Flanders AI forum

6 juni 2023 - Antwerpen

Deep dive-sessies om 12.30 uur

Kies om 12.30 uur uit één van onderstaande deep dive-sessies.

Ontdek hoe je ChatGPT en andere generatieve AI tools optimaal inzet om jouw productiviteit te verhogen.

In deze generatieve AI workshop krijg je de kans verschillende populaire AI tools te verkennen zoals ChatGPT en MidJourney. We duiken in de wereld van AI en tonen hoe deze tools kunnen worden gebruikt binnen verschillende bedrijfscontexten. 

Aan de hand van concrete use cases maak je kennis met AI tools en wordt er aangetoond welke impact dit kan hebben binnen een bedrijfscontext. Of je nu een doorgewinterde ontwikkelaar bent of een nieuwsgierige beginner, deze workshop is helpt je het eindeloze potentieel van generatieve AI te ontdekken.

Sprekers: Ferdinand Casier (Agoria) en Omar Mohout (partner & head of Digital at Nova Reperta)

Een AI-projectvoorstel dat maatschappelijk gedreven is én burgers betrekt: hoe doe je dat?

Elke innovator is zich bewust van de maatschappelijk impact die een innovatie kan hebben. Hoe vergroot je de kans dat het effect ook écht positief is? In deze sessie leer je met een maatschappijgerichte blik naar je project kijken. Je krijgt ook inzicht in hoe je burgers actief kan betrekken bij je project. 

Het amai!-project betrekt elke Vlaming bij AI-innovatie en biedt consortia tot € 125.000 steun om dat te doen. Je leert alles over deze projectoproep en hoe je voor jouw project de steun binnenhaalt.

Sprekers: Pieter Duysburgh (Operational lead, Kenniscentrum Data en Maatschappij) en Jef Van Laer (Adviseur citizen science, Scivil)

Waar kan Reinforcement Learning worden ingezet? En wat zijn de uitdagingen?

Artificiële Intelligentie is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De sterke ontwikkeling van Reinforcement Learning (RL) is een van de oorzaken hiervan. Binnen het domein van RL wordt een AI systeem geconfronteerd met een probleem waarvoor geen eenvoudige oplossing voorhanden is. Een RL systeem gaat zelf actief op zoek naar een oplossing door middel van interactie met de omgeving. Een techniek die heel succesvol is gebleken de voorbije jaren. 

Recent werd RL ook succesvol toegepast in heel wat industriële contexten. In deze sessie lichten we deze successen toe en geven we een overzicht van de problemen die geschikt zijn om door RL te worden aangepakt.

Deze sessie zal gedeeltelijk in het Engels doorgaan.

Sprekers: Kevin Mets (Professor, Universiteit Antwerpen - imec), Denis Steckelmacher (Postdoctoral Researcher, VUB), Ann Nowé (Professor, Head of VUB AI Lab, VUB), Ferran Gebelli Guinjoan (Associate Application Engineer, Flanders Make) en Matthias Hutsebaut-Buysse (Researcher, Universiteit Antwerpen - imec)

Application and use cases of AI in strategic biomedical research and biotech

In deze (Engelstalige) deep dive-sessie krijg je een uitgebreid begrip van de nieuwste ontwikkelingen op het snijvlak van AI en biologie. Je leert over de baanbrekende technieken die worden gebruikt om ziekten te voorspellen en te diagnosticeren, evenals hoe AI de ontdekking van nieuwe therapieën en geneesmiddeldoelen revolutioneert.
 
De sessie is ook gericht op de interpretatie van biologische processen: je leert hoe AI-modellen worden gebruikt om inzicht te krijgen in complexe biologische systemen. Komen ook aan bod: de mogelijke toepassingen voor ontdekking van preklinische projecten, met een bijzondere nadruk op de ontwikkeling van therapeutische peptiden. Tijdens de sessie zal er een sterke focus liggen op de IP-ruimte in samenwerking met bedrijven. 

Het doel: een begrip van de nieuwste AI-ontwikkelingen in biotech, evenals praktische inzichten die kunnen worden toegepast in jouw eigen werk.

Sprekers: Yvan Saeys (Professor & VIB Group Leader, VIB & Universiteit Gent), Volodimir Olexiouk (Director scientific engagement, Team lead AI & analytics, BioLizard), Sven Degroeve (Professor UGent en VIB stafmedewerker) en Stein Aerts (Professor & VIB Group Leader, VIB & KU Leuven)

Artificiële intelligentie in jouw werkomgeving? De onderzoekers aan de hogescholen brengen frisse ideeën voor jouw organisatie

De jongste maanden is AI (artificiële Intelligentie) en de toepassingen ervan, haast onafgebroken in het nieuws. Wanneer je AI hoort, verschijnen er dan ook beelden van een sciencefictionfilm op het netvlies? Heel wat toepassingen ervan zijn nochtans heel concreet. En wanneer bedrijven en onderzoekers de handen in elkaar slaan, ontstaan er synergiën die leiden tot nieuwe projecten en denkpistes. Tijdens het Flanders AI Forum in Antwerpen zullen ook de Vlaamse hogescholen een aantal nieuwe AI-ontwikkelingen die uit zo'n onderzoeksprojecten komen, uitgebreid tonen. 

Denk je misschien dat AI enkel voor multinationals is weggelegd? Zelfs met beperkte investeringen kunnen bedrijfsprocessen geoptimaliseerd worden met behulp van AI, dus ook kmo’s kunnen er de vruchten van plukken. Start vandaag nog met Artificiële Intelligentie (AI) in jouw kmo. Ontvang gratis advies van experts bij een Vlaamse hogeschool in je buurt of start samen een AI-project!

Sprekers: Niels Quinten (AI onderzoeker, Hogeschool PXL), Lizzy Bleumers (onderzoeker, Thomas More), Yves Sagert (assistent professor, Vives Hogeschool), Stijn Lievens (ICT-lesgever, HOGENT), Johan Decorte (AI assistant master data management, HOGENT), Mario Verstraete (lesgever Data Science & Data Analytics, HOGENT), Karen Feyen (AI onderzoeker, Thomas More), Daiane Seibert (AI onderzoeker, Thomas More), Thomas Van den Bosche (co-founder Webstrive, AI-onderzoeker, Odisee Hogeschool), Katja Verbeeck (docent, Odisee Hogeschool), Pieter Bovijn (Data Lab Manager, Howest) en Gilles Depypere (onderzoeker en lesgever Artificial Intelligence, Howest)

Edge AI, Energy-efficient AI,  IOT, Sensor AI

Deze deep dive (in het Engels) zal de synergie verkennen van vier belangrijke technologieën: Edge AI, Energie-efficiënte AI, IoT en Sensor AI. Edge AI houdt in dat AI-algoritmen rechtstreeks worden ingezet op apparaten aan de rand van een netwerk, zoals smartphones, drones en IoT-apparaten, in plaats van te vertrouwen op gecentraliseerde verwerking. Energie-efficiënte AI is gericht op het ontwikkelen van algoritmen en hardware-architecturen die AI-berekeningen kunnen uitvoeren met minimale energieconsumptie. Sensor AI verwijst naar het gebruik van AI-algoritmen om gegevens van sensoren te verwerken en te analyseren. Samen bieden deze technologieën krachtige nieuwe manieren om gegevens in realtime te verzamelen, te analyseren en erop te reageren, met belangrijke implicaties voor een breed scala aan sectoren, van automotive tot productie en drones. Deze lezing zal de belangrijkste concepten en toepassingen van deze technologieën verkennen, evenals de uitdagingen en kansen die ze bieden. Deze concepten zullen worden toegepast in een aantal pratische use cases die momenteel in ontwikkeling zijn.

Sprekers: Marian Verhelst (Professor, KU Leuven), Taoufik Bourgana (Research engineer, Flanders Make), Phil Reiter (Senior researcher, Universiteit Antwerpen), Tom De Schepper (imec) en David Van Hamme (Universiteit Gent)

Ethiek in AI, hoe begin je er aan en hoe weet je dat je voldoende doet?

Berichtgeving over AI zet veel projecten in een slecht daglicht. Tegelijk wordt aangemaand om meer in te zetten op ethiek en nieuwe regelgeving. Anderzijds doen veel AI-projecten wel al het nodige, maar wordt dit onvoldoende gecommuniceerd. Veel organisaties die beginnen met AI weten niet waar ze moeten starten met AI ethics omdat het net zoals AI een containerbegrip is geworden. 

Waarom is deze sessie belangrijk? We geven concrete voorbeelden en raden enkele efficiënte tools aan. We bespreken concrete toepassingen van explainabilty, sustainability en trustworthy AI.

Sprekers: Katrien Verbert (Hoogleraar, KU Leuven) en Rob Heyman (Kenniscentrum Data & Maatschappij)