Virtueel vergaderen

Vergaderen met iemand aan de andere kant van de wereld, waarbij het lijkt alsof die naast jou staat. De innovatieve software van Mimesys zorgt ervoor dat je met enkele eenvoudige camera’s en een VR-bril virtueel kan vergaderen.
Virtueel vergaderen met Mimesys software.
Virtueel vergaderen met Mimesys software

Virtueel in één ruimte

Davy Loots, mede-oprichter van Mimesys, legt uit. “Wij ontwikkelden een software platform dat mensen in real-time en in 3D filmt. Vervolgens worden die beelden gecomprimeerd  zodat ze via een gewone internetverbinding makkelijk naar een andere locatie verstuurd kunnen worden. Daar worden de beelden in een virtuele of de echte wereld geplaatst. Op die manier geven we mensen die fysiek niet bij elkaar zijn het gevoel dat ze samen in één ruimte zitten. Dat doen we door aan één kant een persoon te filmen met enkele dieptecamera’s - dat zijn eenvoudige camera’s met een sensor. Die beelden last ons software platform naadloos aan elkaar, zodat de ontvanger een drie dimensionale persoon voor hem ziet. Dat kan met een VR-bril of op een tablet."

Innovatie

Davy: "Voor we zover waren, hebben we een heel traject afgelegd. Bij de oprichting van Mimesys volgde ik het Start it@KBC-programma. Zij begeleiden je met de eerste stappen van je onderneming. Iedereen raadde me ook aan bij de bedrijfsadviseurs van VLAIO langs te gaan. Dankzij de goede begeleiding van Peter Lesage, bedrijfsadviseur bij VLAIO, dienden we een innovatiedossier in dat we ook hebben behaald. Daarin werd o.a. voorgesteld om met meerdere camera’s te werken (daarvoor werkten we slechts met één dieptecamera en dan heb je maar een halve 3D) en met sensoren. En dan wordt beeldkalibratie cruciaal: wanneer je de positie van de camera’s kent, moet je die beelden ook kunnen samenvoegen. Heel noisy data zijn dat, zeker aan de randen. Enerzijds moesten we daarvoor algoritmes ontwikkelen die beelden aan elkaar lassen en die uitmonden in één vloeiende geometrische vorm. Anderzijds moesten we dat kunnen implementeren op een grafische kaart zodat alles in real time gebeurt. Een gewone processor kan dat niet."

holografische 3D rendering van Mimesys.
Holografische 3D rendering van Mimesys.

3D Dochter

“Ik werkte lange tijd bij Mobile Vikings. Heel fijn. Ik zag het van een start-up uitgroeien tot een groot bedrijf. Na een managementsfunctie kriebelde het om zelf weer aan de slag te gaan met software. Begrijp me niet verkeerd, ik heb absoluut geen ondernemersbloed. Maar door Mobile Vikings kreeg ik toch het gevoel dat het wel boeiend en haalbaar kan zijn om zelf een bedrijf op te starten. Ik heb wiskunde gestudeerd, de puurste wetenschap die er is, maar eigenlijk ben ik altijd met computers en programmeren bezig geweest. In 2011 ben ik na mijn werkuren beginnen spelen met de eerste 3D camera’s die er waren. Iets later in 2013 kocht ik een VR-bril en ben ik de twee beginnen combineren. Ik filmde mijn dochtertje van 5 en herbeleefde dat via mijn VR-bril. Het was zo prettig om haar in 3D voor me te hebben, dat het mijn interesse nog meer aanwakkerde. Via het internet - hoe kan het ook anders - ontmoette ik vervolgens mijn twee mede-oprichters, Rémi Rousseau en Stéphane Saffré. Mimesys was born!

De klanten van Mimesys zijn intussen niet van de minsten: Voor Vodaphone hebben we de eerste 5G-verbinding getest. Nokia Frankrijk, BNP Vastgoed Frankrijk staan ook op de klantenlijst. Mimesys heeft kantoren in Parijs (incubator Station F) en in Hasselt op de Corda campus.

Davy Loots, oprichter en CFO van Mimesys.
Davy Loots, oprichter en CFO van Mimesys.

Nieuwe manier van samenwerken

"Totnogtoe zijn onze projecten eerder een gimmick. Grote bedrijven pakken er graag mee uit om hun inventiviteit te illustreren. Zo gaat dat vaak met innovaties. Eerst moet je laten zien wat je kan door middel van een wauw-effect. Vervolgens neemt de technologie geleidelijk haar plaats in in het dagelijkse leven. En dat is natuurlijk wat we echt willen: de wijze waarop mensen samenwerken op afstand voorgoed veranderen. Niet meer naar een klein schermpje turen om een vlak beeld van je gesprekspartner te zien. Nee, je samen met gesprekspartners aan de andere kant van de wereld in dezelfde virtuele ruimte bevinden. Echt het gevoel krijgen dat je tegenover je gesprekspartner staat. Lichaamstaal en interactie zijn zo wezenlijk voor goede communicatie. In de huidige conference calls ontbreken die volledig”, zegt Davy. De toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos: medische hulp op afstand, opleidingen op afstand… Alles waar er interactie nodig is.”

Money angels

Dat ze alle kans van slagen hebben, bewijzen de investeringen. Enkele privé business angels waaronder zowel de oprichters van Mobile Vikings als de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM) investeren fors in het technologiebedrijf. Davy: “We voelen ons enorm geruggesteund en hopen onze stempel te kunnen drukken op de holografische communicatie.”

Weetje om mee af te sluiten: mimesis is Grieks voor de kunst van het imiteren. “Mijn medeoprichters kwamen met dat voorstel af. Ik heb de i door een y vervangen om er een meer informatica-achtig touch aan te geven”, lacht Davy.

Groeiwaarts

VLAIO Bedrijfsadviseurs maakten al heel wat ondernemers innoverend sterker. Benieuwd wat er zoal beweegt in innovatief Limburg? Ook op groeiwaarts.be lees je inspirerende groeiverhalen, innovatief nieuws en innovatieve evenementen.