Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Nood aan extra financiële middelen? Misschien is venture capital iets voor u!

9 okt 2013 - 9.34u.
Twee bergbeklimmer bereiken de top

Ondernemingen hebben vaak nood aan bijkomende financiële middelen. Startende ondernemingen hebben dit nodig om effectief te kunnen starten, andere ondernemingen om bijvoorbeeld investeringen te realiseren die noodzakelijk zijn voor de groei. Financieren kan met eigen middelen, leasing, een banklening of venture capital.

Voor kmo's met een sterk groeipotentieel

Venture Capital (durfkapitaal) is een financieringsvorm voor de oprichting en ontwikkeling van kmo’s met een sterk groeipotentieel, die geen beroep kunnen doen op bancaire financiering omdat het risico te hoog is of er te weinig waarborgen kunnen worden verstrekt.

De Venture Capitalist (VC) of risicokapitaalverschaffer zal het risicokapitaal inbrengen via een tijdelijke aandelenparticipatie, via een achtergestelde lening of via de intekening op een obligatielening (al dan niet converteerbaar) die door de onderneming wordt uitgegeven. Deze financieringsvorm verstevigt het eigen vermogen. In ruil voor deze investering wordt de VC (meestal minderheids-)aandeelhouder van de onderneming.

Steeds een tijdelijke partner

De instap van een venture capitalist is steeds tijdelijk, gemiddeld zeven jaar. Zodra er voldoende meerwaarde werd gecreëerd, wil de VC zijn aandelen verkopen. Dit kan bijvoorbeeld door de onderneming te verkopen of door een beursintroductie. De meerwaarde gerealiseerd bij deze verkoop (de ‘exit’) is de vergoeding voor de investering van de VC. Daarom wil een risicokapitaalverschaffer reeds een duidelijk beeld over de exit mogelijkheden vóórdat de beslissing tot investeren genomen wordt.

De risicokapitaalverschaffers investeren het bedrag dat de onderneming nodig heeft om zijn groei te realiseren meestal niet in één keer, maar naarmate tussentijdse doelstellingen (mile stones) gerealiseerd worden. Elke nieuwe kapitaalinjectie wordt een ronde genoemd. Vaak stijgt het geïnvesteerde bedrag en ook het aantal investeerders bij elke nieuwe ronde.

In welke ontwikkelingsfase van de onderneming speelt durfkapitaal een rol?

De "start-up" fase wordt meestal gefinancierd door de ondernemer zelf, zijn familie of business angels (zie Ban Vlaanderen), eventueel aangevuld door een aantal steunmaatregelen van de overheid (bijvoorbeeld het kmo-programma van het IWT of de winwinlening van PMV). Maar er zijn ook risicokapitaalverschaffers die hoofdzakelijk in deze fase operationeel zijn.

Het verstrekken van durfkapitaal situeert zich echter vooral  in de "early growth" en de “fast growth" fase.

De laatste volwassen fase wordt dan weer dikwijls gefinancierd door de onderneming zelf, door bancaire financiering, de beurs of industriële spelers.

Naast kapitaal bieden de meeste risicokapitaalverschaffers ook managementondersteuning: strategisch, operationeel en financieel advies gebaseerd op ervaring in andere ondernemingen. Daarnaast beschikt een risicokapitaalverschaffer over een uitgebreid netwerk van contacten waarop de onderneming een  beroep kan doen.

Nog vragen?

  • Op deze website vindt u meer informatie mogelijke financieringsbronnen en een overzicht van de risicokapitaalverschaffers in Vlaanderen.
  • Bij ons FINMIX-team kunt u terecht voor al uw vragen i.v.m. venture capital of risicokapitaal
  •  

De reeks 'Venture Capital in de kijker' vindt u terug op onze website. Regelmatig vindt u hier nieuwe interessante info en praktische cases


UP