De olympische ambitie van Mol d’Art: sneller, beter, groener.

België en chocolade, een even onafscheidelijk duo als Suske en Wiske. En vanuit die traditie kunnen Belgische ondernemingen ook op het vlak van machines die chocolade verwerken een aardig woordje meepraten.
Het Mol D'Art team
Het Mol D'Art team

Een gemotiveerde chocolatier uit Bekkevoort

Mol D’Art startte zo’n 40 jaar geleden met de motivatie, of zeg maar de frustratie van Jef Vanelven. Als chocolatier in Bekkevoort, wilde hij zijn klanten graag creatiever holgoed aanbieden dan de klassieke paashaas of Sinterklaas. Toen de toenmalige leveranciers hun vormengamma niet konden of wilden uitbreiden, dacht hij: ‘foert, ik doe het gewoon zelf’. Die keuze bleek de juiste. Vandaag kijken klanten nog steeds uit naar wat Mol D’Art voor hen in petto heeft. Op dit moment legt men in Diest bovendien de laatste hand aan een nieuwe machine. Die zal bakkers, patissiers en chocolatiers helpen om hun chocolade sneller, beter én energie efficiënter te smelten en te gieten. State-of-the-art van Mol d’Art. 

Een wervelend 2018

Bij aankomst blijken we midden in een grootse verhuisoperatie terechtgekomen. Recent werd tussen de 2 bestaande bedrijfspanden een gloednieuwe productiehal met een grote toonzaal neergepoot. De verschillende activiteiten van Mol D’Art worden herverdeeld over de beschikbare ruimte.

De voorbije 2 jaar kende Mol D’Art een gestage, gezonde groei. En daarop volgt nu een eerder hectisch en wervelend jaar. Met naast de verbouwingen en de verhuis, de introductie van een gloednieuwe chocolademachine. 

Jef Vanelven: "Behalve de productie van chocolademachines heeft de onderneming nog 2 andere succesvolle activiteiten: enerzijds de productie van 'emballages' (verpakkingsmateriaal) uit kunststof voor chocolatiers en patissiers; anderzijds de vervaardiging van holgoedvormen. In de nieuwe toonzaal zal het ruime aanbod aan vormen, verpakkingen en machines eindelijk tot zijn recht komen. Zowel die kunststofproducten als de machines worden in huis ontwikkeld en geproduceerd. Mol D’Art telt vandaag 20 medewerkers."

Een gloednieuwe toonzaal
Een gloednieuwe toonzaal

Lockhart: een gloednieuwe gietmachine

Op Bakkersvak 2019 in de Evenementenhal van Gorinchem - stelde Mol d’Art zijn nieuwste product voor. De ‘Lockhart’ is een gietmachine die 50 kg chocolade binnen een half uur volledig kan smelten en tempereren tot de optimale kristalstructuur voor te verwerken chocolade. Dat is indrukwekkender dan het op het eerste zicht lijkt. Je moet immers beseffen dat de huidige generatie gietmachines tot 12 uur tijd nodig hebben om de juiste smelttemperatuur te bereiken. Bovendien heeft deze machine daar géén koelvloeistoffen voor nodig en verbruikt ze tot 40% minder energie.

de nieuwe machine in werking
De nieuwe machine in werking.

Om de technologische mogelijkheden ten volle te kunnen onderzoeken en benutten, werd in 2017 onder begeleiding van bedrijfsadviseur Elke De Rijck met succes een ontwikkelingsproject bij VLAIO ingediend. Op basis van workshops en gesprekken met chocolatiers, wist de onderneming dat de markt reikhalzend uitkeek naar een opvolger van de huidige gietmachine. Ze had ook ontdekt dat de oplossingen van concurrenten niet helemaal tegemoet kwamen aan de verwachtingen op vlak van gebruiksgemak, (overmatig) energieverbruik en efficiëntie.

Mol D’Art legde de lat meteen behoorlijk hoog voor zichzelf: de machine smelt de chocolade door middel van inductie. Tegelijkertijd wordt de viscositeit elektronisch gemeten. Een Peltier-element staat in voor de nodige koeling. Dat alles binnen een ergonomisch en functioneel design én aangestuurd met een uitermate toegankelijke software. Die regelt het koel- en warmtevermogen dusdanig dat de kristallisatie de optimale curve van de chocolade volgt. Rond mechanica en elektriciteit had de onderneming behoorlijk wat ervaring in huis. Maar voor de finesses van de elektronica lieten ze zich intensief bijstaan door ir. Cesar Javier Lockhart de la Rosa, ook verbonden aan IMEC. De keuze voor de naam ‘de Lockhart’, vertelt iets over de appreciatie voor die waardevolle inbreng en assistentie.

Kan jij ook begeleiding op maat gebruiken voor jouw plannen?

De VLAIO bedrijfsadviseurs ondersteunen en adviseren ondernemers om hun innovatieve plannen, groeiambities of bedrijfstransformatie waar te maken. Neem contact met hen op via deze website of mail naar info@vlaio.be.