Nieuwe website gidst bedrijven naar de #digitaletoekomst

Publicatiedatum
Van e-commerce tot artificieel intelligente productie of een cybersecurityplan: voor tal van digitale maatregelen kunnen bedrijven meer dan ooit rekenen op steun van de Vlaamse overheid, via structurele partnerschappen en rechtstreekse subsidies. VLAIO brengt nu alle aanspreekpunten, steunmaatregelen en succesverhalen samen op digitaletoekomst.be.

Oktober is de maand van #cybersecurity. Daarom starten we met de focus te leggen op het cyberveilig maken van jouw onderneming. Bekijk alvast onze campagnevideo:

Nog heel wat digitale groeikansen

Digitalisering maakt bedrijven productiever, kosten-efficiënter en innovatiever. Toch laten ze nog veel groeikansen liggen. In een recente enquête van technologiefederatie Agoria meent één op twee bedrijven dat digitalisering géén grote impact zal hebben. Die houding zien we weerspiegeld in een bevraging van Statbel. In 2019 beheerde nog maar 50% van Vlaamse bedrijven met > 10 werknemers zijn klantenrelaties digitaal. Slechts 57% beschikt over ERP-software om bedrijfsprocessen te organiseren. En als we kijken naar big data, benut amper 8% de mogelijkheden. 

Iedereen mee met de #digitaletoekomst 

Dat kan en moet beter, zeker na de coronacrisis. Om de digitale transformatie van onze economie te realiseren, moeten we élke onderneming op de digitale snelweg krijgen. De Vlaamse overheid investeert daarom de komende 4 jaar via VLAIO jaarlijks € 22,5 miljoen voor het bevorderen van ondernemerschap en innovatie. Digitale kennisverspreiding staat voorop in het nieuwe contract ondernemerschap en innovatieversnelling 2020. Hiervan gaat jaarlijks ruim € 5 miljoen naar digitale transformatie via infosessies, begeleidingstrajecten, masterclasses en matchmaking events. Ook lanceren zij nieuwe initiatieven die ondernemers doen kennismaken met nieuwe technologieën, zoals een masterclass ‘Cybersafe in 30 steps’ en inspiratie- en infosessies rond digitale tools.

Mark Andries
De coronacrisis heeft meer dan ooit de noodzaak van digitalisering bewezen. Het thema is topprioriteit binnen VLAIO, onze partners en al onze activiteiten. Samen zetten we ons voor de digitale omslag van onze economie, waarbij elke onderneming, groot of klein, steun en begeleiding vindt die goed aansluit bij hun specifieke noden. Zo investeren we vandaag in het ondernemerslandschap van morgen.
Mark Andries
administrateur-generaal VLAIO

Laat je begeleiden naar digitalisering

Als ondernemer kan je binnen het uitgebreide aanbod van dienstverlening een set van acties selecteren op maat van jouw bedrijf. Denk aan laagdrempelige coaching voor wie de eerste digitale stappen zet, begeleiding bij een sectorspecifiek traject of advies voor een kennisintensieve AI-innovatie. Ontdek hier het aanbod ‘Advies & Begeleiding’ van dienstverleners uit het VLAIO Netwerk.  

Daarnaast kan je experimenteren met digitale toepassingen en technologieën in een netwerk van door de overheid gesteunde proeftuinen. Ook kan je terecht bij de kennisinstellingen. Via Blikopener.vlaanderen maakt de Vlaamse overheid dit jaar € 3 miljoen vrij om kennis van hogescholen tot bij de bedrijven te krijgen. Dit bedrag loopt op tot € 5 miljoen per jaar vanaf 2021. Een kwart van de contacten binnen Blikopener gaat over digitalisering.

Rechtstreekse VLAIO-steun aan bedrijven 

Digitalisering staat ook centraal in de subsidies van VLAIO, zoals de groeisubsidie, kmo-portefeuille, de steun voor strategische transformatie en de ontwikkelings- en onderzoekstrajecten. Deze rechtstreekse steun kunnen bedrijven inzetten om de kennis en het gebruik van digitale toepassingen te verhogen. Naast de reguliere steunmaatregelen, lanceert VLAIO specifieke initiatieven om de digitalisering te versnellen, zoals de recente calls rond XR/VR-technologie en consultancy voor digitale transformatie. Voor cyberveiligheid staat bijkomende steun voor kmo’s in de steigers.

Eén overzicht via www.digitaletoekomst.be

Je merkt dat het door de overheid gesteunde aanbod rond digitalisering groter is dan ooit! Daarom lanceert VLAIO www.digitaletoekomst.be, één platform dat een overzicht biedt van alle initiatieven rond starten met digitalisering, artificiële intelligentie, cybersecurity en industrie 4.0. Hier vind je als ondernemer alle nuttige informatie, zowel voor zij die hun eerste digitale stappen nog moeten zetten als voor doorgewinterde innovators die een digitale versnelling hoger willen schakelen. En omdat één geslaagd voorbeeld zo veel meer zegt dan duizend goede voornemens, deelt VLAIO op de nieuwe website tientallen succesverhalen van Vlaamse bedrijven. Zo moet digitaletoekomst.be uitgroeien tot hét informatiekanaal voor ondernemingen met digitale groeiambities. 

 

Klaar om digitaal te gaan?

Wil je ook mee op de digitale trein maar weet je niet hoe dit aan te pakken? Met de juiste begeleiding of advies op maat zet je vlot de eerste stappen richting digitale toekomst. Wij helpen je verder op weg. Ontdek het aanbod van VLAIO en de VLAIO partners op www.digitaletoekomst.be.