Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Ontdek genomineerden Leeuw van de Export 2017

1 aug 2017 - 15.18u.

Op woensdag 20 september wordt de Leeuw van de Export voor de 16de keer uitgereikt door Flanders Investment & Trade in Brugge. De genomineerden bestaan uit zes Vlaamse bedrijven die in 2016 indrukwekkende exportcijfers konden voorleggen. De editie van vorig jaar werd gewonnen door Aucxis cvba en MediaGeniX nv.

Flanders Investment & Trade

De organisator van de Leeuw van de Export, FIT, begeleidt enerzijds Vlaamse bedrijven bij hun internationale ondernemingen en spoort anderzijds buitenlandse bedrijven aan om zich in Vlaanderen te vestigen. Deze jaarlijkse onderscheiding is dan ook een aanmoediging voor Vlaamse exportbedrijven.

Genomineerden

De jury van de award bestaat uit gerenommeerde zakenlui, academici en vertegenwoordigers van overheid en werkgeversorganisaties. Zij kozen de zes genomineerden in de 1ste selectieronde. Het gaat over kleine ondernemingen Klingele Chocolade nv, Lansweeper bvba en Comsof nv. Voor de categorie ‘middelgrote en grote ondernemingen’ werden Bekina Boots nv, Skyline Communications nv en Soudal nv genomineerd. Deze vier laatste kregen steun van het agentschap:

Comsof nv

De Gentse familiale onderneming Comsof begon in 1998 als universiteitsspin-off. Momenteel heeft het bedrijf  13 werknemers in dienst en is het vooral bekend door FiberPlanIT, een innoverende software die glasvezelnetwerken voor breedbandinternet intelligent en volautomatisch via de computer laat berekenen. Comsof is actief in meer dan 40 markten en vorig jaar realiseerde het een omzet van 1,9 miljoen euro, waarvan 86% in het buitenland.

Bekina Boots nv

Bekina Boots ontwikkelt, produceert en commercialiseert kwalitatief hoogwaardige veiligheidslaarzen op basis van polyurethaan. Het bedrijf uit Kluisbergen werd in 1962 opgericht en had toen al een internationale afzetmarkt voor ogen. Dankzij de nadruk op technologische innovatie is Bekina Boots momenteel de tweede grootste wereldspeler in zijn markt. In 2016 had het bedrijf met zo’n 53 medewerkers een omzet van bijna 14 miljoen euro, maar liefst 94% hiervan kwam uit de export naar 43 verschillende landen.

Skyline Communications nv

In 2012 won Skyline Communications reeds de Leeuw van de Export als kleine onderneming. Dit jaar wagen ze met inmiddels 146 werknemers opnieuw hun kans in de categorie ‘middelgrote en grote bedrijven’. De Izegemse familieonderneming specialiseert zich in end-to-end multivendor networkmanagementsoftware voor de media-industrie en is met hun softwareplatform DataMiner hierin ondertussen de absolute wereldmarktleider. Vorig jaar bestond 92% van de 29,2 miljoen omzet uit export.

Soudal nv

De Soudal Group is momenteel de grootste Europese expert in chemische bouwspecialiteiten. Het voortdurend innoverende bedrijf uit 1966 produceert en verhandelt voornamelijk stopverf, polyurethaanschuim en lijmen voor zowel de vakman als de gewone consument. De groep heeft 17 productievestigingen in vier werelddelen, verkoopkantoren in 44 verschillende landen en meer dan 2.600 medewerkers wereldwijd. Vorig jaar haalde het een omzet van ruim 629 miljoen euro waarvan 91% export. 


UP