Getuigschrift ondernemersvaardigheden

Tot voor kort moest je in Vlaanderen ondernemersvaardigheden kunnen bewijzen met een diploma of praktijkervaring. Je moest dan bewijzen dat je voldoende kennis had van bedrijfsbeheer. Je hoeft dit niet meer aan te tonen, maar het spreekt vanzelf dat een goede kennis van bedrijfsbeheer je slaagkansen als ondernemer vergroot. Zorg dus dat je toch de nodige kennis hebt of laat je omringen door mensen die je hierin kunnen bijstaan. Je kan ook terecht bij heel wat begeleidings- en coachinginitiatieven om je ondernemerscompetenties aan te scherpen. 

 

Sinds 1 januari 2019 is er de opheffing van de gereglementeerde beroepen uit de bouwsector

Het gaat om: installateur-frigorist; ruwbouwactiviteiten; stukadoor-, cementeer- en dekvloeractiviteiten; elektrotechniek; eindafwerkingsactiviteiten (schilders, behangers); tegel-, marmer- en natuursteenactiviteiten (vloerders); algemeen schrijnwerker en schrijnwerk-glazenmaker; dakdekkers- en waterdichtingsactiviteiten; algemeen aannemer en installatie CV, klimaatregeling, gas en sanitair.

Concreet wil dit zeggen dat je geen getuigschrift van de beroepsbekwaamheid meer nodig hebt voor het opstarten van een eigen zaak in Vlaanderen. Vanaf 1 januari 2019 zal de Centrale examencommissie voor het Vlaamse Gewest dan ook geen examens meer organiseren.

 
 

Sinds 1 september 2018 is er de opheffing van het getuigschrift ‘Basiskennis Bedrijfsbeheer’

Concreet wil dit zeggen dat je geen getuigschrift ‘Basiskennis Bedrijfsbeheer’ meer nodig hebt voor het opstarten van een eigen zaak in Vlaanderen.

 
 

Sinds 1 januari 2018 is er de opheffing van enkele gereglementeerde beroepen

Het gaat om: slager-groothandelaar, droogkuiser-verver, restaurateur/traiteur-banketaannemer, brood- en banketbakker, kapper, schoonheidsspecialist, masseur, voetverzorger, opticien, dentaaltechnicus, begrafenisondernemer, beenhouwer-spekslager, rijwielactiviteiten, intersectorale kennis motorvoertuigen, sectorale kennis motorvoertuigen tot 3,5 ton en sectorale kennis motorvoertuigen boven 3,5 ton.

Concreet wil dit zeggen dat je geen getuigschrift van de beroepsbekwaamheid meer nodig hebt voor het opstarten van een eigen zaak in Vlaanderen.

 

Duplicaten getuigschriften

Duplicaten van de behaalde getuigschriften kunnen opgevraagd worden via cec@vlaio.be of telefonisch op de nummers 02 553 37 92 – 02 553 37 87.