Gewijzigde maatregelen

Werkgevers kunnen voor de aanwerving van nieuwe werknemers zonder recente, duurzame werkervaring gedurende de eerste 4 kwartalen een RSZ-korting ontvangen tot € 1.000 per kwartaal.

De huidige leeftijdsgrenzen zullen niet langer gelden voor werknemers die vanaf 1 juli 2024 indiensttreden. Werknemers komen vanaf dan in aanmerking als ze niet meer deeltijds leerplichtig zijn en de wettelijke pensioenleeftijd niet bereikt hebben in het kwartaal van indiensttreding. 

Deze maatregel helpt ondernemingen bij het duurzaam verbeteren van hun cyberveiligheid. Tijdens zo’n traject ambieert een erkende dienstverlener de cybersecurity van een onderneming te versterken. VLAIO subsidieert 50% van de kosten voor het inkopen van deze externe begeleiding. Er is keuze tussen 3 pakketten.

Vanaf nu kunnen ook grote ondernemingen die onder de NIS2-richtlijn vallen aan een verminderd steunpercentage (35%) een beroep doen op de diensten van de dienstverleners van de cybersecurity verbetertrajecten. Meer informatie in het nieuwsbericht Nieuwe Europese cybersecurity NIS2-richtlijn: wat betekent dit voor jouw onderneming?.

Bedrijven die willen investeren in intellectuele eigendomsrechten kunnen een beroep doen op subsidies en fiscale voordelen.

Via de IE-vouchers kunnen kmo's een terugbetaling vragen van de kosten voor het registreren van merken, modellen, octrooien en kwekersrechten. Voorlopig zijn geen nieuwe aanvragen voor octrooien meer mogelijk. Er kunnen wel nog IE-vouchers aangevraagd worden voor het registreren van merken, modellen en kwekersrechten. Meer informatie en aanvragen via SME-Fund.

Dit is een automatische trimestriële vermindering van de werkgeversbijdragen voor alle werknemers in de private sector die volledig aan de sociale zekerheid onderworpen zijn. Het bedrag van de vermindering varieert in functie van de categorie waartoe de werknemer behoort, zijn kwartaalloon en het volume van zijn prestaties.

Het koninklijk besluit van 3 maart 2024 (BS van 18 maart 2024) verhoogt de bovengrens van de zeer lage lonencomponent vanaf 1 april 2024 ter compensatie van de voorziene verhoging van het GGMMI op 1 april 2024.

Space Labs zijn praktijkgerichte samenwerkingsprojecten tussen experts uit de ruimtevaartsector en geïnteresseerde partijen (overheden, niet-ruimtevaartbedrijven, onderwijsactoren,…) om te onderzoeken op welke manier ruimtevaartdata en -technologie mee oplossingen kunnen bieden voor toepassingen in maatschappelijk relevante thema’s. Jaarlijks wordt er een oproep gelanceerd.

Via een jaarlijkse oproep kunnen consortia van bedrijven, kennisinstellingen en andere actoren projecten indienen die op korte termijn interessante nieuwe opportuniteiten en business cases kunnen bieden voor nieuwe downstreamtoepassingen. Voor de uitvoering van deze haalbaarheidsstudies kan tot 80% van de totale projectkost worden gesubsidieerd, tot een maximum van € 255.500. De projecten worden ingediend na vooraanmelding bij Flanders Space, de cluster van de Vlaamse ruimtevaartsector. De richtdatum is hier 15 mei 2024. De deadline voor het indienen van het finale voorstel is 15 september 2024.