Centrale examencommissie - algemeen

Wie (één van) de ondernemersvaardigheden niet kan bewijzen door middel van een geldig diploma of praktijkervaring, kan een examen afleggen bij de Centrale Examencommissie (CEC)

De examencommissie is een organisatie van Agentschap Innoveren & Ondernemen. De CEC neemt enkel examens af en organiseert zelf geen lessen of opleidingen als voorbereiding op het examen.

Voor de examens beroepsbekwaamheid vind je hier meer informatie over de te bewijzen kennis per beroep. Als voorbereiding op het examen administratieve kennis bouw kan je deze gratis syllabus raadplegen.

Als je slaagt, wordt het getuigschrift binnen de 14 dagen verzonden via de post. Met dit getuigschrift kan je de registratie in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) aanvragen via een erkend ondernemingsloket.

 

Vanaf 1 januari 2019 is er de opheffing van de gereglementeerde beroepen uit de bouwsector

Het gaat om: installateur-frigorist; ruwbouwactiviteiten; stukadoor-, cementeer- en dekvloeractiviteiten; elektrotechniek; eindafwerkingsactiviteiten (schilders, behangers); tegel-, marmer- en natuursteenactiviteiten (vloerders); algemeen schrijnwerker en schrijnwerk-glazenmaker; dakdekkers- en waterdichtingsactiviteiten; algemeen aannemer en installatie CV, klimaatregeling, gas en sanitair.

Concreet wil dit zeggen dat men geen getuigschrift van de beroepsbekwaamheid meer nodig zal hebben voor het opstarten van een eigen zaak in Vlaanderen. Vanaf 1 januari 2019 zal de Centrale examencommissie voor het Vlaamse Gewest geen examens meer organiseren.

Vooraleer je betaalt voor één van bovenstaande examens raden wij je aan eerst contact op te nemen met het secretariaat van de Centrale Examencommissie, op het nummer 02 553 37 92 of 02 553 37 87, om navraag te doen of er nog plaatsen beschikbaar zijn in 2018.

Let op: er worden geen terugbetalingen gedaan van het inschrijvingsgeld!

 
 

Sinds 1 september 2018 is er de opheffing van het getuigschrift ‘Basiskennis Bedrijfsbeheer’

Concreet wil dit zeggen dat men geen getuigschrift ‘Basiskennis Bedrijfsbeheer’ meer nodig zal hebben voor het opstarten van een eigen zaak in Vlaanderen vanaf 1 september 2018. Als gevolg hiervan zal de Centrale examencommissie voor het Vlaamse Gewest, op 10 juli 2018 haar laatste examen organiseren voor ‘Basiskennis Bedrijfsbeheer’. Na 10 juli 2018 zullen er geen examens meer georganiseerd worden door de Centrale examencommissie voor het Vlaamse Gewest.


Opgepast! Ondernemen doe je niet alleen, zorg dat je ofwel de kennis hebt of je laat omringen door mensen die je kunnen ondersteunen. Kijk voor meer begeleidings- en opleidingsinitiatieven in onze advies- en coachingsdatabank.

 
 

Sinds 1 januari 2018 is er de opheffing van enkele gereglementeerde beroepen

Het gaat om: slager-groothandelaar, droogkuiser-verver, restaurateur/traiteur-banketaannemer, brood- en banketbakker, kapper, schoonheidsspecialist, masseur, voetverzorger, opticien, dentaaltechnicus, begrafenisondernemer, beenhouwer-spekslager, rijwielactiviteiten, intersectorale kennis motorvoertuigen, sectorale kennis motorvoertuigen tot 3,5 ton en sectorale kennis motorvoertuigen boven 3,5 ton.

Vanaf 1 januari 2018 zal de Centrale examencommissie voor het Vlaamse Gewest, voor deze beroepen geen examens meer organiseren.

Concreet wil dit zeggen dat men geen getuigschrift van de beroepsbekwaamheid meer nodig zal hebben voor het opstarten van een eigen zaak. 

De beroepen uit de bouwsector werden niet opgenomen in deze opheffing. De examens voor volgende beroepen blijven bestaan: installateur-frigorist; ruwbouwactiviteiten; stukadoor-, cementeer- en dekvloeractiviteiten; elektrotechniek; eindafwerkingsactiviteiten (schilders, behangers); tegel-, marmer- en natuursteenactiviteiten (vloerders); algemeen schrijnwerker en schrijnwerk-glazenmaker; dakdekkers- en waterdichtingsactiviteiten; algemeen aannemer en installatie CV, klimaatregeling, gas en sanitair.

 

Heb je vragen?

Je kan ons steeds bereiken via cec@vlaio.be of telefonisch op de nummers 02 553 37 92 – 02 553 37 87