Colruyt tankt waterstof

Colruyt gelooft in het enorme potentieel van waterstof als groene energiebron. Met VLAIO-steun opende een eerste waterstoftankstation in Dassenveld.
 

Extra steun voor ontwikkelingsprojecten in 2019

Ben jij een ondernemer die ook voor een grote vernieuwing staat, vol risico’s en uitdagingen? Dan ben je vast op zoek naar extra financiën. Die kan je krijgen via onze populaire subsidie voor ontwikkelingsprojecten. Onze steun kan jouw duurzame groeiplannen versterken, en misschien zelfs versnellen. Kom hier te weten of je in aanmerking komt, en dien zelf je aanvraag digitaal in.

 

Duurzame energie en groene brandstof

Als één van de grootste retailers in België neemt Colruyt Group haar verantwoordelijkheid op op het vlak van duurzaamheid. Concreet werkt het bedrijf bijvoorbeeld samen met duurzame-energieleverancier Eoly, die windmolens en zonnepanelen plaatst voor de energievoorziening. Daarnaast wordt alle afval uit de winkels verzameld en gerecycleerd in de retourcentra. En met het eigen brandstofmerk DATS-24 focust Colruyt op de ontwikkeling van groene brandstof. Een evolutie die perfect past binnen het groter plaatje van het Greenports-project, waarvoor het bedrijf steun kreeg via een ontwikkelingsproject.

Stephan Windels
Als ik in een waterstofwagen rijd en weet dat die brandstof lokaal geproduceerd is uit wind en zon, ik geen enkele emissie veroorzaak, dan ben ik supergelukkig.
Stephan Windels
Business Unit Manager Eoly

Geloof in het potentieel van waterstof

Greenports valt onder de Power-to-gas cluster, die mede wordt ondersteunt door VLAIO en waarvan Colruyt Group voorzitter is. Deze cluster brengt een 20-tal bedrijven samen, die hun expertise rond hernieuwbare energie en waterstoftechnologie samenbrengen en uitwisselen. Het project focust op de opslag en distributie van groen geproduceerde waterstof, op basis van windenergie on- en off-shore. De opening van ons eerste waterstof-tankstation was hiervan een mooi eerste resultaat. 

DATS tankstation
We willen ook experimenteren met de productie van waterstof op veel grotere schaal. Zodat iedereen gebruik kan maken van deze groene brandstof.
Jonas Cautaerts
Jonas Cautaerts
Business Developer DATS-24

Eerste waterstoftankstation in Dassenveld

Sinds 2012 staat er een waterstof-tankstation aan ons distributiecentrum Dassenveld. Het station produceert zelf zijn waterstof door lokale zon- en windenergie er in om te zetten. Deze waterstof wordt gebruikt voor transpaletten in het distributiecentrum. Maar Colruyt heeft ook twintigtal waterstofwagens die komen tanken aan het tankstation buiten het centrum. 

De installatie van dit eerste waterstoftankstation was slechts het begin. Zo wil Colruyt tegen 2020 nog vijf watertankstations operationeel hebben in België. Daarnaast willen ze ook testen uitvoeren op het vlak van zwaar transport.