Te vervangen

In moeilijkheden

Hoe krijg ik zicht op mijn financiën?

Zit je onderneming in een moeilijke financiële situatie? Heb je vragen rond de financiële haalbaarheid van je bedrijfsvoering? Heb je nood aan financiële ademruimte? Ontdek welke tools en begeleiding je kan gebruiken om je financieringsnood beter in kaart te brengen.

Krijg zicht op je actuele kaspositie en je financieringsnood

Wist je dat een gebrek aan cash de oorzaak nummer één is voor faillissementen?

Elke onderneming heeft dan ook nood aan een kasplan om de cashflow in de gaten te houden. VLAIO raadt je dan ook sterk aan een kasplan op te maken. Andere benamingen voor een kasplan zijn cashflow prognose of liquiditeitsprognose. Zo’n kasplan is de werkelijke barometer van je bedrijfsvoering. 

Concreet is een kasplan een tijdslijn, waarop je per maand de verwachte uitgaande en inkomende bedragen zet. Per maand breng je zo een mogelijk kastekort of kasoverschot in beeld. Door de opmaak van het kasplan zie je dus hoeveel financiering je nodig hebt. Idealiter loopt je tijdslijn over 18 maanden.

Kom je uit op een tekort? Dan weet je dat die maand te weinig geld op jouw rekening zal staan om je uitgaven te betalen. Je hebt dan een financieringsbehoefte, en je weet dat je snel een aantal acties moet nemen. Je kan bijvoorbeeld op zoek naar overbrugging, of aankopen uitstellen, of kosten spreiden.

5 tips om je kasplan in te vullen:

  1. Je kan dit kasplan (Excel-bestand) gebruiken om je toekomstige kasstromen in beeld te brengen. Interessant voor je bankier en voor jezelf.
  2. Na deze oefening blijf je het kasplan gebruiken om nauwkeurig je effectieve inkomsten en uitgaven in te vullen.
  3. Vul bij het kasplan per maand alle bedragen in, inclusief btw! Het gaat immers over het bedrag dat op jouw rekening staat. 
  4. Het exacte moment van betaling bepaalt in welke maand je inkomsten of uitgaven zet.
  5. Niet zeker hoe je het kasplan invult? Bekijk deze video:

    4 tips richting financiële ademruimte

    Op momenten dat er minder inkomsten zijn, dien je eerst te onderzoeken hoe jouw bedrijf op korte termijn wat ademruimte kan krijgen. Met deze 5 tips helpen we je op weg:

    Tip 1: Schrap je niet-essentiële uitgaven

    Eén van de snelste manieren om de cashflow te optimaliseren, is de hoeveelheid geld die je bedrijf uitstroomt te verminderen. Bekijk dus concreet welke uitgaven je kunt uitstellen en welke niet-essentiële uitgaven je eventueel kunt schrappen. In de tijd die je zo wint, kan je al verder grondig nadenken over de stappen die jouw onderneming moet nemen op langere termijn.  

    Tip 2: Ga na of je tijdelijk betalingen kan uitstellen

    Heb je al onderzocht of je betalingsverplichtingen kan uitstellen? Denk aan fiscaal uitstel, tijdelijk doorschuiven van je RSZ-bijdragen, tijdelijk verminderen van de loonkost, uitstel van lopende financieringsschulden of steun voor het betalen van je handelshuur. Bekijk het overzicht van hoe je betalingsverplichtingen kan uitstellen.

    Tip 3: Check of je premies of andere inkomsten kan krijgen

    Vaak is het tijdens een moeilijke periode onvoldoende om alleen kosten te verminderen en betalingen uit te stellen. Maar misschien kan je wel op korte termijn wat inkomsten genereren, bijvoorbeeld in de vorm overheidssteun? Als zelfstandige kan je bijvoorbeeld vaak terugvallen op een vervangingsinkomen. Als bedrijf kom je mogelijks in aanmerking voor een premie of subsidie. Ook kan je zelf enkele acties ondernemen om op korte termijn inkomsten te genereren. Een snelle manier om geld in het laatje te krijgen is bijvoorbeeld het verkopen van je voorraden via commerciële acties. Zit je met heel wat openstaande facturen? Dan kan je via factoring een voorschot krijgen voor het bedrag van jouw openstaande commerciële vorderingen (facturen). Een overzicht van mogelijke premies en andere inkomsten tijdens een crisis.

