Steunmogelijkheden bij de heroriëntering van je businessplan
Om de zelfstandigen en ondernemingen te ondersteunen bij een heroriëntering voorziet de Vlaamse overheid verschillende subsidies. Wij zetten hieronder de interessantste subsidies voor innovatieve, ambitieuze kmo’s op een rijtje. Voor een volledig overzicht van alle steunmogelijkheden consulteer je best de subsidiedatabank.
Professionaliseren met de kmo-portefeuille
Wil je de kwaliteit van je bedrijfsvoering verbeteren? Om jou te ondersteunen bij het inwinnen van expertise en kennis, kan je jaarlijks een subsidie krijgen via de kmo-portefeuille. Ook online opleidingen komen in aanmerking. Zo kan je terecht bij de geregistreerde dienstverleners van de kmo-portefeuille – en dat zijn er heel wat – om je te helpen met veiligheid, hygiëne en welzijn op het werk, werken met digitale tools, werken of leiding geven op afstand en zoveel meer. Denk maar aan het opstellen van een risicoanalyse, of het inschakelen van externe preventieadviseurs. Hier vind je alle informatie over de kmo-portefeuille.
Kmo-portefeuille voor marktanalyse
Je marktsituatie is gewijzigd en je klanten zijn veranderd. Wil je hier op inspelen? Nagaan of je met jouw product of dienst een nieuwe markt kan aanboren? Dan kan je aankloppen bij een geregistreerde dienstverlener voor de kmo-portefeuille om een marktanalyse uit te voeren. Check bijvoorbeeld de wijziging van je value proposition in je business model canvas.
Werkbaarheidscheques
Met de werkbaarheidscheque kunnen ondernemingen en organisaties uit de social profitsector steun krijgen om knelpunten rond werkbaar werk binnen de organisatie in kaart te brengen. Hierbij moet telkens aandacht gaan naar het psychosociaal welbevinden van de medewerkers. Hier vind je meer informatie over werkbaarheidscheques.
Telewerken was voor veel bedrijven en organisaties de oplossing om werknemers veilig aan de slag te houden tijdens de coronacrisis. In de toekomst moet telewerken een blijver worden. Daarom werd beslist door de Vlaamse overheid om de werkbaarheidscheques nu ook in te zetten voor het uitwerken van je telewerkpolicy. Hier vind je meer informatie over werkbaar werk en telewerken.
Pivoteren en heroriënteren met de kmo-groeisubsidie
Met de kmo-groeisubsidie wil VLAIO de strategische kennis subsidiëren die jouw bedrijf nodig heeft om een groeitraject te realiseren door internationaliseren, digitaliseren, innoveren of duurzaam en circulair ondernemen. De kmo-groeisubsidie kan ook ingezet worden om nieuwe kennis in te winnen naar aanleiding van een heroriëntering, voor zover dit leidt tot een groeitraject dat past binnen één van de thema’s van de oproep. Hier vind je alle info over de kmo-groeisubsidie.
Steun voor innovatie
Ontwikkelingsprojecten
Je kan als ondernemer, actief in het Vlaamse Gewest, bij VLAIO subsidies krijgen voor innovatie via een ontwikkelingsproject. Deze steun is bedoeld voor vernieuwende ideeën – denk aan een nieuw of verbeterd product, proces of dienst – die de onderneming kunnen veranderen en versterken op korte termijn. Ook de ontwikkeling van een pilootinstallatie of demonstrator komt in aanmerking. De uitdagende economische omstandigheden kunnen hét uitgelezen moment zijn om een idee voor een nieuw product, een unieke service of een ingrijpende procesverbetering vast te pakken. Ga ermee aan de slag en ontdek hier wat een VLAIO-ontwikkelingsproject voor jouw bedrijf kan betekenen.
Onderzoeksprojecten
Voor de uitvoering van bepaalde onderzoeksprojecten kan je in het Vlaamse Gewest bij VLAIO een subsidie bekomen van 25% tot 60% (minimale steun van € 100.000) in de vorm van een onderzoeksproject. Deze projecten bestaan in hoofdzaak uit activiteiten waarbij op een kritische en systematische manier nieuwe kennis, inzichten en vaardigheden worden opgebouwd en die op lange termijn de basis vormt voor veranderingen binnen de onderneming. Verdiep je hier verder in onderzoeksprojecten.
