Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Lancering kmo-groeisubsidie

11 mei 2016 - 9.07u.
Kind op schommel

De Vlaamse economie draait voor een groot deel op kmo’s. Om hen in elke fase van hun ontwikkeling bij te staan, ontwikkelde Vlaams minister van Economie een reeks instrumenten die inspelen op de verschillende noden en levensfases van de bedrijven. Met de vereenvoudiging van de kmo-portefeuille zette minister Muyters al een eerste belangrijke stap om het aanbod eenvoudig, laagdrempelig, maar toch voldoende flexibel te maken. De kmo-groeisubsidie bundelt én vereenvoudigt vier verschillende instrumenten uit economie en innovatie.

“Bedrijven hebben nood aan eenvoudige, maar flexibele ondersteuningsmechanismen. Waar de kmo-portefeuille zich richt op de brede laag kmo’s die advies voor kwaliteitsverbetering van hun bedrijf zoeken, richt de kmo-groeisubsidie zich op bedrijven die een volgende stap in hun ontwikkeling willen zetten. Dat kan bijvoorbeeld een transformatie zijn van een bestaand business model, de uitrol van een innovatief product of een stap naar het buitenland. Bedrijven kunnen dat doen door zelf een medewerker aan te werven, extern advies in te kopen of door een combinatie van de twee. Beide steunen we voor maximaal de helft van het bedrag, met een plafond van 25.000 euro voor elk”, zegt minister Muyters.

Schematisch:

 

Extern advies

Aanwerving strategische medewerker

subsidiepercentage

50%

50%

Maximum

25.000 Euro

25.000 euro (1 jaar)

Met dit nieuwe steuninstrument worden groeitrajecten ondersteund voor ondernemers die expliciet ambitie tonen en wiens onderneming door dit traject op een kantelmoment komt door transformatie, innovatie-, en internationaliseringsprocessen. Om in aanmerking te komen voor de kmo-groeisubsidie moeten ondernemingen concrete en ambitieus gedefinieerde groeidoelstellingen hebben. Daarnaast moet de onderneming een duidelijke, onderbouwde aanpak hebben over hoe ze het groeitraject zal realiseren. Vanaf deze week kunnen aanvragen online ingediend worden bij het digitale loket van het Agentschap Innoveren & Ondernemen: www.kmogroeisubsidie.be via een handig standaardformulier. Vervolgens wordt de aanvraag beoordeeld door de dossierbehandelaars van het Agentschap Innoveren & Ondernemen en wordt de kmo uitgenodigd voor een mondelinge toelichting van hun voorstel op een locatie van het agentschap in hun provincie.


UP