Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Europese dienstenrichtlijn

Minder rompslomp, snellere procedures, vlottere markttoegang

De Europese economie bestaat voor ongeveer 70% uit diensten. Slechts 20% hiervan wordt naar het buitenland uitgevoerd. In sommige gevallen is dit een bewuste bedrijfskeuze, maar dit kan ook te wijten zijn aan de vele juridische en administratieve belemmeringen die in de EU-landen bestonden en die expansie buiten de nationale markten duur en tijdrovend maakten.

Na jaren van voorbereiding is de Europese Dienstenrichtlijn op 28 december 2009 in werking getreden om die belemmeringen weg te nemen. Het wordt voor de dienstverleners variërend van loodgieter tot een architectenbureau makkelijker en eenvoudiger om in de EU een nieuw bedrijf of een bijkantoor op te richten. Ze krijgen ook makkelijker toegang tot een brede waaier aan diensten voor hun bedrijf.

Dankzij de Dienstenrichtlijn is er nu per land een centraal contactpunt of ‘één-loket’ waar dienstverleners hun administratieve formaliteiten online kunnen afhandelen wanneer zij in andere EU-landen zaken willen doen. De dienstverlener kan er:

  • alle informatie vinden over de vereiste vergunningen en erkenningen voor de dienst die hij wil aanbieden in een EU-land.
  • online alle nodige formaliteiten afhandelen (zonder dat contact op te nemen met allerlei verschillende overheidsdiensten)

In België vervullen de Erkende Ondernemingsloketten de rol van ‘een-loket’.

De dienstverleners kunnen zich met andere woorden wenden tot een van de negen Erkende Ondernemingsloketten voor het online vervullen van de noodzakelijke formaliteiten voor de dienst die ze willen aanbieden. Het Agentschap Innoveren & Ondernemen treedt voor Vlaamse erkenningen en vergunningen op als helpdesk voor de Erkende Ondernemingsloketten bij dossierafhandeling bij de bevoegde overheidsdiensten.

UP