Sivafrost: groeien bij diepvriestemperaturen

Sivafrost NV is een familiale kmo uit Dendermonde, actief in de logistiek en verpakking van diepvriesproducten.
Sivafrost

Invriezen en verpakken

Bij de start van Sivafrost in 1986 was de prille diepvriessector nog in volle ontwikkeling en leverden wij onze diensten voornamelijk aan klanten in de traditionele sectoren zoals vlees, aardappelproducten en boter. De exponentiële groei sindsdien van de hele diepvriesmarkt, met als motor de consumentenhonger naar een groter productassortiment en ook de organische groei van onze klanten, zorgden er mee voor dat wij ons dienstenaanbod gaandeweg konden verruimen met co-pack activiteiten en investeren in bijkomende capaciteit.

Op vandaag kunnen we het dienstenaanbod van Sivafrost grosso-modo indelen in volgende hoofdactiviteiten:

  1. Logistiek: laden, lossen, invriezen, bewaren en ontdooien van diverse gekoelde en diepgevroren voedingsproducten.
  2. Verpakken: diepvriesproducten transformeren van bulkverpakking naar individuele consumentenzakjes.
CEO Sivafrost
30 Jaar geleden hebben mijn ouders Sivafrost opgericht met als doel om opslagfaciliteiten te leveren aan de diepvriesvoedingsindustrie, maar vandaag doen we zoveel meer.
Stijn Siongers
CEO Sivafrost

Botsen tegen capaciteitslimieten

In feite bedienen wij de ganse diepvriesmarkt: van aardappelproducten, groenten, fruit, kruiden, vis en vlees tot bakkerijproducten. Alles wat eetbaar is en kan ingevroren worden, kan door Sivafrost behandeld worden. Maar elk product heeft wel zijn specifieke eigenheid: oogstgoederen zoals groenten en fruit, hebben een totaal ander soort verpakkingsprocédé dan bijvoorbeeld kruiden of frites. Die knowhow maakt deel uit van het DNA van ons bedrijf.

Groei in kwaliteit en aanbod is voortdurend in onze gedachten aanwezig: in 1986 zijn we met 2.000 palletplaatsen gestart, 20 jaar later zijn dat er 18.000! Wij hebben de afgelopen jaren een kwaliteitsvol klantenbestand opgebouwd en wij zien nog potentieel bij bedrijven die wij momenteel nog niet kunnen bedienen.

Een blijvende uitdaging zijn ook de extreme temperaturen waarin wij opereren. In een regio zoals Vlaanderen met relatief lage werkloosheid hebben mensen een ruime keuze aan job aanbod. Een omgevingstemperatuur van  -21°C is niet onmiddellijk de meest attractieve werkomgeving… Ook al hanteren wij een competitieve verloning, toch blijft het voor ons bedrijf moeilijk om goede medewerkers aan te trekken.

Sivafrost
In feite bedienen wij de ganse diepvriesmarkt: van aardappelproducten, groenten, fruit, kruiden, vis en vlees tot bakkerijproducten. Alles wat eetbaar is en kan ingevroren worden, kan door Sivafrost behandeld worden.
CEO Sivafrost
Stijn Siongers
CEO Sivafrost

Automatisatie bij een temperatuur van -21°C

Om de capaciteit van onze bestaande site zo optimaal mogelijk te benutten en tegelijkertijd de werkomstandigheden te verbeteren, willen we een nieuw volautomatisch diepvriesmagazijn bouwen. Daarmee kunnen we onze klantenportfolio uitbreiden: we streven naar een verdubbeling in opslagcapaciteit tegen 2018.

Om deze schaalvergroting te kunnen realiseren zal ook ons personeelsbestand mee moeten evolueren. In het nieuwe magazijn zullen een aantal activiteiten bij -21°C geautomatiseerd verlopen, zodat het werk in diepvriestemperatuur beperkt wordt. Voor de aansturing van het nieuwe programma en de automatisatie zullen echter bijkomende medewerkers met de aangepaste competenties aangetrokken worden.

Dit bouwproject en bijhorende innovatieve technologie betekent een zeer grote investering voor Sivafrost. Om dit te kunnen realiseren hebben wij de juiste expertise van specialisten nodig. Via het Agentschap Innoveren & Ondernemen hebben we een kmo-groeisubsidie aangevraagd en verdedigd in Gent. Deze werd toegekend en hiermee financieren we nu strategisch advies voor de bouw van het nieuwe vrieshuis enerzijds, en de aanwerving van een Technical manager anderzijds.                                         

We hopen door de realisatie van deze ambitieuze plannen beter tegemoet te komen aan de groeiende vraag van onze klanten en tegelijkertijd Sivafrost te profileren als meest kwaliteitsvolle dienstverlener in onze sector. 

Sivafrost
CEO Sivafrost
We hebben een goed onderbouwd dossier opgesteld en verdedigd. De kmo-groeisubsidie van het Agentschap Innoveren & Ondernemen is zeker geen blanco cheque.
Stijn Siongers
CEO Sivafrost
 

Kmo-groeisubsidie: steun voor groeitrajecten bij kmo's

Kmo's die een groeisprong willen realiseren kunnen via de kmo-groeisubsidie steun krijgen voor het verwerven van de kennis die nodig is om te groeien. De maatregel is actief vanaf 11 mei 2016 en complementair met de kmo-portefeuille en de andere steuninstrumenten van het Agentschap Innoveren & Ondernemen.