Gefilterde zon op je ruit

Het eeuwige dilemma: houd je ’s zomers de gordijnen toe tegen de hitte of wil je toch die heerlijke zomerzon voelen door de ruit? Met de innovatieve raamfolie van Group MAM hoef je niet meer te kiezen. Het Oost-Vlaamse familiebedrijf ontwikkelde een folie die het zichtbare zonlicht doorlaat, maar de warmte weerkaatst. Handig voor je lichtrijke woonkamer, maar nog meer voor moderne kantoorgebouwen waar hoge ruiten de norm zijn geworden.
Katrien Michiels, Katrien Michiels, CFO Group MAM
Katrien Michiels, CFO Group MAM

Vlaamse makelij 

Energiebesparing is hot. Maar kantoorruimtes zijn dat beter niet. Daarom ontwikkelde Group Michiels Advanced Materials (MAM) een raamfolie die maximaal lichtdoorlatend en minimaal warmte-absorberend is. Katrien Michiels, CFO Group MAM: “Mijn vader Luc en broer Bart Michiels zijn er in 2008 in geslaagd een baanbrekende sputtercoating te ontwikkelen. Sputteren wil zeggen dat edelmetaallegeringen op nanoschaal gebombardeerd worden in een substraat. Die onderlaag zorgt voor de reflectie van zonnewarmte. De ramen zelf verhitten dus niet, waardoor zelfs schuine beglazing gecoat kan worden met onze folies. Zonder risico op glasbreuk.”

“Die ontwikkeling is ondertussen wereldwijd gepatenteerd”, gaat Katrien verder. “Momenteel wordt de folie nog vervaardigd in de Verenigde Staten, maar sinds oktober 2017 zijn we bezig met de bouw van een gloednieuwe productiefaciliteit in Zele. Voor deze ingrijpende investering en transformatie hebben we steun gekregen van VLAIO. We dienden een kmo-groeisubsidie in, met hulp van bedrijfsadviseur Geert Huyghebaert. Om de bouw te kunnen realiseren, maar ook om een strategisch profiel aan te werven die de productie in goede banen moest leiden. Die hebben we intussen gevonden en aangeworven. Nu is het alleen nog wachten tot alles ‘up and running’ is zodat we in januari 2019 van start kunnen.”

Katrien Michiels, CFO MAM Group
Katrien Michiels, CFO MAM Group

Grensverleggende folie

Een ander product dat Group MAM zal fabriceren in zijn eigen productiefaciliteit is de pv-stack, een folie die op zonnepanelen wordt aangebracht. Katrien: “Iedereen kent de klassieke zonnepanelen. Je ziet ze van ver blinken op iemands dak. Een meer esthetisch alternatief zijn zonnepannen of -leien die dienst doen als Building Integrated Photovoltaic (BIPV). Maar het rendement van dergelijke zonnepannen ligt aanzienlijk lager. Omdat er geen luchtstroming rond en onder de panelen is raakt dit type zonnepannen sneller oververhit. Zo wordt de ideale werkingstemperatuur, 25 °C, al snel overschreden. Om zonnepanelen wél hun werk te kunnen laten doen, hebben we een folie ontwikkeld die al het zichtbare licht doorlaat, maar de schadelijke uv- en infraroodstralen weerkaatst. 

En al hebben de raamfolie en pv-stack dezelfde hittebestendige eigenschappen, toch zijn er heel wat verschillen. En die moesten onderzocht worden. Katrien: “Om de folie toepasbaar te maken voor zonnepanelen was er nog heel wat R&D nodig. Het CrossRoads2-project, dat kansrijke innovatieprojecten tussen Vlaamse en Nederlandse kmo’s subsidieert, bracht een oplossing. Voormalig VLAIO Bedrijfsadviseur Annick Verween bracht ons in contact met een partner aan de andere kant van de grens, TTC Grevelingendam. Zij voerden voor ons tests uit op 24 panelen. Over een langere periode vergeleken ze de resultaten van twaalf panelen mét pv-stack en twaalf panelen zonder. De resultaten waren zo positief, dat we het product verder aan het ontwikkelen zijn. Hopelijk ligt het volgend jaar al in de rekken. In ieder geval staan er al heel wat beurzen gepland in 2019, waaronder de World Future Energy Summit in Abu Dhabi, één van de meest toonaangevende beurzen op vlak van energy solutions.”

Katrien Michiels

Wat ik zo goed vind aan CrossRoads, is dat je je afzetgebied onmiddellijk verruimt door samen te werken met een partner over de grens. En ook onze partner wint erbij, want hij kan binnenkort een innovatief product aanbieden aan zijn klanten. Het is dus een win-winsituatie.
 

Katrien Michiels
CFO Group MAM

Ultrafijn glas

Niet dat Group MAM verlegen zit om klanten. Zo heeft het bedrijf al de kantoorgebouwen van Coca Cola, het Europees Parlement en het departement Klimaatverandering & Kyoto mogen voorzien van zijn folie. En dat is nog maar een greep uit Group MAM’s klantenbestand. Maar naast groeien, wil het Oost-Vlaamse bedrijf vooral blijven innoveren. 

Katrien: “Onze folie weerkaatst al de zon. Maar voor een all-season-oplossing moesten we ook een isolerende eigenschap toevoegen. Standaard raamfolies absorberen de hitte, omdat ze afgewerkt worden met polyester. Omdat wij hiervoor een mogelijk oplossing hadden gevonden, dienden we een VLAIO ontwikkelingsproject in. Zo konden we een lage-emissiviteitslaag ontwikkelen. De folie wordt dan niet met polyester, maar met een silicalaag, een heel dun laagje glas, afgewerkt. Die reflecteert de warmte terug naar binnen, in plaats van hem op te nemen. Zo gaat niets van warmte verloren. 

Voor deze baanbrekende oplossing - durf ik nogal onbescheiden te zeggen - werkten we samen met de UGent. Zelfs nu het project is afgerond, doen we samen nog verder onderzoek naar nieuwe toepassingen. En ook met Flanders Make bekijken we momenteel welke toepassingen nog gebaat kunnen zijn bij een laagje Oost-Vlaamse technologie.”

Wil jij ook begeleiding op maat?

De VLAIO bedrijfsadviseurs ondersteunen en adviseren ondernemers om hun innovatieve plannen, groeiambities of bedrijfstransformatie waar te maken. Neem contact met hen op via deze website of mail naar info@vlaio.be.