(Data) gedreven ondernemen

Met ABN bouwt hij legogewijs cleanrooms. Met Smartlog connecteert hij ze en maakt ze slimmer. Een gedreven ondernemer over zuivere lucht, energiewinst en datagedreven diensten? Jo Nelissen is your man. Maar wat bedoelt hij nu precies met ‘innovatie als nuttige overtolligheid’?
Stericube van ABN
Stericube van ABN

Het energievoordeel van snelheid

Op de website van de ABN Air Management Group lees je ‘uw snelste klimatisatiepartner’ Geen woord teveel zo blijkt, want het is op die snelheid dat Jo Nelissen inzet. “Ik begrijp nog altijd niet waarom ze ons niet kopiëren. We hebben ons patent, natuurlijk. Maar dan nog. Als ik het je technisch uitleg, denk je toch algauw, ‘zo simpel, dat kan toch niet.

“Cleanrooms zijn stof- en bacteriearme kamers. Ze worden gebruikt voor de productie van bv. micro-elektronica. Maar ook in de farmacie en in ziekenhuizen kom je ze regelmatig tegen”, vertelt Jo.  “Een behoorlijk conservatieve markt overigens, waar al jaren op dezelfde manier gebouwd wordt.  En wij doen het op een andere manier. Zo eenvoudig, dat de klant vraagt: “Waarom bestond dit nog niet?” Ons concept vertrok vanuit de vraag ‘dit moet toch sneller kunnen?” Op dat moment duurde het 12 weken om een bestelde cleanroom te leveren. Louter omwille van het feit dat wij 10 weken op de onderdelen moesten wachten. Ons antwoord: decentraliseren. 

We definieerden 12 building blocks. Als we nu een cleanroom bouwen doen we dat legogewijs. Off the shelve zijn onze modulaire cleanrooms binnen de twee dagen beschikbaar. Dankzij het modulaire systeem verbruiken we daarenboven veel minder energie. Initieel was dat niet eens het plan. We wilden modulair kunnen bouwen om snel én kwaliteitsvol te leveren. Het lage energieverbruik was een gelukkige toevalstreffer. We zijn er uiteraard niet minder blij om.

Detail container
Detail van een ABN cleanroom.

Basale aanpak

“Wij benaderen de zaken het liefst in hun eenvoud. We focussen op de kern. Waarom producten steeds maar gesofisticeerder maken? Waarom snufjes toevoegen waar niemand op zit te wachten? Back to basics is ons devies. Zorg er gewoon voor dat de kamer op overdruk staat en de patiënt beschermd is. Onze modulaire aanpak maakt ons sneller, betaalbaar en schaalbaar. Ook voor landen die nog nooit van een cleanroom hebben gehoord.”

Stericube

“Voor het maken van onze building blocks kregen we steun van VLAIO. Ze zijn gemakkelijk te versturen en gemakkelijk op te bouwen door lokale partners. Maar we droomden verder. We wilden een mobiele cleanroom bouwen. Maar van bouwen hebben we geen kaas gegeten. Maar Warsco Units gelukkig wel. Zij bereiden de unit voor en wij bouwen die om tot een cleanroom. Zulke doorgedreven samenwerking is cruciaal voor innovaties. Het grote voordeel van onze Stericube? Hij is verhuurbaar op dag-, maand- en jaarbasis en hij is vlot te transporteren.”

Fale n mag.
Falen is toegestaan bij ABN.

Verkoop een service, geen product

“Nog een verschil met de klassieke manier van kijken: Wij zien onze cleanroom als een service. Niet als een product. Onze klanten moeten niet investeren in een toestel dat ze straks niet meer nodig hebben omdat hun bedrijf verandert. Ze kunnen het bij ons huren en indien nodig wisselen voor een grotere of kleinere unit als hen dat beter uitkomt.”

Wij kunnen de toekomst voorspellen

“We geloven heel erg in connectiviteit,” gaat Jo verder. Geconnecteerde toestellen produceren relevante data. Vervolgens wil je uit die data inzichtelijke informatie puren om daar finaal wijsheid aan te onttrekken. Met Smartlog hebben we rond ABN een start-up gecreëerd die nu volop aan het scalen is. Daar broeden we op de hot topics van vandaag: data analytics en machine learning en hoe die succesvol te implementeren. Concreet willen we met smartlog aan predictive maintenance doen: op basis van verkregen data voorspellen wanneer een cleanroom onderhoud nodig heeft. De snelste herstelling is die, die niet moet worden uitgevoerd. Maar moet het toch gebeuren, dan wel van de eerste keer goed. Van op afstand zien we wat er misloopt en welke onderdelen onze onderhoudsploeg mee moet nemen.”

Bureauruimte ABN.
Hier wordt modulair én slim gedacht.

Innovatie Award

In 2018 ontving Jo de Limburgse Innovatie Award in de categorie procesinnovatie en industrie 4.0. De jury oordeelde: “Strategische samenwerkingen en innovatieve processen zorgen ervoor dat deze onderneming als pionier andere dienstverleningsmodellen gebruikt om een complex hoogtechnologisch product op een toegankelijke manier aan te bieden.“

Jo’s heldere mening over innovatie: “Een nuttige overtolligheid in je bedrijf. Je hebt er niet alleen tijd voor nodig maar ook een diepgeworteld geloof dat innovatie winst opbrengt. Want het is echt met vallen en opstaan. We hebben ook projecten gehad waar het minder goed verliep. Maar we zijn erin blijven geloven. Geloven dat het goed komt. Niet op het moment zelf, maar in de toekomst. Je moet een strategie hebben. Veel kmo’s hebben geen strategie, geen brand promise, geen identiteit. Dat is iets waar wij voluit voor gaan. Wij weten wat we kunnen. Onze groeipoot zijn de cleanrooms. ABN biedt ook klimatisatieoplossingen aan. Maar daar zitten minder innovatiemogelijkheden. In aircosystemen zit heel veel handwerk, daar gaan we voor standaardisatie. Op 70% van de vragen die we krijgen zeggen we “neen”. Daar zijn anderen beter in, laat hen het doen. Wij zijn maar een heel klein stukje inzetbaar in de markt. Maar wat we doen, doen we goed. We zijn nu nog geen wereldspeler, maar daar streven we wel naar."

Met de steun van VLAIO

“In heel dit verhaal, hebben we altijd beroep kunnen doen op VLAIO bedrijfsadviseur Marc Sevenants. Hij heeft de vele ideeën waar we mee speelden helpen stroomlijnen Ik ben de dromer, hij het kritisch klankbord. Die rolverdeling werkt prima. Ik heb niets aan iemand die heel de tijd ja knikt. Marc stelt werkelijk alles in vraag. Zo krijg je als ondernemer toch een hele andere kijk op je zaak. Marc is zowel markttechnisch als technisch. Hij begrijpt heel snel de essentie van het verhaal. Hij kende niets van cleanrooms, maar na 2 uur was hij helemaal mee.”

Groeiwaarts

VLAIO Bedrijfsadviseurs maakten al heel wat ondernemers innoverend sterker. Benieuwd wat er zoal beweegt in innovatief Limburg? Ook op groeiwaarts.be lees je inspirerende groeiverhalen, innovatief nieuws en innovatieve evenementen.