onze pagina 'Bewijs uw kennis'. 


UP