Arkite: minder fouten dankzij 3D-sensor

Operatoren minder fouten laten maken? Arkite zorgt ervoor met Human Interface Mate (HIM): de 3D-sensor die handelingen monitort. En óf daar een markt voor is. CEO’s Ives De Saeger en Johan Smeyers willen ze veroveren. De ondersteuning vanuit het Agentschap Innoveren & Ondernemen en scaleup.vlaanderen zijn daarbij belangrijke hefbomen.

Arkite
http://www.madeinlimburg.be

HIM als virtuele beschermengel

Zie de Human Interface Mate (HIM) als een virtuele beschermengel. Het systeem garandeert dat je alle stappen van een standaardprocedure correct zet, bijvoorbeeld bij assemblage. Doet een operator iets niet of ánders? Dan volgt er meteen een melding. Ives De Saeger: “In mei 2016 zijn we gestart. Al snel hadden we meer dan tien klanten en draaiden er verschillende toepassingen van ons. We zijn nu klaar om onze markt uit te bouwen.”

De weg naar die succesvolle marktintroductie startte eind 2012. Met een ruw idee om de kwaliteitscontrole in een productieomgeving sterker te automatiseren zocht Ives contact met bedrijfsadviseur Kurt Peys van VLAIO (toenmalig Innovatiecentrum). Diepgravende gesprekken resulteerden in een afgelijnd idee over wat het prototype moest omvatten en een eerste versie van de Arkite business case. VLAIO zag het potentieel en subsidieerde de ontwikkeling van het prototype.

Intussen heeft Arkite een straffe raad van bestuur met ex-topmannen van Barco, Agfa Gevaert en Icos Vision. Waarom dan toch externe experts inschakelen? “scaleup.vlaanderen fungeert als externe adviesraad – met specialisten die we zelf niet in huis hebben”, aldus Johan Smeyers.

Johan Smeyers
Als je wilt upscalen, moet je jouw bedrijf vanop afstand bekijken: waar liggen de mogelijkheden en valkuilen?
Johan Smeyers
Managing Director Arkite

Grondige analyse: van concurrentie tot businessplan

Hoe kan Arkite zich stevig in de markt zetten? Met die vraag ging scaleup.vlaanderen aan de slag. “Experts Omar en Carine checkten of er wereldwijd gelijkaardige innovaties zijn. Hoe pakken zij het aan, bijvoorbeeld qua internetmarketing? Scoren ze in zoekmachines, krijgen ze waardevolle links, bieden ze straffe content aan? En hoe vertellen ze hun verhaal offline? De specialisten namen dan ónze unique selling points onder de loep en adviseerden hoe we ermee kunnen uitpakken”, vertelt Johan.

Ives: 'scaleup.vlaanderen bekeek ook ons businessplan en onze pricing. Die werden grondig gechallenged: zitten ze logisch in elkaar? Dat bleek zo te zijn: de grote lijnen zaten al goed en enkele nuttige extra’s werden toegevoegd.'

We zijn blij dat we onze tijd hebben geïnvesteerd: de kennis die we in ruil kregen, overtreft de verwachtingen.
Ives De Saeger
Ives De Saeger
Managing Director Arkite
Arkite

Kleine investering, groot rendement

Arkite is tevreden over de begeleiding van zowel Team Bedrijfstrajecten (voormalig Innovatiecentrum) als van scaleup.vlaanderen. “Aanvankelijk dachten we: we zien wel wat we eruit halen. Maar de input was gewoon raak. Het heeft ons geholpen om de juiste keuzes te maken en om te groeien. We zijn absoluut blij dat we een kleine bijdrage en onze tijd hebben geïnvesteerd, want de kennis die we in ruil kregen, overtreft de verwachtingen. Volgens mij haalden we er gemakkelijk 90 procent rendement uit”, sluit Ives af.

Arkite is al enkele keren in de prijzen gevallen. Zo won het bedrijf 'Limburgse Startup van het Jaar 2017' uitgereikt door HBVL. 

 

Samen met partners voor meer ondernemerschap

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers. Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met onze partners bundelen we onze krachten en middelen. Sirris maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar je gebruik van kan maken.

Ontdek ze allemaal op www.vlaio.be/sterkondernemen. #sterkondernemen

 

Begeleiding op maat

Team bedrijfstrajecten ondersteunt en adviseert ondernemers om hun innovatieve plannen, groeiambities of bedrijfstransformatie waar te maken.