Steun voor artificiële intelligentie
VLAIO heeft van de Vlaamse overheid extra subsidiemiddelen ter beschikking gekregen om kmo’s te helpen hun digitale toekomst uit te tekenen, en meer concreet, hen te begeleiden bij projecten met artificiële intelligentie. Ben je een kmo met een idee voor een AI-project? Weet je minstens welke data je nodig hebt? En heb je er ook toegang toe, of kan je ze verkrijgen? Dan wijzen de VLAIO adviseurs je graag de weg naar relevante AI-knowhow in Vlaanderen en mogelijk ook naar subsidies vanuit het Vlaams Beleidsprogramma. Lees hier hoe VLAIO de AI-plannen van jouw kmo ondersteunt.
Speerpuntclusters
Binnen 7 domeinen zet Vlaanderen in op een sterke samenwerking tussen ondernemingen, kennisinstellingen en overheid. Doel is een ambitieuze lange termijnstrategie en een competitiviteitsprogramma te ontwikkelen en uit te voeren. Speerpuntclusters organiseren daartoe oproepen voor samenwerkingsprojecten. Een overzicht van de verschillende speerpuntclusters vind je hier.
Europese Innovatiemogelijkheden
Horizon Europe
Horizon Europe is het Europese programma voor de financiering van onderzoek en innovatie voor de periode 2021-2027. Afhankelijk van de doelstelling kunnen zowel individuen, ondernemingen, universiteiten, onderzoeksinstellingen als organisaties voor technologieverspreiding deelnemen. Het subsidiepercentage bedraagt 70% of 100% van de toegestane kosten. Voor extra informatie en begeleiding bij het indienen van een projectvoorstel kan je terecht bij NCP Flanders. Zij hebben ook een specifieke website voor de Europese programma's: www.ncpflanders.be.
Internationaliseren
Internationaal ondernemen kán jouw bedrijf nieuwe kansen bieden. Door te internationaliseren kan je jouw risico’s beter spreiden en inspelen op kansen wereldwijd. Je kan je bij Flanders Investment & Trade (FIT) een subsidie aanvragen voor 5 types projecten om jouw bedrijfshorizon te verruimen:
- Prospectiereis buiten de EU, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen
Kmo’s kunnen een subsidie bekomen voor individuele prospectiereizen, deelname aan groepszakenreizen, reizen in het kader van groepsstanden en investeringsreizen naar het buitenland die geen delokalisatie tot gevolg hebben. - Deelname aan een buitenlandse beurs of niche-evenement
Kmo's kunnen een subsidie bekomen voor de deelname aan buitenlandse beurzen met internationale uitstraling en deelname aan of organisatie van gelijkwaardige niche-evenementen in het buitenland met internationale uitstraling. - Ontwikkeling en vertaling van digitale internationale commerciële bedrijfscommunicatie
Kmo's kunnen een forfaitaire subsidie bekomen voor de externe ontwikkeling en vertaling van meertalige websites of webshops, een bedrijfsfilm, 'sociale media' enz. (in een andere taal dan het Nederlands) ter ondersteuning van export-inspanningen. Enkel digitale bedrijfscommunicatie komt dus in aanmerking voor deze maatregel. - Oprichting van een prospectiekantoor buiten de EU, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen
Kmo's, maar ook wat grotere ondernemingen kunnen voor de oprichting van een prospectiekantoor buiten de EER, een tussenkomst krijgen. - Internationaal maatwerkproject
Kmo's kunnen een subsidie bekomen om creatieve projecten te realiseren die het internationaal ondernemen vanuit Vlaanderen bevordert in, bij voorkeur, opkomende economieën of groeilanden.
Meer steun? Duik in de subsidiedatabank!
Een up-to-date overzicht van alle steunmogelijkheden van verschillende overheden en instanties vind je steeds in de VLAIO-subsidiedatabank: