Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL)

Bekijk PDFPagina printen
Laatste revisiedatum 28 apr '17

Via het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) kunnen (strip)auteurs, illustratoren, literaire vertalers en ook uitgevers financieel ondersteund worden. Het fonds verleent deze ondersteuning in het kader van haar centrale doelstellingen: kwaliteit bevorderen en bijdragen tot de professionalisering van de literaire actoren. Zij ondersteunt de creatie, productie, presentatie en omkadering van de Nederlandstalige letteren, en de vertaling in en uit het Nederlands van literair werk. Sinds 2016 subsidieert het VFL ook non-fictie.

Wie komt in aanmerking

De subsidies richten zich tot (strip)auteurs, illustratoren, literaire vertalers en ook uitgevers met een woonplaats in België. Voor de meeste subsidies geldt wel dat er reeds enige ervaring moet zijn vooraleer een subsidie kan worden aangevraagd (bijvoorbeeld 2 literaire werken gepubliceerd hebben).

Wat komt in aanmerking

De subsidiemogelijkheden zijn zeer divers. Ze bestaan uit werkbeurzen voor (strip)auteurs en illustratoren, subsidies voor literaire vertalers, maar er wordt ook financiële ondersteuning geboden aan auteurslezingen, uitgevers enz.
Op de website van het fonds bij de rubriek "Subsidies" kan u een uitgebreid overzicht raadplegen van alle subsidieregelingen: www.fondsvoordeletteren.be/nl/6/content/158/subsidies.html

Omvang steun

De omvang van de steun verschilt al naargelang de subsidie. Hierbij enkele voorbeelden:

  • Een werkbeurs is een subsidie voor auteurs of illustrators met als doel hen financiële ruimte te bieden voor het schrijven van kwalitatief hoogstaand literair werk. Deze subsidie wordt uitgedrukt in eenheden. Het aantal eenheden die kunnen worden betoelaagd varieert afhankelijk van de doelgroep. Zo kan bijvoorbeeld een stripauteur 1 tot 8 eenheden krijgen, en een literair auteur 2 tot 8 eenheden. Een eenheid bedraagt €2.600 in 2017. Dit bedrag wordt elk jaar opnieuw vastgelegd.
  • Een stimuleringsbeurs richt zich tot auteurs die in de afgelopen 2 jaar een literair debuut hebben gepubliceerd en bedraagt €3.500 tot €10.000.
  • De productiesubsidie ondersteunt uitgevers voor het uitgeven van weinig commerciële, maar waardevolle en bijzondere publicaties van literair werk in het Nederlands. Een productiesubsidie bedraagt maximaal €4.000 en bedraagt meestal maximaal 50% van de directe productiekosten.

Aanvraagprocedure

Er wordt per subsidie met vaste indiendata gewerkt. Een overzicht van deze deadlines kan u terugvinden via www.fondsvoordeletteren.be/nl/169/events-cats/1/indiendata.html.

Meer informatie over de aanvraagprocedure kan u terugvinden per subsidie op www.fondsvoordeletteren.be/nl/6/content/158/subsidies.html.

Contact Informatie

Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL)
Generaal van Merlenstraat 30
2600 Berchem
T 03 270 31 61
F 03 270 31 60
info@vfl.be

Laatste wijzigingen

Bekijk de laatste wijzigingen aan deze steunmaatregel.


UP