Sense Garden: digitale innovatie in de zorg

Een virtuele ruimte die ouderen met dementie tot rust brengt, hen met al hun zintuigen meeneemt naar de tijd van toen en de verbinding met familie en vrienden herstelt. Met de Sense Garden maakt Ronny Broekx van ePoint nu al voor heel wat mensen het verschil.
© Tale Hauso / NRK, Sense Garden sessie

ePoint: the electronic point of care

Ronny Broekx legt zich met zijn softwarebedrijf ePoint toe op het ontwikkelen van digitale platformen. Een van de activiteiten is telemonitoring in de zorg. Zo worden hartpatiënten en zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes door middel van wireless devices vanop afstand opgevolgd. Zo’n vier jaar geleden kwam Ronny in contact met Artur Serrano, de bezieler van Sense Garden, een innovatief digitaal concept in de zorgsector. Het was het begin van een uniek traject.

Verbinden door emoties

Sense Garden is een therapeutische belevenis waarbij een ruimte in een woonzorgcentrum omgetoverd wordt tot een virtuele multisensorische tuin voor personen met dementie. Een geïntegreerd systeem in de vorm van een klein doosje met afstandsbediening, de Sense Garden box, zorgt voor beeld, licht, geluid en geur. Ronny legt uit: “De aparte technologieën die gebruikt worden in het Sense Garden concept bestonden al, maar Artur Serrano bundelde ze voor het eerst in één en dezelfde toepassing. Horen, zien, ruiken, voelen, bewegen… alle zintuigen worden geprikkeld met één druk op de knop: baanbrekend.”

De ervaringen met het prototype van de Sense Garden zijn alvast veelbelovend. Ouderen met dementie worden rustig, komen opnieuw in contact met hun emoties en genieten samen met hun zorgverlener of familie van de unieke virtuele belevenis. Ze keren terug in de tijd door samen naar foto’s te kijken of naar muziek te luisteren en wanen zich even in een andere wereld, zonder angst en zonder dementie. Ronny bevestigt: “De sprankeling terugbrengen in de ogen van mensen met dementie, daar doen we het voor.” Vaak is de familie eerst erg kritisch en gereserveerd, maar na afloop zijn ze ongelooflijk enthousiast en dankbaar. De verbinding die ze dachten kwijt te zijn met hun dementerende ouder of grootouder, komt dankzij Sense Garden terug. 

Europese steun dankzij VLAIO

Het Sense Garden traject startte in Noorwegen. Ondertussen kon Ronny het concept met steun van VLAIO ook in België uitrollen. Er staan prototypes in woonzorgcentra in Hamont-Achel, Gent en Antwerpen. Hij diende een aanvraag in via het AAL programma (Active & Assisted Living Joint Programme), een Europees programma met als doel het ontwikkelen en op de markt brengen van ICT-gebaseerde oplossingen die de levenskwaliteit van ouderen verhogen. 
 

Ronny Broekx
“VLAIO maakte ons wegwijs bij de aanvraag, dat was een enorme hulp. We kregen 3 jaar om het project verder uit te werken en ons voor te bereiden op een lancering in België. Na veel testen, evalueren en bijsturen hebben we een prototype waar we sterk in geloven. De voorbije maanden boekten we heel goede resultaten. De reacties zijn lovend.”
Ronny Broekx
Project Manager ePoint

En de toekomst?

Investeerders aantrekken is nu de absolute prioriteit. Ook daar kon Ronny rekenen op begeleiding door VLAIO. Magali Parent is Adviseur Innovatiepartnering bij het Entreprise Europe Netwerk en hielp hem om Sense Garden internationaal uit te rollen, onder meer door toegang te geven tot een internationaal netwerk, hem te leren omgaan met geïnteresseerde investeerders, en hoe en waar hij zijn pitch moeten inzetten.

Ondertussen gaat de technische ontwikkeling verder. Na vier jaar is Ronny nog steeds even enthousiast over Sense Garden: “het is een echt uniek project dat we blijven verfijnen en verbeteren.” Met de Sense Garden wil ePoint alle snoezelruimtes in de woonzorgcentra opfrissen en een nieuwe dimensie geven. En dat op een zo toegankelijk en eenvoudig mogelijke manier. Daarnaast werkt het bedrijf aan een vervolgverhaal: de Sense Garden HOME, dat de Sense Garden ervaring naar de mensen thuis wil brengen. Het tweede AAL project hiervoor werd goedgekeurd en loopt 10 maanden. 

“Tijdens een tussentijdse internationale projectevaluatie hebben we het prototype van Sense Garden in Hamont-Achel in werking gezien. Het positieve effect op ouderen met dementie maakte een sterke indruk op mij. Het zijn momenten waarin je de echte impact van onze steun op het leven van mensen mag ervaren."
Alain Thielemans
VLAIO contactpersoon voor AAL
 

Zoek je ook advies en begeleiding voor jouw project? 

Kan jij ook wat hulp gebruiken bij je kleine of grote ondernemersplannen? Maak een afspraak

Meer info over AAL projecten vind je hier

Blijf je ook graag op de hoogte van VLAIO nieuws, subsidies, tips en events? Schrijf je hier in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven