Digilab: Changemanagement en de implementatie van digitale tools

Digitaal wantrouwen: hoe verandermanagement u helpt bij de implementatie van digitale tools.

Dit event is afgelopen

“Leve Artificiële Intelligentie!”, “AI is een mythe!”, “AI zal de maatschappij radicaal veranderen!”, “AI steelt onze jobs!”, “AI is vooral gebakken lucht…”

Ongetwijfeld heeft u deze gedachten al zelf gehad of van anderen gehoord. Er zijn immers nog ontzettend veel vragen omtrent artificiële intelligentie of AI. Daar waar heel wat ondernemers wel al kunnen inschatten of het de moeite loont om AI in te zetten voor het optimaliseren van hun producten, processen en diensten, zijn velen nog zoekende hoe ze dit als het ware ‘verkocht’ moeten krijgen aan hun werknemers.

  • Hoe vertelt u als ondernemer aan uw medewerkers dat de nieuwe AI-gebaseerde productielijn hun job niet zal stelen, maar zal verrijken?
  • Hoe laat u medewerkers meedenken over hoe ze zullen samenwerken met robots of robotgestuurde machines op de werkvloer?
  • Hoe zorgt u dat medewerkers vertrouwen krijgen in een AI-gestuurde toepassing als ze niet begrijpen hoe deze werkt?
  • Hoe legt u uit dat een medewerker, en niet de machine of het algoritme, nog steeds aansprakelijk kan blijven voor fouten?
  • Hoe stimuleert u medewerkers om levenslang te blijven leren en zichzelf klaar te stomen voor de digitale evoluties?
  • Hoe legt u uit dat AI een ‘enabling technology’ is die ervoor zorgt dat medewerkers zich kunnen focussen op meer creatieve en uitdagende taken?

Kortom, hoe zorgt u dat digitale transformatie, en meer specifiek, AI-gebaseerde technologieën succesvol worden toegepast in uw onderneming of team? Krijg inzicht in de mogelijk belemmerende factoren in uw onderneming/team, stel een actieplan op en laat u inspireren door succesvolle en minder succesvolle verhalen van collega-ondernemers en leidinggevenden.

Programma

Sessie 1: Toelichting van het proces (18 november)

In deze sessie vertrekken we van uw concrete ervaringen met het al dan niet aanwezig zijn van principes van change management bij de implementatie van digitale technologieën zoals artificiële intelligentie. We benadrukken het belang van storytelling en bieden u tips & tricks op basis van uw eigen casus.

Is er een digitaal transformatieproject in uw bedrijf waar de principes van change management kunnen toegepast worden? Prima! Dan kan u meteen het geleerde daarop toepassen.

Heeft u nog geen transformatieproject (digitaal, al dan niet met AI): geen nood, we hebben voldoende eigen voorbeelden en brainstormen graag met u mee over toekomstige projecten in uw bedrijf.

Sessie 2: Toelichting van cases waar change management voor AI-toepassingen met hoge maturiteit is geïmplementeerd (25 november)

In deze sessie bespreken we het laagdrempelig gebruik van AI-gebaseerde technologieën en hoe het transformatieproces werd aangepakt in andere bedrijven en/of overheden. We nodigen u uit om te discussiëren, om de échte verhalen te ontdekken en te reflecteren wat van toepassing is op uw context.

U krijgt de kans om enkele ervaringsdeskundigen rond digitale transformatie aan de tand te voelen en hen uit te nodigen hun best practices te delen. Door te luisteren naar de ervaringen van anderen kan u de belemmerende factoren in uw team of onderneming identificeren en hierop anticiperen.

Sessie 3: Actieplan (2 december)

Op basis van de eerste twee sessies maakt u een actieplan op zodat u concreet kan starten met het management van uw digitale, AI-gedreven transformatie.

In het actieplan zal u niet enkel rekening houden met vandaag (‘today’) maar ook met ‘the day after tomorrow’. Change management eindigt immers niet nadat de AI-toepassing geïmplementeerd is en dient soms opnieuw geactiveerd te worden als er elementen in het ecosysteem veranderen (vb. wetgeving, nieuwe technologieën).

We dagen u uit om na te denken over de hypothetische situatie dat u over vijf jaar moet vaststellen dat de AI-transformatie volledig is mislukt en aan welke factoren dit dan te wijten kan zijn?

U krijgt enthousiaste feedback op uw actieplan, door Voka, Deloitte Private en door de andere deelnemers in de groep. Al die expertise samen zorgt ervoor dat uw actieplan meteen een stevige basis heeft.

Tot slot creëren we samen de ‘lessons learned’ en delen we dit met elkaar.

Doelgroep

HR-managers, IT-managers, projectmanagers, communicatiespecialisten en communicatiemanagers, C-level

Sprekers

Evelien Van Vaerenbergh

Gepassioneerd door mens & organisatie in al z'n facetten, bouwde Evelien hr-ervaring op binnen een diversiteit aan ondernemingen. Als manager in het hr outsourcing team bij Deloitte, focust ze zich op culture & change management waar zowel de werknemer als werkgever centraal staan.

Claudia Verlinden

Claudia is geruime tijd internationaal actief in hr. In 2017 ging ze van start bij Deloitte waar ze sleutelt aan het bouwen van een brug tussen mens en technologie. Vanuit de domeinen (hr) software, automatisering, en analytics adviseert ze hoe beide elkaar weten te vinden én versterken.

Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
€ 550 excl. btw
Organisator
Voka
Thema's

Dit event is afgelopen

Locatie

Adres

Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland Markgravestraat 12 2000 Antwerpen