Steun voor Vlaamse ondernemers op een rijtje

Publicatiedatum
Vlaanderen wil ondernemers getroffen door de coronamaatregelen ondersteunen met een financiële tegemoetkoming en kosteloos advies. We geven hier een up-to-date overzicht van de belangrijkste Vlaamse steunmaatregelen:
vrouw met mondkapje
 

Waar vind ik een overzicht van alle coronasteun?

Een overzicht van alle steunmaatregelen - dus niet alleen de Vlaamse - vind je steeds op www.vlaio.be/corona en in de subsidiedatabank.

 

Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme

Alle handelszaken die verplicht gesloten zijn kunnen automatisch een beroep doen op het Nieuw Vlaams beschermingsmechanisme. Dat betekent dat zij geen omzetverlies moeten aantonen voor de periode waarin ze verplicht gesloten zijn. Het steunbedrag is 10% van de omzet die de onderneming had in dezelfde periode in 2019. Dat is ongeveer 2/3de van de vaste kosten.

 • Niet enkel wie verplicht gesloten is, maar ook alle andere ondernemers kunnen deze premie aanvragen als ze een omzetverlies van 60% hebben geleden ten gevolge van de coronamaatregelen.
 • Voor ondernemers die nog geen jaar bezig zijn, wordt een andere gelijkaardige periode in rekening gebracht of wordt naar het financieel plan gekeken. 
 • Voor kleine ondernemingen is een minimum steunbedrag voorzien van € 1.000 voor de periode 1 oktober tot en met 15 november 2020 en van € 600 voor de periode 19 oktober tot en met 15 november 2020.
 • Ook worden maximumplafonds bepaald naargelang de grootte van de onderneming, die je hier terugvindt. De plafonds worden verhoudingsgewijs aangepast voor ondernemingen die een aanvraag indienen voor een kortere periode van verplichte sluiting.

Voor steun voor eerste periode: deadline 31 december!

 • Voor de periode van 1 oktober tot 15 november kan je het Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme aanvragen vanaf 16 november tot uiterlijk 31 december 2020 om 15.00 uur via de roze knop op vlaio.be/nieuwbeschermingsmechanisme. Lees zeker de handleiding voor de aanvraag en de veelgestelde vragen.
 • Voor de periode van 16 november tot en met 31 december wordt eveneens steun voorzien. Deze zal je kunnen aanvragen vanaf 4 januari 2021. De premie is voor deze periode bijgestuurd, lees hier de voorwaarden en steunbedragen.
 • De Vlaamse Regering heeft beslist deze steun ook verder te verlengen voor de maanden januari en februari 2021. Ook deze premie zal je via VLAIO kunnen aanvragen.

Handelshuurlening wordt uitgebreid tot maximaal 4 maanden huur

Sinds begin juli kunnen ondernemingen, die door de coronamaatregelen moeilijkheden ondervinden om hun handelshuur te betalen, beroep doen op de handelshuurlening. De handelshuurlening is gebaseerd op een vrijwillige overeenkomst tussen huurder en verhuurder: de verhuurder scheldt minimaal 1 maand huur kwijt, en de Vlaamse overheid zal vervolgens enkele maanden huur voorschieten d.m.v. een lening aan de huurder (via PMV/z-Leningen). De uitbetaling gebeurt rechtstreeks aan de verhuurder.

Vanaf 4 januari 2021 wordt de handelshuurlening uitgebreid en versoepeld:

 • De handelshuurlening zal maximaal 4 maanden huur kunnen bedragen i.p.v. 2 maanden, met een maximumbedrag van € 60.000 per pand. De verplichte kwijtschelding door de verhuurder wordt niet opgetrokken en blijft dus minimaal 1 maand.
 • Ondernemingen met meerdere panden kunnen eventueel meerdere handelshuurleningen verkrijgen. Het totale bedrag dat één onderneming kan ontlenen wordt verhoogd tot maximaal € 150.000 voor alle panden samen.
 • Huurders die reeds een handelshuurlening verkregen volgens de huidige regeling voor 1 of 2 maanden huur, zullen de mogelijkheid krijgen om een extra lening te vragen tot in totaliteit maximaal 4 maanden huur, zonder dat een bijkomende kwijtschelding door de verhuurder vereist is.
 • Ook ondernemingen die gestart zijn na 12 maart 2020 zullen in aanmerking komen voor een handelshuurlening.

Deze nieuwe regeling kan je pas aanvragen vanaf 4 januari 2021. Vraag je nu een aanvraag handelshuurlening aan via de roze knop op vlaio.be/handelshuurlening? Dan zijn de huidige voorwaarden nog van toepassing!

Strategische Transformatiesteun voor COVID-19 verlengd tot 1 mei 2021

Bedrijven die COVID-19-gerelateerde medische producten of diensten ontwikkelen zoals geneesmiddelen of beschermende kleding, kunnen tijdelijk hogere Strategische Transformatiesteun (STS) aanvragen bij VLAIO. De steun is mogelijk voor alle ondernemingen in heel Vlaanderen. Het maximale steunpercentage wordt bepaald op maximum 50%. De minimale investeringsdrempel ligt op € 250.000 voor kleine ondernemingen, € 500.000 voor middelgrote ondernemingen en € 1,5 miljoen voor grote ondernemingen. Het investeringsproject moet binnen 6 maanden na de datum voltooid zijn waarop de steun is toegekend. 

De Europese Commissie heeft de “Tijdelijke kaderregeling inzake staatssteun ter ondersteuning van de economie vanwege de huidige COVID-19-uitbraak” in oktober 2020 verlengd met een half jaar. Hierdoor kan deze tijdelijke steun nog tot 1 mei 2021 aangevraagd worden.

Eerste Hulp Bij Online verkopen

Naast de financiële steun hebben veel handelaars ook nood aan begeleiding of advies om ook online hun klanten te bereiken. Daarom slaan VLAIO, UNIZO en NSZ de handen in elkaar om online infosessies aanbieden. VLAIO organiseerde de voorbije weken alvast met succes 5 gratis webinars die momenteek als video herbekeken kunnen worden via www.vlaio.be/jezaakonline. De 5 webinars zijn:

 1. Hoe Google jouw zaak ziet (o.a. Google my business)
 2. Online verkopen via Facebook en Instagram
 3. Slimme online tools waar je fysieke winkel beter van wordt (reserveren, click&collect, whatsapp, …)
 4. Online verkopen zonder eigen webshop
 5. Starten met een eigen webwinkel

Ondernemers die nood hebben aan meer begeleiding kunnen via de VLAIO partners ook advies en coaching op maat vinden. Zo is er bijvoorbeeld het initiatief van Horeca Vlaanderen, dat met haar Horeca Academie webinars aanbiedt aan ondernemers uit de horecasector. 

Lokaal kopen via koopinjebuurt.be

Daarnaast roept minister Crevits lokale handelaars op om hun zaak te registreren op koopinjebuurt.be, een samenwerking tussen VLAIO, Unizo, NSZ en VLAM. Op dat platform kunnen mensen met één klik alle lokale winkels en ondernemers in hun buurt vinden. Ondernemers kunnen zich registreren via de partners en een link voorzien naar hun website of webshop.

 

Jouw bedrijf tijdens de coronacrisis

We willen jou als ondernemer inspireren en informeren, en de Vlaamse economie ondersteunen tijdens de coronacrisis. Een overzicht van alle steunmaatregelen vind je op www.vlaio.be/corona en in de subsidiedatabank.

Blijf altijd op de hoogte van de laatste subsidies, initiatieven en steunmaatregelen voor ondernemers door je in te schrijven op de VLAIO nieuwsbrief en door onze FacebookTwitter of LinkedIn te volgen.