Cupple, het kleinste ijssalon ter wereld

Geen ijssalon in de buurt? Daar bedacht Cupple de oplossing voor. Het bedrijf ontwikkelde een compacte ijsmachine waarmee je in een handomdraai ijs maakt dat net zo vers en smeuïg is als in een ijssalon. VLAIO ondersteunde deze ontwikkeling via een ontwikkelingsproject.
© French Beans

Spin-off Australian Home Made Ice Cream

Cupple wordt gerund door Frederik Van Isacker en dochter Delphine. Het ontstond als spin-off van het Belgische bedrijf Australian Home Made Ice Cream, waarvan Frederik CEO is en dat maar liefst 46 ambachtelijke ijssalons uitbaat. Delphine werd van kleins af aan ondergedompeld in de wereld van roomijs. Ze kreeg niet enkel het ijs met de paplepel toegediend, maar ook de passie voor ondernemen en innoveren. 

Vers gedraaid ijs bij je thuis

De ijsmachine van Cupple onderscheidt zich op de markt om diverse redenen. Eerder ontwikkelde ijsmachines waren tijdrovend en vervaardigden grote porties. Delphine van Cupple legt uit: “Invriezen van roomijs activeert het kristallisatieproces, met als gevolg een verlies van kwaliteit, smaak en smeuïgheid. Met Cupple willen we vermijden dat vers gemaakt ijs wordt ingevroren. Onze ijsmachine draait van een vloeibare ijsmix in één, twee, drie roomijs of sorbet in de gewenste hoeveelheid, precies op het moment dat je trek hebt. Simpel! Want ook een ijskast is niet vereist.”. Bovendien vergt deze ijsmachine geen afwas én is er ook een duurzaam aspect aan verbonden: de productie van de ijsmixes gebeurt in kleine porties om voedselverspilling te omzeilen.
 

“Ons ijs maak je zelf op het moment dat je trek hebt!” 

Delphine
co-founder Cupple

Een project van lange adem

Toen het idee naar boven kwam, was de grote vraag: is het maken van zo’n ijsmachine wel technisch haalbaar? Daarvoor klopten Delphine en haar vader aan bij Comate, een Leuvens ingenieursbedrijf gespecialiseerd in productontwikkeling en in 2019 bekroond door UNIZO als ‘nationale kmo van het jaar’. Stapsgewijs kreeg het project bij Comate rijptijd. Pas na enkele jaren kwam het verlossende antwoord: het is technisch gezien mogelijk de ijsmachine te produceren om op enkele minuten tijd en op kleine schaal roomijs te produceren. Toen kon Delphine echt met haar start-up aan de slag. Vandaag de dag combineert het productieproces geschoolde arbeid van experts met eindassemblage door een non-profit organisatie. Door mensen met een beperking een werkplek aan te bieden, wil Cupple iets teruggeven aan de samenleving.
 

De ijsmachine van Cupple © French Beans

Ondersteuning vanuit moederbedrijf

Cupple biedt een aanvulling op de doorsnee ijssalons die in de Belgische straten te vinden zijn. De grote verschillen zorgen ervoor dat Cupple geen concurrentie voert met Australian Home Made Ice Cream. Een ijsje van Cupple eet je thuis, terwijl je een ijsje van Australian Home Made Ice Cream eet tijdens het slenteren door de winkelstraten van onze grootste steden. Cupple kon dankzij Australian Home Made Ice Cream wel rekenen op verschillende contacten en funds, maar dat bleek niet voldoende.  “De grootste hinderpaal voor ons was het gebrek aan bevestiging van de eindconsument. Tijdens de opstartfase was geheimhouding heel belangrijk, aangezien de octrooibescherming nog niet rond was. “Gaat dit product aanslaan bij de consument?”, vroegen we ons voortdurend af.”

VLAIO gaf Cupple het zetje dat ze nodig hadden

“We kwamen toen terecht bij het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Onze steunaanvraag in de vorm van een ontwikkelingsproject begeleid door projectadviseur Ellen Pelgrims, werd goedgekeurd. De erkenning die we ontvingen van VLAIO was voor ons de boost aan zelfvertrouwen die we zo nodig hadden: VLAIO gelooft in Cupple! Natuurlijk was ook de financiële steun een duw in de rug. Onder andere die som bood ons de mogelijkheid ingenieurs in te schakelen die we echt vertrouwen. VLAIO fungeerde voor ons verder als een contactpunt. Bij vragen konden we steeds bij hen terecht en werden we doorverwezen naar de juiste instantie.”  

““De financiële steun maakte het mogelijk om ingenieurs in te schakelen die we echt vertrouwen. We konden ook steeds terecht bij VLAIO met onze vragen.”

Delphine
co-founder Cupple

De toekomst brengt nieuwe smaken

Op dit ogenblik telt het aanbod drie verschillende smaken: vanille, chocolade en framboos. Het plan is om het assortiment uit te breiden naarmate de Cupple gemeenschap toeneemt. De smaken mango en cookie staan alvast te popelen om zich bij het aanbod te voegen. Tenslotte maakt Cupple ook werk van meer vegan friendly smaken, zodat de Cupple ijsmachine uiteindelijk voor elke ijsliefhebber bruikbaar is! 

 

Wat is de volgende stap die jij wil zetten met je bedrijf? 

Als ambitieuze ondernemer wil je maar één ding: dat je zaak vooruit gaat. Daarom investeer je én daarom innoveer je. Maar ook al heb je bakken ervaring, toch blijf je met heel wat vragen zitten. 

VLAIO is jouw gids bij de realisatie van je plannen. Wij zijn een kritisch klankbord en brengen sterktes en zwaktes in kaart. Daarbij geven we ook concreet advies over subsidies en financiering. En we brengen je in contact met de juiste experten. 

Heb je net als Cupple een vernieuwend idee dat jouw onderneming kan versterken, maar moet je nog uitdagingen overwinnen bij de ontwikkeling van die innovatie? Dien dan een ontwikkelingsproject in.

 

 
 

Maak een afspraak met een VLAIO bedrijfsadviseur 

Delphine zocht en vond advies en ondersteuning bij VLAIO bedrijfsadviseurs. Maak ook een afspraak met een VLAIO bedrijfsadviseur om je plannen te bespreken via vlaio.be/afspraak