Plantaardig koken boven met dit gamma veganistische sauzen

Gezond, makkelijk én smaakvol koken met uitsluitend plantaardige ingrediënten. Foodstorms bewijst dat het kan met een gamma veganistische sauzen dat het bedrijf in de markt zette na een ontwikkelingstraject via VLAIO.
© Camille Doyen

Zelf lekker én plantaardig koken

Kevin Storms is kok van opleiding en gespecialiseerd in plantaardig koken. Hij experimenteerde jarenlang in zijn eigen keuken, tot hij de kans kreeg om via een ontwikkelingsproject een eigen product op de markt te brengen. Zijn missie? Mensen op een eenvoudige en gezonde manier laten koken, zonder kaas of room, en toch met voldoende smaak en textuur.

Kevin legt uit: “Met mijn bedrijf Foodstorms richtte ik mij in de eerste plaats op catering en het aanbieden van gerechten via pop-up restaurants. Maar ik wou meer. Ik wou mensen helpen om thuis zelf lekker én plantaardig te koken. Ik kwam uit bij cashew noten als basisingrediënt. Cashew sauzen brengen veel textuur en smaak in gerechten en zijn een perfect alternatief voor zuivel.”

Van concept naar product

De volgende stap: van innovatief concept naar een retail waardig – betaalbaar en toegankelijk dus – product. Kevin ging op zoek naar informatie en kwam terecht op de website van VLAIO. Daar ontdekte hij dat de ontwikkeling van zijn idee gesubsidieerd kan worden. “Na een eerste kennismakend gesprek was al snel duidelijk dat ik bij de juiste organisatie was beland. Katelijne Strubbe, bedrijfsadviseur bij VLAIO, hielp me bij de aanvraag en maakte me wegwijs doorheen het hele traject. Zo wist ik van bij het begin wat ik kon verwachten. Marianne Claessens, mijn dossierbeheerder, begeleidde me bij de verdediging en goedkeuring van het dossier en was steeds enorm betrokken en geïnteresseerd. Erg fijn om te weten dat je er op zo’n moment niet alleen voor staat.”

“Dankzij VLAIO wist ik van bij de start waaraan ik me kon verwachten. En besefte ik al snel dat ik de tijd moest nemen om de dingen goed te doen.”
Kevin Storms
Zaakvoerder Foodstorms

Zoektocht naar optimale recept

Bij een productontwikkeling komt veel meer kijken dan de uitwerking van je idee. “Het was een zoektocht naar de juiste smaak met de juiste ingrediënten. Zo was het oorspronkelijke product veel te duur, omdat het te veel noten bevatte. Samen met Proef!, een labo voor productontwikkeling, ging ik op zoek naar een technisch procédé waarbij we zonder additieven of bewerkte ingrediënten toch een toegankelijk product konden maken. En vond ik uiteindelijk een producent.” Kevin ging via een joint venture in zee met partner Pa’lais en kon zo zijn product in de markt zetten onder dezelfde commerciële merknaam.

Succesverhaal

Het ontwikkelingstraject startte in november 2019 en duurde 12 maanden. Daarna nam Kevin de tijd om de productie op punt te zetten en de branding van de sauzen uit te werken. Sinds april 2021 liggen er vier Pa’lais sauzen in de rekken bij Delhaize, Bio Planet en zelfstandige natuurwinkels: een plantaardige bechamelsaus op basis van cashewnoten, een pastasaus, een shiitake saus en een plantaardige natuurlijke room. Kevin: “Het is echt ongelooflijk dat het ons gelukt is. Bij de start ben je immers nooit zeker wat het resultaat van het onderzoek zal zijn. Ik ben erg blij met de uitkomst. Door de tijd te nemen zijn we tot een veel beter resultaat gekomen. Bovendien heb ik op commercieel vlak erg veel geleerd, van retail tot distributie. Ondertussen komen de bestellingen binnen en wordt ons product duidelijk positief onthaald in de markt. Het is dan ook een uniek product dat nog niet bestond, zelfs niet in het buitenland.”

Wat de toekomst brengt? Kevin: “We blijven nieuwe producten en recepten ontwikkelen, want de markt evolueert voortdurend. De kennis die ik doorheen het traject heb opgedaan, geeft me een solide basis waarmee ik verder kan. Ik blijf ook regelmatig events van VLAIO bijwonen, om mijn netwerk te onderhouden en verder uit te bouwen.”

 

Wat is de volgende stap die jij wil zetten met je bedrijf? 

Als ambitieuze ondernemer wil je maar één ding: dat je zaak vooruit gaat. Daarom investeer je én daarom innoveer je. Maar ook al heb je bakken ervaring, toch blijf je met heel wat vragen zitten. 

VLAIO is jouw gids bij de realisatie van je plannen. Wij zijn een kritisch klankbord en brengen sterktes en zwaktes in kaart. Daarbij geven we ook concreet advies over subsidies en financiering. En we brengen je in contact met de juiste experten. 

Kevin kon de sauzen ontwikkelen dankzij een ontwikkelingsproject. Heb je net als Foodstorms een vernieuwend idee dat jouw onderneming kan versterken, maar moet je nog uitdagingen overwinnen bij de ontwikkeling van die innovatie? Dien dan een ontwikkelingsproject in.

 
 

Interesse in begeleiding op maat voor jouw project? 

Kevin werd begeleid door een VLAIO bedrijfsadviseur. De VLAIO bedrijfsadviseurs ondersteunen en adviseren ondernemers om hun innovatieve plannen, groeiambities of bedrijfstransformatie waar te maken.
Kan jij ook wat hulp gebruiken bij je kleine of grote ondernemersplannen? Maak een afspraak.

Blijf je ook graag op de hoogte van VLAIO nieuws, subsidies, tips en events? Schrijf je hier in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven