Flanders AI forum

6 juni 2023 - Antwerpen

Deep dive-sessies om 14.30 uur

Kies om 14.30 uur uit één van onderstaande deep dive-sessies.

Stapsgewijs waarde creëren met AI (en aanverwante technologieën)

AI blijft voor veel bedrijven een complex gegeven. In deze sessie laten we aan de hand van  praktijkcases zien wat onze laagdrempelige aanpak kan betekenen voor jouw digitaliserings- en AI projeten. 

In Vlaanderen zijn al veel mogelijkheden van ondersteuning, zowel financieel als met het aanreiken van technische informatie. Voor bedrijven die nog denken dat het voor hen niet nuttig is, geven we enkele voorbeelden van ondernemingen die hiermee aan de slag gingen. VLAIO, Voka en Agoria tonen aan hoe het ook voor jou mogelijk is.   

Voka biedt verschillende drempelverlagende en inspirerende activiteiten aan, zoals infosessies, opleidingen en lerende netwerken.  Agoria biedt een driedaagse begeleiding aan met een expert waarbij je bedrijf een 360° scan ondergaat en in een volgende fase tot concrete use cases komt. Tot slot helpt VLAIO bij een volgende stap: de mogelijkheid tot groeisubsidie.

Sprekers: Arnout Deriemaeker (Voka), Patrick Hauspie (Programma adviseur CS & AI, VLAIO) en Joke Van Gheluwe (Agoria)

Hoe een AI-vertaler jouw bedrijf vooruit helpt

Ontdek hoe je bij de opstart en implementatie van 'AI' jouw medewerkers de nodige compententies biedt om met AI aan de slag te gaan. Ook de vraag “hoe maakt een AI-vertaler verbindingen tussen diverse belanghebbenden” komt aan bod. De impact van AI-implementatie zal immers voor veel verschillende profielen op de werkvloer voelbaar zijn: eindgebruikers van AI-tools, IT-verantwoordelijken, projectmanagers, leidinggevenden... 

Daarnaast leer je hoe je medewerkers motiveert om zich bij te scholen en om werk te maken van levenslang leren. Niet iedereen hoeft over technische bagage te beschikken, maar wel de competentie te verwerven om met de juiste verwachtingen om te gaan met AI-oplossingen. Een profiel van AI-vertaler is daarvoor onmisbaar in een toekomstbestendige organisatie.

Sprekers: Kevin D’hooge (Technology Strategist, AI Advice BV), Andy Scherpenberg (AI Translator - Solutions Architect - Senior Business IT Consultant, Sharpmountain), Shoera Sels (Radix) en Koen Vanbrabant (Brightwolves)

Update van de AI act en andere reguleringen binnen Europa

AI en Data Act: Hoe je hierop voorbeiden? Welke impact heeft de Europese regulering voor data en AI op de activiteiten van Vlaamse bedrijven en andere organisaties? En waarom is het belangrijk hier meer over te weten?

De AI systemen die vandaag worden ontwikkeld moeten voldoen aan de wettelijke kaders van morgen. Data moet meer en beter beschikbaar zijn. Wie vandaag al begint rekening te houden met de vereisten van deze wetgeving is future proof. Tijdens deze deep dive sessie ontdek je waarop je moet letten om voorbereid te zijn.

We stellen de AI Act en Data Act kort voor maar focussen vooral op de visies van verschillende professionals die hiermee aan de slag zullen gaan en organisaties adviseren.

Sprekers: Jan De Bruyne, Thomas Gils en Wannes Ooms (Kenniscentrum Data&Maatschappij), Heidi Waem (DLA Piper) en Peter Craddock (Keller and Heckman LLP)

Wat als de bedrijfs- en onderzoekswereld de handen in elkaar slaan?

Ontdek hoe onderzoekers uit de Vlaamse kennisinstellingen (universiteiten en sociale onderzoekscentra) voortdurend pistes verkennen om samen met de bedrijfswereld nieuwe projecten op te starten. 

Kom te weten welke concrete AI-projecten je als bedrijf zelf kan opstarten in samenwerking met Vlaamse universiteiten en onderzoekscentra.

Spreker: Sabine Demey (imec) + AI onderzoeks- en innovatiemanagers van KU Leuven, Universiteit Gent, VUB, Universiteit Antwerpen, Universiteit Hasselt, imec, Flanders Make, VITO, VIB, Sirris.

Kleine of grote taalmodellen: geen triviale keuze

Net zoals zoekmachines al vele jaren niet meer weg te denken zijn uit het dagelijkse leven, zijn grote taalmodellen zoals ChatGPT sinds kort ook breed toegankelijk en op weg naar een grote aanwezigheid in de maatschappij.  

De grootste taalmodellen, ontwikkeld door slechts enkele ‘big tech’ spelers, kunnen enkel via API toegang worden aangesproken. Er is geen controle over hoe ze evolueren in de tijd, en wat er gebeurt met de data waarmee ze worden bevraagd. Hun kleine broertjes zijn minder krachtig, maar kunnen lokaal worden opgezet binnen kleinere organisaties, met controle over modellen en data.  

Deze sessie brengt onderzoeksvoorbeelden uit het Vlaamse AI Onderzoeksprogramma en gerelateerde samenwerking met Vlaamse bedrijven, waarin uitdagingen met natuurlijke taal worden aangepakt via kleine of grote taalmodellen, en idealiter via beide.

Sprekers: Thomas Demeester (Universiteit Gent - imec), Maarten De Raedt (Chatlayer), Jens Joris Decorte (TechWolf), Ruben Janssens (Universiteit Gent) en Jeska Buhmann (Universiteit Antwerpen)

IA als basis voor AI: de 'personal Information Architecture' (IA)

In het komende decennium zullen gepersonaliseerde diensten, gebaseerd op persoonlijke data en AI, een ingrijpende verandering teweegbrengen in ons leven. Ze beloven ons te helpen efficiënter, goedkoper en gezonder te leven. Het omarmen van dit potentieel is echter afhankelijk van onze bereidheid om onze persoonlijke data beschikbaar te stellen voor AI-algoritmes op een manier die comfortabel en privacy-vriendelijk is voor eindgebruikers.

Tijdens deze deep dive-sessie zullen we onderzoeken hoe bedrijven en overheden kunnen aansluiten op de Internationale Data Spaces en hoe ze hun architectuur kunnen voorbereiden op AI. We zullen specifiek ingaan op de Personal Data Space en hoe persoonlijke gegevens op een gecontroleerde manier gedeeld kunnen worden voor AI-toepassingen. Daarnaast zullen we praktische voorbeelden bespreken, zoals persoonlijke aanbevelingen voor mediaconsumptie en toerisme, om dit concept te illustreren.

Sprekers: Raf Buyle (athumi), Esther De Loof (SolidLab - Universiteit Gent - imec), Philippe Duchesne (Datavillage), Pieter Colpaert (SolidLab - Universiteit Gent - imec), Gert De Tant (Sirus)

AI voor planeet en energie

Artificiële Intelligentie (AI) speelt een belangrijke rol bij het aanpakken van duurzaamheidsuitdagingen, het verminderen van de impact van menselijke activiteiten op onze planeet, en het optimaal benutten van energiebronnen. Door middel van slimme algoritmen en geavanceerde dataverwerkingstechnieken kunnen AI-systemen gegevens analyseren en inzichten bieden om energie-efficiëntie te verbeteren, hernieuwbare energiebronnen te optimaliseren, milieuvervuiling te verminderen en klimaatverandering in kaart te brengen en tegen te gaan.

Tijdens deze deep dive-sessie zullen we enkele baanbrekende toepassingen van AI in duurzaamheid en energie onderzoeken en de potentiële impact op onze planeet bespreken. De sessie start met een overzichtspresentatie van VITO waarin recente resultaten van AI onderzoek voorgesteld worden. Daarna volgen drie presentaties van organisaties en bedrijven die AI inzetten voor toepassingen rond planeet, leefmilieu en energie.

Sprekers: Tanja Van Achteren, Stijn Vranckx en Koen Vanthournout (Projectmanagers VITO); Jo Van Valckenborg (Programma Manager Earth Observation Data Science, Digitaal Vlaanderen); Frans Fierens (Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu - Vlaamse Milieumaatschappij) en Jef Verbeeck (Energyville – Charge42)