Herbekijk: slimme shelteroplossing 'Maggie' bij 'Vranckx & de Nomaden'

Publicatiedatum
De Maggie-schuilplaats van DMOA-architecten is een infrastructuur die op een tent lijkt, maar de voordelen heeft van een vast gebouw. Ontdek tijdens dit Canvas-programma hoe deze Vlaamse innovatie van DMOA-architecten dienst doet als multifunctioneel gebouw in conflictgebieden in Irak.
Maggie tenten van DMOA architects

Wat doe het Maggie-programma? 

Het Maggie-programma is een veelomvattende aanpak voor toegang tot gezondheidszorg, onderwijs en perspectief voor ontheemden en kansarmen over de hele wereld, door Europese kennis van bouwtechnieken en innovatie aan te bieden.

Het doel is om kleinschalige bouwprojecten te doorlopen en innovatieve oplossingen te bieden voor moeilijk bereikbare gebieden of conflictgebieden. Het Maggie-programma is voortgekomen uit hun Maggie-opvanginnovatie en vormt de non-profitafdeling van DMOA-architecten.

Wat zijn Maggieshelters?

De Maggie-schuilplaats is een infrastructuur die op een tent lijkt, maar de voordelen heeft van een vast gebouw. Deze shelteroplossing wordt dan ook door organisaties als de VN en NGO’s aanvaard als dé oplossing voor het wegwerken van de kritische tekortkomingen van tenten.

Het kost slechts 2 dagen en 6 personen om een ​​Maggie van 100 m2 op te zetten. Eenmaal beschut, kunnen de muren en het dak worden gevuld met materialen die lokaal beschikbaar zijn, zoals zand, organische materialen en zelfs verdwaalde plastic. De schuilplaats wordt zo een duurzaam, aanpasbaar, circulair, geïsoleerd en uitbreidbaar gebouw met een levensduur van meer dan 15 jaar. 

Deze tijdelijke constructies kunnen dienst doen als school, ziekenhuis, als gemeenschaps, - en vluchtelingencentra, of als opslagplaats. De Maggie kreeg steun van VLAIO in de vorm van een ontwikkelingsproject

Live uitzending gemist? Geen probleem! Je kan het volledige programma hier online bekijken via VRT NU. Of je kan hier alvast de slotvideo van het project bekijken:

Delen: