Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Aanvraagprocedure

U hebt recht op een hinderpremie en u hebt van ons een brief ontvangen? Vraag zelf de uitbetaling aan. Hiervoor zal u zich eerst moeten aanmelden of registreren:

Volg deze link naar de nieuwe registratieprocedure.

(Geen brief gekregen?)

Uw aanvraag verloopt als volgt:

 1. Wij vragen de hinderzones op en selecteren de getroffen handelaars;
 2. Geselecteerde ondernemers krijgen van ons een kennisgevingsbrief;
 3. Binnen 60 dagen na de datum van de brief of vóór het einde van de hinderperiode wanneer dit valt binnen de hiervoor vermelde termijn, vraagt u zelf online de uitbetaling van de hinderpremie aan via onze webapplicatie;
 4. Wij storten het bedrag zo snel mogelijk op uw rekening;
 5. Bij sluiting kan u ook een sluitingspremie aanvragen.

Meer informatie over deze stappen:

 1. Selectie
  De beheerder van de werken is verplicht deze werken in te voeren in de GIPOD-databank. Wij checken de Verrijkte Kruispuntbank voor Ondernemingen (VKBO) voor de tewerkstelling, de activiteit en de ligging van de zaak. Op basis van al deze data, toetsen wij af of er ‘ernstige hinder’ is en selecteren we de getroffen handelaars die binnen de hinderzone vallen en voldoen aan de voorwaarden.
 2. Kennisgevingsbrief
  Het Agentschap Innoveren & Ondernemen verstuurt naar alle geselecteerde ondernemingen een brief. De brief licht ondernemers in over de werken die op komst zijn en over de mogelijkheid die zij hebben om de hinderpremie en eventueel ook de sluitingspremie aan te vragen. De kennisgevingsbrief wordt in principe verstuurd vóór de geplande startdatum van de werken, tenminste als de werken tijdig worden ingevoerd in het GIPOD door de beheerder.
 3. Online aanvraag door ondernemer
  Hebt u een brief ontvangen? Dan vraagt u online de uitbetaling van de hinderpremie aan via onze webapplicatie, binnen 60 dagen na de datum van de brief of vóór het einde van de hinderperiode wanneer dit valt binnen de hiervoor vermelde termijn.
 4. Controle
  Het Agentschap Innoveren & Ondernemen zal de verstrekte gegevens controleren op hun correctheid en het bedrag zo snel mogelijk op uw rekening storten.
 5. Sluitingspremie
  Bij sluiting kunt u ook een sluitingspremie aanvragen. Alle informatie vindt u hier.

Opgelet, om veilig online in de applicatie van de hinderpremie te geraken, moet u zich aanmelden via het Vlaams toegangsbeheer voor ondernemers.

Dit doet u via vier stappen die u hier terugvindt: overheid.vlaanderen.be/aanmelden-als-ondernemer.

Bent u een eenmanszaak of een zaakvoerder of bestuurder van een vennootschap, dan is een directe en snelle toegang mogelijk als “wettelijke vertegenwoordiger”.

Bel het gratis nummer 1700 als u hierbij hulp nodig heeft!

Twee handige brochures vindt u hier:


UP