Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Ontdek de 10 Radicale Vernieuwers

23 mei 2017 - 10.04u.

Radicale Vernieuwers 2017 veranderen de wereld

Radicale Vernieuwers zien oplossingen in plaats van problemen. Ze hebben niet alleen frisse ideeën maar ook het lef om hun plannen voor een betere wereld waar te maken. Hun producten, diensten of methodes hebben we nodig om de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken.
Daarom ging de Sociale InnovatieFabriek samen met Radio 1, De Standaard, Cera, De Koning Boudewijnstichting en met de steun van BNP Paribas Fortis, het Agentschap Innoveren & Ondernemen en de Nationale Loterij op zoek naar innoverende oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen (klimaatverandering, armoede, diversiteit, eenzaamheid of mobiliteit,…). 

Massale interesse in innoveren met maatschappelijk doel 

Aan deze tweede editie van de Radicale Vernieuwers namen maar liefst 322 vernieuwers deel. Sociaal innoveren en sociaal ondernemen zit daarmee echt in de lift. De Vlaamse overheid ondersteunt dit via de werking van de Sociale InnovatieFabriek. Deze organisatie begeleidt burgers, verenigingen en bedrijven die maatschappelijke uitdagingen aanpakken op een innoverende manier. Zij worden geholpen met een lerend netwerk zodat ze hun innovatie impactvol, solide en sneller kunnen lanceren. 

10 Radicale Vernieuwers

Uit alle vernieuwende inzendingen werden door een jury onder leiding van cabaretier Wouter Deprez 10 Radicale Vernieuwers gekozen. Hun vernieuwing is een oplossing voor een (of meerdere) maatschappelijk(e) uitdagingen, non-conformistisch, vernieuwend voor de maatschappij en heeft potentieel om anderen te inspireren of zelf de wereld te veranderen. Op 2 juni worden de jurywinnaar, klimaatwinnaar en publiekswinnaar bekend gemaakt in het radioprogramma Hautekiet (Radio 1, 9-10 uur).

Stem mee voor de publiekswinnaar

Voor de publiekswinnaar kan je zelf stemmen door de reeks deze week te volgen bij De Standaard en te stemmen via www.radio1.be.

De 10 Radicale Vernieuwers:

  •        Het Dorpspunt in Beveren-Ijzer is een afhaal-, ontmoetings- en mobiliteitshub in één. Bovendien wordt het uitgebaat door talentvolle personen met een (verstandelijke) beperking.
  •        DuCoop bouwt in Gent de woonwijk van de toekomst waar grond- en afvalstoffen, energie en water worden gerecupereerd en uitgewisseld.
  •        Rising You[th] geeft jongeren in een precaire situatie, zoals vluchtelingen, extra kansen. In een klimclub trainen ze voor ‘verticale’ jobs, waarna ze als gecertificeerde werknemers aan de slag gaan als bijvoorbeeld hoogtewerker of schilder.
  •        Laminaria ontwikkelde een flexibele technologie om de energie uit zeegolven om te zetten in elektriciteit, een techniek die het potentieel om tot 10% van de wereldenergievraag te voorzien.
  •        Konekt (Let’s Co) leidt jongeren met een verstandelijke beperking op om als co-begeleider te werken in kleuterklassen, woonzorgcentra of reguliere bedrijven.
  •        BIGH bouwt, onder meer in Brussel, geïntegreerde serres op het dak van gebouwen. De serres hergebruiken de CO2, warmte en regenwater van het gebouw in een grootschalig aquaponics landbouwsysteem.
  •        Dampoort knapt Op! helpt families uit lage inkomensgroepen om hun noodwoning te renoveren en isoleren dankzij een ‘rollend fonds’ en bouwtechnische en sociale begeleiding. De bewoners krijgen een verbouwbudget, dat ze terug in het fonds storten als de woning met meerwaarde verkocht wordt.
  •        CitizenLab is een personaliseerbaar digital democracy platform dat het politieke engagement van burgers kan vergroten en overheden in dialoog laat gaan met hun burgers.
  •        Activ84Health krijgt zelfs mensen die hun huis niet mogen of kunnen verlaten aan het sporten. Ze koppelen Google Streetview aan de hometrainer, zodat mensen ‘net echt’ terug buiten kunnen fietsen. Mensen trappen langer èn het is sociaal. Al fietsend halen ze herinneringen op van de straten en pleinen die hen vroeger zo vertrouwd waren.
  •        De Landgenoten is een groeiende beweging (coöperatie en stichting) van 1000 boeren en burgers die landbouwgronden collectief en duurzaam beheren. Burgers worden mede-eigenaar van de grond, waar een bioboer kan werken aan een gezonde bodem, de relatie met de buurt en zijn kopers. 


UP