Biorietjes wijzen de weg naar een groene toekomst.

Plastic. Het eens zo handige materiaal dat goedkoop en licht van gewicht is, is een groot probleem geworden. Het verbruikt veel van onze fossiele grondstoffen, recycleert moeilijk en we weten er geen blijf mee na gebruik: onze bossen, zeeën en bermen liggen er vol mee. Stefaan De Wildeman wil graag naar een duurzamere wereld en maakt met zijn bedrijf B4Plastics ecologische plastics.
Stefan De Wildeman maakt biorietjes.
Stefaan De Wildeman maakt biorietjes.

Vanaf het moment dat we wakker worden tot het ogenblik waarop we gaan slapen worden we omringd door plastics. Van de snoozeknop op je wekkerradio, over je koffiezetmachine, je auto, … Sta jij er nog bij stil hoeveel plastic er in je leven aanwezig is? Met herbruikbare zakken in de winkel of trashwalking en plogging (tijdens het wandelen of joggen zwerfvuil oprapen) proberen we wegwerpplastic uit onze omgeving te weren. Het bewustzijn rond plastic mag gerust nog wat groter worden, vindt Stefaan De Wildeman van B4Plastics. Hij wil het probleem bij de bron aanpakken.

Stefaan: “Het plastic probleem is drieledig: Ten eerste wordt bijna alle plastic uit fossiele olie gemaakt. Ten tweede weten mensen vaak niet hoe ze verantwoord met plastic om moeten gaan. Hoe kan je ze vermijden als bv. huishoudtoestellen vol plastic zitten en je daar als consument niets over te beslissen hebt. Ten derde valt plastic vaak moeilijk of niet te hergebruiken. Daardoor belanden ze in  verbrandingsovens of erger nog in de natuur. Worst case scenario: ze komen als microplastics in onze voedingsketen terecht.”

 Stefaan De Wildeman, CEO B4Plastics
Plastics zoals ze nu bestaan zijn niet meer houdbaar. De fossiele brandstoffen als bron, de manier van produceren, de manier waarop ze gebruikt worden en hun after life zijn niet meer van deze tijd. We moeten naar meer duurzaamheid.
Stefaan De Wildeman
CEO B4Plastics

Bio rietje

Al vier jaar ontwikkelt Stefaan met zijn bedrijf ecologische plastics op basis van organische bouwstenen. Hij maakt de grondstoffen voor tal van applicaties. Het meest gangbare product dat B4Plastics momenteel op de markt heeft, is het biologisch afbreekbare rietje, Biorix. Ze worden uit suikerbieten gemaakt, in België geproduceerd, na zes maanden breken ze af en dragen ze niet bij tot de microplastics in de natuur. “Onze bronnen zijn over het algemeen groener dan wat normaal is en ook veel dichterbij huis. Je zou kunnen zeggen dat B4Plastics in de toekomst een stuk van het fileprobleem oplost. Je schakelt een heel groot stuk logistiek uit.” legt Stefaan uit. Maar er is ook de Ecotrim; de meest ecologische trimdraad voor bos- en kantenmaaiers ter wereld. De trimdraad slijt af waar je bij staat. Die stukjes plastic vliegen in de natuur. Dat kan je gewoon niet recycleren. Onze Ecotrim breekt na gebruik versneld af in de bodem, wat ophoping van micro-plastics voorkomt. 

TriggerPlastics

“In de toekomst kunnen we die trimdraad van onze TriggerPlastics maken. Dat is een nieuw soort plastic dat met de juiste “trigger” wordt afgebroken.” gaat Stefaan verder. Voor TriggerPlastics vertrekt B4Plastics vanuit de chemie. Ze voegen een nieuwe functionaliteit toe. Het plastic reageert dan op bepaalde triggers, zoals licht, temperatuur of vochtigheid. Als het plastic die “trigger” krijgt, breekt het versneld af.

“Wij maken de granulaten, eigenlijk de grondstoffen voor de TriggerPlastics. De verwerker van ons plastic zijn we over de grens gaan zoeken in Nederland. Vier jaar geleden toen ik B4Plastics oprichtte, heb ik overal mijn oor eens te luister gelegd. Zo kwam ik bij de bedrijfsadviseurs van VLAIO. Ze luisterden naar mijn verhaal, gaven me tips en maakten me wegwijs in het subsidielandschap. Zo hoorde ik voor het eerst over het CrossRoads2project. Dat is een subsidieproject dat een Vlaams en een Nederlands bedrijf ondersteunt wanneer die samen een project indienen. In een vorig leven werkte ik bij het Nederlandse chemieconcern DSM. Daar leerde ik Frank van InnoCabs kennen. Toen ik een Nederlandse partner zocht voor het CrossRoads2project, moest ik onmiddellijk aan hem denken. InnoCabs verwerkt onze grondstoffen tot materialen. Zij hebben heel veel machines staan en hebben enorm veel compounding kennis. Ze weten heel goed hoe de korrel ingekleurd moet worden.

We zullen nog veelvuldig over Stefaan en zijn ecologische plastic vernemen, daar ben ik van overtuigd.
Yves Ozog
Bedrijfsadviseur VLAIO

Groene toekomst

Enthousiast vertelt hij over veranderende businessmodellen, terwijl hij met fonkelende ogen polymeren met spaghetti vergelijkt. 'We vervullen een pioniersrol” klopt Stefaan zich op de borst. Zijn hart is groen en zijn hoofd loopt over van de plasticideeën. Hij ziet het groots. “Sommige plasticsoorten die wij ontwikkelen, zijn uniek in de wereld.  We zijn één van de eerste bedrijven die nieuwe plasticsoorten op deze manier op het spoor komen.

Groeiwaarts

VLAIO Bedrijfsadviseurs maakten al heel wat ondernemers innoverend sterker. Benieuwd wat er zoal beweegt in innovatief Limburg? Ook op groeiwaarts.be lees je inspirerende groeiverhalen, innovatief nieuws en innovatieve evenementen.