Vraag Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme aan vóór 31 december 15.00 u!

Publicatiedatum
Doe je aanvraag op tijd en wacht niet tot het laatste moment om je premie aan te vragen. Hieronder vind je praktische informatie voor jouw aanvraag. Let op: dit is voor omzetverlies in de periode van 1 oktober tot 15 november! Omzetverlies vanaf 16 november kan je nu nog NIET aanvragen.
een Vlaams weiland

Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme: voor wie?

Alle handelszaken die verplicht gesloten zijn kunnen automatisch een beroep doen op het Nieuw Vlaams beschermingsmechanisme. Dat betekent dat zij geen omzetverlies moeten aantonen voor de periode waarin ze verplicht gesloten zijn. Het steunbedrag is 10% van de omzet die de onderneming had in dezelfde periode in 2019. Dat is ongeveer 2/3de van de vaste kosten.

  • Niet enkel wie verplicht gesloten is, maar ook alle andere ondernemers kunnen deze premie aanvragen als ze een omzetverlies van 60% hebben geleden ten gevolge van de coronamaatregelen.
  • Voor ondernemers die nog geen jaar bezig zijn, wordt een andere gelijkaardige periode in rekening gebracht of wordt naar het financieel plan gekeken. 
  • Voor kleine ondernemingen is een minimum steunbedrag voorzien van € 1.000 voor de periode 1 oktober tot en met 15 november 2020 en van € 600 voor de periode 19 oktober tot en met 15 november 2020.
  • Ook worden maximumplafonds bepaald naargelang de grootte van de onderneming, die je hier terugvindt. De plafonds worden verhoudingsgewijs aangepast voor ondernemingen die een aanvraag indienen voor een kortere periode van verplichte sluiting.

Steun eerste periode? Deadline 31 december!

  • Voor de eerste periode van 1 oktober tot 15 november kan je het Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme aanvragen vanaf 16 november tot uiterlijk 31 december 2020 om 15.00 uur via de roze knop op vlaio.be/nieuwbeschermingsmechanisme
  • Voor de tweede periode van 16 november tot en met 31 december wordt eveneens steun voorzien. Deze zal je kunnen aanvragen vanaf 4 januari 2021 om 14u.

Doe je aanvraag tijdig!

Wacht niet tot het laatste moment. Doe je aanvraag tijdig. Zo kan je ook nog wat tijd om eventuele onduidelijkheden uit te klaren:

Te late aanvragen kunnen niet geaccepteerd worden.

Liever via je boekhouder?

Dat kan! Op deze pagina vind je terug hoe ondernemers in 3 eenvoudige stappen gebruikersrechten kunnen toekennen aan hun boekhouder. Ook voor eventuele toekomstige subsidieaanvragen is het goed om dit in orde te brengen.

 

Jouw bedrijf tijdens de coronacrisis

We willen jou als ondernemer inspireren en informeren, en de Vlaamse economie ondersteunen tijdens de coronacrisis. Een overzicht van alle steunmaatregelen vind je op www.vlaio.be/corona en in de subsidiedatabank.

Blijf altijd op de hoogte van de laatste subsidies, initiatieven en steunmaatregelen voor ondernemers door je in te schrijven op de VLAIO nieuwsbrief en door onze FacebookTwitter of LinkedIn te volgen.