Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

De Landgenoten is dé Radicale Vernieuwer van 2017

2 jun 2017 - 13.36u.

De Klimaattrofee gaat naar DuCoop, een bouwproject voor een woonwijk in Gent waar energie, water, grond- en afvalstoffen worden gerecupereerd en uitgewisseld. Het duurzame en coöperatieve landbouwmodel van De Landgenoten werd bekroond als favoriet van de jury èn als publiekswinnaar. 

Wie zijn de Radicale Vernieuwers?

Doelgerichte oplossingen voor complexe maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatsverandering, armoede, diversiteit, eenzaamheid of mobiliteit. Dat is waar Radicale Vernieuwers voor staan. Ze hebben niet alleen frisse ideeën, maar ook de gedrevenheid om hun plannen waar te maken. Ze ontwikkelen producten, diensten of methodes die bijdragen aan een betere wereld en een beter klimaat.

Innoveren en ondernemen voor betere wereld

Voor de tweede keer op rij gingen de organisatoren op zoek naar Radicale Vernieuwers in Vlaanderen in Brussel. Aan creativiteit en ondernemingszin is er geen gebrek. Innoveren en ondernemen voor een betere wereld, zit in de lift. Dat merkt ook de Sociale InnovatieFabriek, die trekkers van vernieuwende initiatieven begeleidt, met de steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen.

Uit 322 inzendingen werden 10 finalisten gekozen (https://radio1.be/de-radicale-vernieuwers-shortlist). Minister van Innovatie Muyters maakt er de publiekswinnaar De Landgenoten bekend. Zij kregen de meeste stemmen van het publiek achter zich. De jury, voorgezeten door cabaretier Wouter Deprez, zal hen ook als jurywinnaar aanduiden. DuCoop wordt door Ine Renson van De Standaard gekroond als klimaatwinnaar.

De Landgenoten wint jury- én publieksprijs

De Landgenoten is een groeiende beweging (coöperatie en stichting) van 1000 boeren en burgers die landbouwgronden collectief en duurzaam beheren. Burgers worden mede-eigenaar van de grond, waar een bioboer kan werken aan een gezonde bodem, de relatie met de buurt en zijn kopers. Op dit moment bezitten ze 4 boerderijen op 10 ha grond, maar de ambitie gaat veel verder. De Landgenoten zoekt naar burgers die hier mee hun schouders onder zetten, vanaf 250 euro kan je aandeelhouder worden. Bekijk hier het filmpje. 

DuCoop krijgt Klimaattrofee

DuCoop bouwt de woonwijk van de toekomst in Gent. Grond- en afvalstoffen, energie en water worden gerecupereerd en uitgewisseld. Afvalwater wordt selectief opgevangen en samen met het GFT-afval en de voedselresten van de bewoners verwerkt tot biogas voor de verwarming. Grondstoffen zullen tijdens de waterzuivering worden teruggewonnen. Slimme energiesystemen zorgen voor een optimale uitwisseling van energie. De technologie is er, en wordt op grote schaal ingezet voor de creatie van een ecologische woonwijk. Bekijk hier het filmpje.

www.radicalevernieuwers.be
www.destandaard.be/radicalevernieuwers
www.radio1.be


UP