Drie octrooien voor familiebedrijf VOS technics

VOS Technics is een familiebedrijf uit Herk-de-Stad dat ecologisch verantwoorde koelinstallaties bouwt. Als wendbare kmo hebben ze alle expertise in huis om innovatieve oplossingen te bedenken en te bouwen voor lokale bedrijven én multinationals. Voor drie van hun ontwerpen vroeg VOS Technics een octrooi aan.

Koelen is warmte verplaatsen 

Zaakvoerders Kristof en Maarten Onckelinx leiden het familiebedrijf van 28 medewerkers. Kristof Onckelinx: “In 1986 startte onze vader met VOS technics. Hij bouwde oorspronkelijk koelinstallaties voor de fruitsector. Vijftien jaar geleden beslisten we om ons te specialiseren in natuurvriendelijke koelinstallaties, die geen impact hebben op het milieu en geen CO2 uitstoten. We bouwden erg veel expertise op en boorden nieuwe markten aan: brouwerijen, kaasmakerijen en bedrijven die in de loop van hun productieproces koeling nodig hebben. 

Koelen is warmte verplaatsen. Naar buiten bijvoorbeeld, maar dat is de minst ecologische en economische optie. Interessanter is het om die warmte te gebruiken om een andere ruimte te verwarmen. Zo installeerden we een koelinstallatie in een slachthuis. ’s Morgens komen daar honderden karkassen binnen, die natuurlijk snel gekoeld moeten worden. De warmte die daarbij vrijkomt wordt opgeslagen in een groot vat en gebruikt om de kantoren te verwarmen of sanitair water warm te maken voor de douches van de medewerkers. Of nog een ander goed voorbeeld: in een fruitbedrijf koelen we een opslagruimte voor fruit van een halve hectare groot, de restwarmte wordt gebruikt om honderd meter verder een kantoorblok van drie verdiepingen hoog te verwarmen. Dat is fantastisch.” 

Een kleine speler met drie octrooien 

Kristof Onckelinx: “Doordat we vijftien jaar geleden beslisten om ecologische installaties te bouwen, hebben we nu heel veel ervaring opgebouwd, zowel op het vlak van engineering, als montage en dienst na verkoop. Grote multinationals zien onze kleinschaligheid en snelle wendbaarheid als een groot voordeel en zijn geïnteresseerd in onze technieken. 

“Zo kregen we in 2017 het vertrouwen van het Europees testcentrum van autobouwer Toyota om een koeloplossing uit te werken voor testkamers waarin de nieuwe uitstootnormen onderzocht worden. Op twee van die technieken namen we een octrooi. Het gaat over heel specifieke toepassingen, bedoeld voor de automobielsector. De kans is klein dat we er opnieuw iets mee kunnen doen, maar we zijn er erg fier op. Die octrooien zijn een pluim op onze hoed. 

Kristof Onckelinx
Het derde octrooi is breder inzetbaar. Dankzij een innovatiesubsidie van VLAIO ontwikkelden we een nieuw soort toestel: een koeler op basis van CO2. Die hebben we eerst beschreven, gebouwd, uitgebreid getest en dan gedeponeerd. In januari 2020 was het octrooi daarop officieel van ons.
Kristof Onckelinx
CEO

Kristof: “Intussen hebben we al een aantal installaties gebouwd waarin dat toestel verwerkt werd. 

We werken bij VOS Technics altijd op maat van de klant. En waarschijnlijk hebben we in het verleden ook al wel heel specifieke componenten gebouwd, maar daarop hebben we nooit octrooien aangevraagd. Onder impuls van bedrijfsadviseur Marc Sevenants van VLAIO hebben we die stap nu wel gezet. Zo’n aanvraag kost geld en tijd, maar door een octrooi aan te vragen komt er opnieuw tijd en geld vrij voor andere projecten.” 

Kristof Onckelinx
“Onze denkwijze is veranderd, we hebben nu een grotere maturiteit die ook na ons innovatietraject met VLAIO zijn vruchten blijft afwerpen.” 
Kristof Onckelinx
CEO

Wil jij jouw groei of innovatie ook beschermen?

VLAIO Bedrijfsadviseur Marc Sevenants en zijn collega’s staan voor jou klaar. We zijn een kritisch klankbord en brengen de sterktes en zwaktes van je plannen in kaart. Daarbij adviseren we je over intellectuele eigendom, over subsidies en financiering en brengen je in contact met de nodige experten uit ons netwerk. Maak hier een afspraak voor gratis advies op maat.