Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

BAN Vlaanderen zorgt voor Europese primeur met nieuw durfkapitaalfonds.

23 feb 2012 - 10.00u.
BAN Vlaanderen

Het business angels netwerk (BAN) Vlaanderen en ING België richten een nieuw gezamenlijk durfkapitaalfonds op voor de financiering van innovatieve starters, snelgroeiende kmo’s en overnames: het Ark Angels Activator Fund (AAA Fund). Het is het eerste business angels fonds in Europa dat specifiek naar de groeiende markt van MBO, MBI en overnames kijkt.

Na het verkrijgen van een erkenningsbelofte voor hun gezamenlijk ingediend dossier, lanceren ING België en BAN Vlaanderen binnen het kader van het tweede ARKimedesfonds hun nieuwe ARKIV, het Ark Angels Activator Fund (kortweg AAAF). Dit is een erkend risicokapitaalfonds dat groeikapitaal verstrekt aan jonge Vlaamse groeibedrijven en kmo’s. Dit nieuwe venture capital fonds laat een hefboom toe op bedrijfsinvesteringen, waardoor in 5 jaar tijd meer dan 12,5 miljoen Euro risicokapitaal samen met business angels in Vlaamse kmo’s zal geïnvesteerd worden. ING België is hiermee de enige bank die opnieuw een dergelijk fonds lanceert binnen de ARKimedes-regeling.

ING België en BAN Vlaanderen zijn daarmee niet aan hun proefstuk toe. De twee partijen, die al sinds 2004 structureel samenwerken, waren immers ook al betrokken bij het eerste Arkimedesfonds via hun ARKIV’s: ING Activator Fund en ARK Angels Fund. Dit eerste fonds zamelde enkele jaren geleden 110 miljoen euro in. In totaal werden toen 13 ARKIV’s opgericht waarvan er 12 nog actief zijn.

“Wij zijn bijzonder verheugd dat ING België dankzij de oprichting van dit fonds samen met BAN Vlaanderen zijn maatschappelijke rol kan blijven vervullen door jonge bedrijven te ondersteunen in hun verdere groei, zelfs in moeilijkere economische tijden”, zegt Luc Truyens, Head of Midcorporate & Institutional Clients ING België, tevens benoemd tot bestuurder van het AAA-fonds.

BAN Vlaanderen-voorzitter en tevens AAAF-bestuurder Harry De Smedt, kadert deze stap in de bredere strategie van zijn investeerdersnetwerk: “Met dit nieuwe en grotere co-investeringsfonds verruimen we het bereik van BAN Vlaanderen. Ook bedrijven met een iets grotere kapitaalbehoefte, die toch op zoek zijn naar de meerwaarde van een business angel-investeerder, kunnen voortaan dankzij dit fonds bij ons terecht. Meer specifiek mikken we hier op bedrijven met een ambitieus groeiparcours (de zogenaamde “gazellen”), maar ook de steeds groeiende groep van gevestigde bedrijven waarin een overname,  management-buy-in of management-buy-out actueel wordt. Zo leveren we met BAN Vlaanderen opnieuw een primeur op Europees vlak om dit opkomende segment te bedienen met onze unieke vorm van “slim risicokapitaal.”

Het AAA Fund (www.aaafund.be)

AAA Fund start met een kapitaal van circa 12 miljoen euro, waarvan een deel opgehaald werd via ING België en een deel bij de business angels van BAN Vlaanderen. Ook Arkimedes-Fonds II stapt fors in dit fonds mee. AAA Fund heeft een looptijd van 10 jaar en een investeringsperiode van vijf jaar. Het mikt op een 20-tal participaties.
Een team van drie ervaren fondsmanagers staat klaar om de dossierflow te behandelen: Ivan Trangez, Rudi Severijns en Marc Mommaerts. Samen totaliseren zij bijna 50 jaren ervaring in deze sector en een brede verscheidenheid aan expertisedomeinen.

 

Meer informatie

Surf naar de website van BAN Vlaanderen www.ban.be.

 

UP