Feestelijke opening vernieuwde Blaisantkerk Gent

Publicatiedatum
Vrijdag 4 oktober opende de vernieuwde Maria Goretti kerk de deuren in Gent. De kerk werd volledig gerenoveerd tot een multifunctionele ruimte. Tegelijkertijd kreeg ze ook een nieuwe naam: Blaisantkerk. Deze nieuwe naam symboliseert de nieuwe invulling van de kerk als gemeenschapscentrum dat de hele buurt van de Blaisantvest bij elkaar moet brengen.
Afbeelding Blaisant Kerk

De Blaisantkerk ligt in de Rabotwijk, die geldt als één van de meest kansarme buurten in Vlaanderen. Stad Gent startte enkele jaren geleden met het herwaarderingsproject ‘Bruggen naar Rabot’ om de buurt te revitaliseren. Bij een analyse van de wijk bleek dat het gedeelte Blaisantvest over geen enkele ontmoetingsruimte beschikte. Als potentiële kanshebber hiervoor kon de oude Maria Gorettikerk dienen. De kerk uit 1961 – in Expo 58-stijl –werd nog slechts beperkt gebruikt. Met de plannen om de kerk om te bouwen tot een multifunctionele ruimte voor maatschappelijk, sociaal, economisch en cultureel gebruik konden ze o.a. beroep doen op de steun van EFRO, dit in het kader van de doelstelling ‘Verhogen van de stedelijke vitaliteit in achtergestelde buurten’. Eind september waren de werken voltooid en werd snel alles opgepoetst voor de grote opening. De kerk herbergt nu een grote centrale ruimte en verscheidene kleinere vergaderruimtes. De plaats waar vroeger het grote kerkorgel stond wordt nu ingenomen door een keuken en een sanitairblok, met op de bovenverdieping een vergaderzaal en een stilteruimte.

De feestelijke opening lokte zo’n 300 nieuwsgierigen, waaronder heel wat buurtbewoners. In aanwezigheid van burgemeester Matthias De Clercq en Werner Van den Stockt, Management autoriteit voor EFRO Vlaanderen, werd het gebouw officieel ingehuldigd.

In de toekomst zal ook de tuin rond de Blaisantkerk nog een make-over krijgen, zodat de site de komende jaren het kloppend hart van dit deel van de Rabot-wijk wordt.

Voor de herontwikkeling van de Blaisantkerk werden 289.981 euro subsidies verleend vanuit EFRO.

Meer informatie over dit project.

Delen: