Print & the revolution: ValCUN over zijn disruptieve 3D-printer

Momenteel werkt ValCUN aan de ontwikkeling van nieuwe 3D-printtechnologie voor metaal, met initiële focus op aluminium. De uiteindelijke oplossing, die vanaf het derde kwartaal van 2021 vermarkt zal worden, biedt de industrie voor serieproductie alleen maar voordelen: de printer is betaalbaar, kostenefficiënt en duurzaam.
Prototype

Jonas Galle, CEO en mede-oprichter van ValCUN, startte als system & applied physics engineer binnen elektromechanische omgevingen en heeft daarnaast een passie voor het volledige proces van productontwikkeling – van ontwerp over experiment tot uitwerking. Hij besloot zijn professionele ervaring en passie samen te brengen in ValCUN. Met als doel een 3D-printer voor metalen te ontwerpen die tegemoetkomt aan de eisen van hedendaagse ondernemingen die vaak met warmtewisselaars werken. Bijvoorbeeld binnen automotive.

Dure techniek betaalbaar maken

“Metaal 3D-printen blijkt heel duur te zijn”, begint Jonas, “maar omdat ik niet goed begreep waarom, begon ik de processen in vraag te stellen. Aangezien ik niet meteen een verklaring vond, besloot ik een eigen technologie te ontwikkelen. Mijn focus lag op een reductie van zowel de operationele kosten (OPEX) als de investeringskosten (CAPEX), met als doel een seriële productie van 3D geprinte onderdelen. De resulterende technologie werd intussen gepatenteerd. Uiteraard een troef naar huidige en toekomstige investeerders toe.”

Miniatuur-hoogoven

De 3D-printer van ValCUN vermijdt het gebruik van poeders als toevoermateriaal, én van dure hardware typisch voor de competitieve technologieën. Maar ook op het vlak van energie scoort de technologie een pak beter, omdat veel efficiënter wordt omgegaan met de warmte-inbreng om het materiaal te laten hechten. “Omdat we bovendien iets dikker printen, werken we ook sneller, zonder dat de flexibiliteit tijdens productie eronder lijdt”, gaat Jonas verder. “Ten slotte kunnen wij dankzij onze technologie perfect met gerecycleerde metalen aan de slag: de vorm van het materiaal maakt niet uit, aangezien het gesmolten wordt in de printkop zelf, die als een soort ‘miniatuur-hoogoven’ functioneert.”

ValCUN laat zich bijstaan door een complementair samengestelde raad van advies. “Voor ons was dat een absolute must, want mijn co-founder en ik zijn jonge technische orofielen met een beperkte commerciële achtergrond”, lacht Jonas. “Dat betekent dat wij weinig ervaring hebben met marketing, financiering, bedrijfsstructuren, enzovoort. Onze raad van advies is samengesteld uit mensen met een heel uiteenlopende achtergrond: een CEO die de markt kent, een professor gespecialiseerd in 3D-printen, een tech enterpreneur, een CFO, enzovoort. Zo kunnen we heel breed én diepgaand geadviseerd worden.”

God van de metaalbewerking

Tot slot moeten we het nog even over de wat ongewone naam van het bedrijf hebben. “ValCUN is een verwijzing naar een godheid,” aldus Jonas, “net zoals ik met de namen van al mijn projecten doe. Omdat ik altijd vertrek van iets dat voor veel mensen onmogelijk en dus bovennatuurlijk lijkt (lacht). Vulcan is de Romaanse god van de metaalbewerking. Omdat er al verschillende producten naar vernoemd waren – zelfs een straaljager – heb ik de klinkers verwisseld zodat ‘Al’ van aluminium, het eerste metaal waarmee geprint zal worden, zichtbaar wordt. En met ‘Cu’ zit er meteen ook een knipoog in naar koper, het volgende metaal dat we willen aanpakken.”

 

Ook ambitieuze plannen voor jouw bedrijf? 

Ontdek hier de ondersteuning die VLAIO en de partners uit het VLAIO Netwerk jou aanbieden. Je kan bij de VLAIO bedrijfsadviseurs terecht voor gratis advies op maat van jouw onderneming. 
Blijf je ook graag op de hoogte van VLAIO nieuws, subsidies, tips en events? Schrijf je hier in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven. Uitschrijven is steeds mogelijk.