    Tip 4: Bepaal op welke termijn je welke financiering zoekt

    Denk vooraf na over welke termijn je je financiële behoeften optimaal financiert, korte of lange termijn. Bij de zoektocht naar de juiste financiering stem je de financieringsvorm af op de looptijd van de financieringsbehoefte. Onthoud dat de prijs van kredieten met een langere looptijden grotere onzekerheden betekenen en dus bijgevolg: hogere interestpercentages.

      Extra financiering of waarborgen nodig?

      Nu je een kasplan hebt opgemaakt en je financiële situatie beter in kaart hebt gebracht, weet je hoeveel middelen je zoekt en voor hoelang je extra financiën nodig hebt. Een overzicht van alle opties voor bedrijven die financiering zoeken, vind je hier:

      Welke waarborgen zijn er (nog)?

      Banken willen zich indekken voor het risico dat zij lopen bij het aangaan van een nieuwe lening. Heb je een financieringsbehoefte, maar beschik je zelf niet meer over de nodige borgen als dekking? Een aantal instanties bieden interessante waarborgstelsels aan. Een overzicht vind je in onze subsidiedatabank.

        Klaar om de (recht)bank te overtuigen? 

        Wil je een formele kredietaanvraag doen bij een financiële instelling? Een ijzersterk dossier is essentieel om de nodige middelen te krijgen. Dit dossier is een samenvatting van je ondernemingsplan, waarin je je onderneming, je project en je financieringsnood uit de doeken doet, maar ook bijvoorbeeld je ervaring, partners en activiteit zijn van tel. Toch zal je bank vooral concrete cijfers willen zien als je bij hen komt aankloppen. Maak dus je huiswerk grondig:

        • Wat is de prognose van je omzet?
        • Welke waarborgen heb je?
        • Wat zijn je winstvoorspellingen?
        • Welke eigen middelen zet je in?
        • Welke werkmiddelen ga je nodig hebben?

        Tips

        Hulp en begeleiding nodig?

        Nood aan een persoonlijk gesprek over wat mogelijk is in jouw specifieke situatie? Maak een afspraak op de gratis online contactdagen financiering & subsidies die we organiseren samen met PMV en LRM om je te ondersteunen in je financieringszoektocht. We gidsen je graag naar de vele VLAIO partners die tal van trajecten aanbieden om je financiële haalbaarheid scherp te stellen:

        • Unizo – Financieel inzicht
          De adviseur analyseert je huidige cijfers, je financieringsnood wordt in kaart gebracht en gaat op zoek naar een geknipte financiering en bereidt je kredietdossier voor. 
        • Voka – kortlopend traject financiële geletterdheid 
          Dit groepstraject helpt ondernemers bij het kennen van de verschillende financieringsvormen, het inzicht krijgen in het financieringslandschap, de financiële kennis opkrikken en begeleiding bij financieringsdossiers.
        • NSZ - Zeker van je zaak
          Een vraag over je bedrijf in moeilijkheden? Leg het voor aan de bedrijfscoach. Je krijgt een eerste gratis adviesgesprek.
        • Unizo – Bedrijfsoptimalisatie
          Je coach vormt zich een totaalbeeld van jouw businessmodel. Je krijgt concrete tips en tools om je actie- en verbeterpunten aan te pakken.

        Je financiële kennis aanscherpen?

        Ga je zelf aan de slag met je financiën of wil je gewoon in gesprek kunnen gaan met je boekhouder? Dan is de kans groot dat je nood hebt aan extra uitleg bij het boekhoudkundig jargon. Wij verzamelden in dit document voor jou de belangrijkste fiscale en boekhoudkundige termen.

        Nood aan meer financiële kennis? Zoek een opleiding die past bij jou en je bedrijf. Screen het aanbod van deze partners:

        Heeft deze informatie je geholpen?
        Gelieve aan te geven waarom niet: