Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Het i-DEPOT: nu ook openbaar op i-D Space!

25 jan 2017 - 9.34u.
I-depot logo

Reeds meer dan 20 jaar biedt het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (of kortweg BBIE) de mogelijkheid om ideeën, concepten, creaties, formats,….vast te leggen in een i-DEPOT. Het i-DEPOT creëert geen intellectuele eigendomsrechten, maar zorgt wel voor een wettelijk bewijs van datum.

Met een i-DEPOT kan u dan ook bewijzen dat uw idee, creatie… op een bepaalde datum bestond. Dit is uitermate interessant om creaties die beschermd worden door rechten waarvoor geen registratieprocedure bestaat, zoals het auteursrecht, een registratiedatum te geven of om geheime informatie toch ergens vast te leggen. Dat is handig wanneer u wilt gaan onderhandelen met derden. Een i-DEPOT kan dus vergeleken worden met een akte bij de notaris of de gerechtsdeurwaarder.

Tot nu werd de inhoud van uw i-DEPOT altijd volledig geheim gehouden. Enkel de indiener kan het i-DEPOT bewijs inzien en downloaden via een beveiligde omgeving. Sinds eind 2016 heeft u nu ook de mogelijkheid om uw i-DEPOT gedeeltelijk of volledig openbaar te maken. Dit kan via i-D Space op de website van het BBIE, www.boip.int.

Er zijn meerdere redenen om een i-DEPOT openbaar te willen maken. Bijvoorbeeld om partners te vinden voor het uitwerken of op de markt brengen van uw concept, format, software of innovatief product of om de buitenwereld te laten weten dat u de bedenker van een creatie bent. Ook kan u een openbaarmaking op i-D Space gebruiken om te voorkomen dat een ander hierop een octrooi of modelrecht kan aanvragen want voor die rechten is nieuwheid vereist.

Wilt u zelf een i-DEPOT (al dan niet openbaar) doen, vraag dan via idepot@vlaio.be uw ID-code aan, zo kost uw online i-DEPOT slechts 25 euro ipv 35 euro.


UP