Microgolfoven met rijbewijs

Wist jij dat een microgolfoven tot heel wat meer in staat is dan pannenkoeken opwarmen? Ja, dat toestel dat sinds de jaren 80 een plaatsje veroverde in onze keukens kent ook nuttige industriële toepassingen. Helaas nog te onbekend en dus onbemind. Carlo Groffils van MEAM verkoopt industriële microgolfsystemen en praat ons graag bij over deze technologie.
Industriële microgolfoven in zijn ontwerpfase.
Industriële microgolfoven in zijn ontwerpfase.

MEAM staat voor Microwave Energy Application Management. De onderneming heeft alle kennis en ervaring in huis voor het bouwen van verschillende soorten unieke microgolfsystemen. Van de algemene vraag "Kan je dit met microwave?" tot het ter plaatse installeren van een systeem in een fabriek. Elke vraag krijgt een gepast antwoord. Sinds kort bieden ze een alles-in-1-oplossing aan. Zo levert MEAM machines in o.a. de koeling- en de coatingwereld. Maar ook in de voedingsindustrie vind je MEAM machines om voedingswaren te drogen. Van alledaagse producten tot en met insecten. En volgens Carlo Groffils wordt dat de toekomst. 

C02-neutraal

“Microgolftechnolgie is efficiënt, flexibel en snel. En daarboven op CO2-neutraal! Een stevige surplus in tijden van climate change. De eerste generatie microgolfovens warmden enkel op,” legt Carlo uit. “Daarna kwam er een tweede generatie die ook warmte recupereerde. Intussen zijn we al bij de derde generatie aanbeland. Die recupereert niet enkel de warmte maar zet deze ook in om het product voor te verwarmen. Zo verbruik je een pak minder energie. MEAM biedt al deze systemen aan. Onze klanten kiezen in functie van hun noden en wij passen waar nodig aan.” 

Toch kent deze technologie nog steeds niet het succes in de industrie zoals ze onze keuken veroverd heeft. “Dat komt omdat de technologie niet altijd op de juiste manier werd toegepast. Overigens ook niet bij het opwarmen van onze gerechten en dranken”, weet Carlo.

Carlo Groffils, CEO MEAM.
Carlo Groffils, CEO MEAM

Hoe warm je melk op?

Ter illustratie vraagt Carlo hoe je een tas melk in de microgolf opwarmt. Makkelijk zat, denk je. Je zet de melk in de microwave, je drukt op enkele knoppen en x aantal minuten later is ze warm. Toch? "Zo gaat het er in veel keukens aan toe", zucht Carlo. “Toen de microgolf hier eind jaren 80 zijn intrede deed, waarschuwden de media met horror scenarios: implosies, explosies, verbrande katten en andere gevaren. En met absolute stelligheid: nooit metaal in de microgolf. Omdat het iets nieuws was, wisten we niet beter. Maar eigenlijk moet je net wel een lepeltje in je tas steken. Dan ontstaan er kleine luchtbelletjes rond dat lepeltje. De trilling van die moleculen zorgt ervoor dat je vloeistof warm wordt. Temperatuur is beweging. De cascade van die trilling zorgt ervoor dat iets opwarmt. Het staat ook zo in de handleiding van elke microgolfoven, hoor. Maar wat kan een manual op tegen urban legends?”

Rijbewijs 

Carlo: “Ook de industrie kampt nog met die onwetendheid, al zou ze er heel wat voordeel kunnen uithalen. Omdat we er niet mee zijn opgegroeid kennen we die microgolven niet zo goed en zijn we er nog niet zo behendig mee”, vertelt Carlo. Daarom verkoopt Carlo enkel machines aan klanten die bereid zijn ook hun ‘rijbewijs’ bij hem te halen. Pas wanneer ze langs geweest zijn in zijn opleidingscentrum in Herk-de-Stad, kunnen ze de geleverde machine ten volle benutten. “Het lijkt een investering en veel klanten ervaren dat eerst zo. Maar in werkelijkheid is het een besparing. Zonder een gedegen opleiding ontstaan er enkel problemen. En die kosten pas geld."

Een industriële microgolfoven van MEAM.
Een industriële microgolfoven van MEAM

Pioniers

Om microgolftechnologie te begrijpen moet je weten wat warmtetransport is, welke microgolfeigenschappen er zijn, kennis van chemie hebben, en je moet verstaan wat de invloed van de omgeving is. Helaas wordt er noch in het middelbaar noch in het hoger onderwijs aandacht aan besteed. Daarom moeten ook de ingenieurs die hier komen solliciteren eerst datzelfde rijbewijs halen. Zelfs een bioingenieur, in zijn vorige job in een labo expert was in microgolven, heeft zo nog heel wat bijgeleerd. Wij zijn duidelijk aan het pionieren. En dat kost ontzettend veel geld. Gelukkig zijn er Europese en andere middelen anders is het helemaal niet haalbaar.”
 
“Als onderzoeker bij de KU Leuven en later bij de spin-off MEAC, kwam ik jaren terug al in contact met het IWT van weleer, de huidige bedrijfsadviseurs van VLAIO. In het bijzonder Johan Nijs, die ik nog kende vanuit zijn vorige job, heeft mij bij mijn groeistappen geholpen. Recent begeleidde hij me bij een kmo-groeisubsidie. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet je als bedrijf een kantelmoment doormaken. En dan doen we bij MEAM volop. Enerzijds door te internationalsieren. Op de buitenlandse markt merken we grote interesse voor ons aanbod. Anderzijds willen we ons verder profileren als een full service organisatie. We verkopen niet enkel machines meer, maar begeleiden het volledige proces, van vraag tot finale oplossing, inclusief het rijbewijs en de service die er bij hoort.“

#microwave, #kmo-groeisubsidie, #technologie, #innovatie

Groeiwaarts

VLAIO Bedrijfsadviseurs maakten al heel wat ondernemers innoverend sterker. Benieuwd wat er zoal beweegt in innovatief Limburg? Ook op groeiwaarts.be lees je inspirerende groeiverhalen, innovatief nieuws en innovatieve evenementen.