Decoratief

Innovatie in de zorg

Over data, analyse, biomerkers, en privacy

Gezondheidsdata

Personalised Medicine

Iedereen is uniek. Moeten we onze gezondheidszorg dan niet ook op jouw unieke leest schoeien? Met de toenemende inzichten van jouw specifieke genetische en fenotypische eigenschappen nemen de mogelijkheden toe om geneesmiddelen en therapieën doeltreffender in te zetten. Daarbij brengt men ook de invloed van je persoonlijke levensstijl en omgeving in rekening. 

Personalised medicine (gepersonaliseerde geneeskunde) is binnen de Europese en internationale farmaceutische en medische wereld een belangrijke tendens dankzij toenemende kennis op het vlak van biomerkers en genomics, betere inzichten in klinische fenotypes van ziekten en in de impact van de persoonlijke levensstijl en omgeving. Het is ook als één van de Vlaamse beleidsprioriteiten geïdentificeerd omdat het niet enkel zorgt voor een beter welzijn van patiënten. Ook de betaalbaarheid van de sociale zekerheid zal er op termijn wel bij varen.

 

Inspirerende voorbeelden

Het Leuvense Antleron ontwikkelt als genetwerkte kmo zogenaamde advanced therapies, zoals celtherapie, gentherapie of tissue engineering toepassingen. Deze regeneratieve behandelingen zijn revolutionaire ontwikkelingen die ook op heel wat andere vlakken veranderingen met zich meebrengen.

De slimme software van Lynxcare legt snel verbanden tussen informatie die diep verborgen zit in patiëntendossiers. Die data-mining maakt het werk van artsen, specialisten en verpleegkundigen een pak eenvoudiger en efficiënter.

En ook bij VITO zetten ze belangrijke stappen in de richting van personalised medicine. Met de spin-off Immunespec zetten ze in op de snelle en betrouwbare identificatie van immunogene peptiden. Die zal de ontwikkeling van de volgende generatie vaccins, kankertherapie en eiwitmedicijnen verbeteren en versnellen.

Met Cross-data intelligentie wil de jonge start-up Bevoy - wetenschappelijk onderbouwd - het meest effectieve gepersonaliseerde gezondheidsadvies genereren op basis van een analyse van je DNA, je bloed en je microbioom.

 
Scan van longen op ipad

Mogelijkheden en uitdagingen

We legden ons oor te luisteren bij Rudi Torfs, Unit Manager VITO Health: "De toekomstmogelijkheden van AI zijn veelbelovend. Maar om deze technologie grootschalig in te zetten, moeten nog serieuze sprongen gemaakt worden. Internationaal gezien zijn er niet veel bedrijven in de gezondheidssector die op AI gestoeld zijn en daar een grote omzet mee maken. We hebben meer succesverhalen nodig. Tegelijkertijd moet er een helder en veilig kader komen om deze technologieën te integreren in het gezondheidssysteem. Daarbij moet er voldoende aandacht zijn voor kwaliteitsborging van het innovatieproces. We mogen de technologie die voorhanden is niet zomaar integreren in het zorgsysteem, ze moet echt ten dienste staan van de burger en het systeem. En dat is slechts één van de acht effectiviteitsprincipes voor caring technology die VITO in haar We are partnership nastreeft.”

De persoonlijke datakluis

Data zijn persoonlijk en vertrouwelijk, en zeker met het delen van gezondheidsdata moet je bedachtzaam omgegaan. Het bijkomende probleem is dat die data verspreid zitten over verschillende silo’s en het vaak nog moeilijk is om deze te delen of te kruisen door barrières in de wetgeving. Om dit heikel punt aan te pakken, werkt VITO samen met Zorgnet Icuro, Domus Medica, Koning Boudewijnstichting en het Vlaams Patiëntenplatform aan een principiële oplossing. 

"In ons concept heeft iedereen een persoonlijke datakluis. De data die van jou worden verzameld, zijn aan jou om te beheren en controleren. Deze nieuwe filosofie van databeheer is nodig om betere oplossingen voor diagnostiek en preventie te ontwikkelen."

Rudi Torfs
VITO Health Unit Manager

Rudi: “In ons concept heeft iedereen een persoonlijke datakluis. De data die van jou worden verzameld, zijn aan jou om te beheren en controleren. Daaromheen wordt een governance structuur gebouwd die mee bewaakt waarvoor de data kunnen worden ingezet. Op basis van die afspraken ontstaat een coöperatieve entiteit systeem waarbij data verzameld en ingezet kunnen worden voor wetenschappelijk onderzoek of het ontwikkelen van nieuwe applicaties. De data en diensten worden gescheiden. Deze nieuwe filosofie van databeheer waarbij het beheer wordt teruggeplaatst bij het individu is nodig om betere oplossingen voor diagnostiek en preventie te ontwikkelen. We zijn de eerste stappen aan het zetten om zo’n infrastructuur uit te bouwen in het BIBOPP-project.”

 

BIBOPP: Burgers in Beweging met Online PreventiePlatform

Met BIBOPP investeert VITO mee in de bestaande gezondheidsgids van artsenverbond Domus Medica waarmee je als burger zelf je gezondheid kan opvolgen aan de hand van vragenlijsten. Het unieke aan BIBOPP is het databeheer. Door een innovatief dataplatform beslis je zelf met wie je je data deelt. Je kan ze bijvoorbeeld naar je huisarts sturen. Dat is een stap richting geïntegreerde zorg, maar ook voor de maatschappij en wetenschappelijk onderzoek zijn deze gegevens belangrijk. Analyse van de geaggregeerde gegevens leveren inzichten over de gezondheidstoestand van de populatie. Daar kan het lokale beleid mee aan de slag. Of er kunnen nieuwe gezondheidsdiensten op maat mee ontwikkeld worden zoals een actieplan of een COVID-19-risicoanalyse. Wat weer voordelig is voor de burger. Zorgproeftuin LiCalab ondersteunt mee de ontwikkeling van BIBOPP door zoveel mogelijk burgers te betrekken om het gebruik van het platform en de diensten die het aanbiedt af te stemmen op hun noden.

 
Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: